02/11/2021 02/11/2021 Επετειακό είναι το έτος που διανύουμε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο συμπλήρωσε εξήντα χρόνια ιεροσύνης ενώ πριν λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου, τα τριάντα χρόνια από την ημέρα της εκλογής του στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Σημαντική ημέρα, όμως, είναι και η 2α Νοεμβρίου για τον Παναγιώτατο καθώς το...
02 Νοεμβρίου, 2021 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2021 - 9:48

Τριάντα χρόνια στο “πηδάλιο” της Μητρός Εκκλησίας

Διαδώστε:
Τριάντα χρόνια στο “πηδάλιο” της Μητρός Εκκλησίας

Επετειακό είναι το έτος που διανύουμε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο συμπλήρωσε εξήντα χρόνια ιεροσύνης ενώ πριν λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου, τα τριάντα χρόνια από την ημέρα της εκλογής του στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Σημαντική ημέρα, όμως, είναι και η 2α Νοεμβρίου για τον Παναγιώτατο καθώς το 1991 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι είχε γίνει η ενθρόνισή του η οποία σηματοδοτούσε μια νέα σελίδα για την Ορθοδοξία και το Γένος.

Τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη μέσα στο πανηγυρικό εκείνο κλίμα στο Φανάρι ήταν χαρακτηριστικά όσων θα επακολουθούσαν. «…Απευθυνόμεθα μετά πάσης αγάπης και στοργής προς το ενταύθα ποίμνιον ημών, μεθ’ ου την στιγμήν ταύτην συνάπτομεν διαθήκη εν Κυρίω. Αδιστάκτως δηλούμεν ότι εσόμεθα ποιμήν έτοιμος θύσαι την ψυχήν αυτού υπέρ των προβάτων. Αλλά και προς το καθόλου πλήρωμα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, το κατά Κρήτην και Δωδεκάνησον, το κατ’ Ήπειρον και Μακεδονίαν, το κατά Θράκην και Νήσους, το συνολικώς εν ταις ούτω καλούμεναις Νέαις Χώραις διαβιούν, το εν Βορείω και Νοτίω Αμερική και εν Ωκεανία και Ευρώπη, την αυτήν επαγγελίαν δίδομεν, ότι θα γρηγορήσωμεν εν παντί και ουδαμώς θα λείψωμεν πατρικώς εντεύθεν διακονούντες αυτό», είχε πει.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κατόρθωσε να καταστεί προσωπικότητα διεθνούς κύρους και να ανυψώσει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κυρίως, όμως, με αποφασιστικότητα και με θυσιαστικό φρόνημα, πορεύτηκε και συνεχίζει να πορεύεται την οδό που περιέγραψε την ημέρα που αναλάμβανε το «πηδάλιο» της Μητρός Εκκλησίας, πριν από 30 χρόνια: «… παραλαμβάνομεν από των χειρών του μακαριστού και μεγάλου εν Πατριάρχαις Δημητρίου του Α’ τον σταυρόν Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, εις συνέχισιν της ανόδου εις τον Κρανίου Τόπον, εις συσταύρωσιν ημών τω Κυρίω και τη Αυτώ συνεσταυρωμένη Εκκλησία, εις συντήρησιν του φωτός της Αναστάσεως».

Δείτε το βίντεο από την Ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη:

Φωτογραφία από το αρχείο του μακαριστού Νικόλαου Μαγγίνα: Τελετή της ενθρόνισης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις 2 Νοεμβρίου του 1991 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Στο παραθρόνιο διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων