22/10/2022 23/10/2022 Στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην αγιοκατάταξη δύο νέων Αγίων. Πρόκειται για το νέο Ιερομάρτυρα Ανανία, Αρχιεπίσκοπο Λακεδαιμονίας και τον μακαριστό Ιερομόναχο Βασσαρίωνα (Κορκολιάκο) από την Ι. Μονή Αγάθωνος της Μητρόπολης Φθιώτιδος. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2022, συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ανάρρηση...
22 Οκτωβρίου, 2022 - 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2022 - 2:32

Βαρθολομαίος Α’: Ο αγιόφιλος Οικουμενικός Πατριάρχης

Διαδώστε:
Βαρθολομαίος Α’: Ο αγιόφιλος Οικουμενικός Πατριάρχης

Στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην αγιοκατάταξη δύο νέων Αγίων. Πρόκειται για το νέο Ιερομάρτυρα Ανανία, Αρχιεπίσκοπο Λακεδαιμονίας και τον μακαριστό Ιερομόναχο Βασσαρίωνα (Κορκολιάκο) από την Ι. Μονή Αγάθωνος της Μητρόπολης Φθιώτιδος.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2022, συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ανάρρηση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Παναγιώτατος ανέλαβε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ορθοδοξία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ελληνισμό, καταφέρνοντας να προσπελάσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να θέσει τον Θεσμό στο επίκεντρο σύγχρονων προβληματισμών, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο διαθρησκειακός και διαχριστιανικός διάλογος και η προώθηση της ειρήνης κι αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.

Ωστόσο, κάτι πολύ σημαντικό, στο οποίο δεν αναφέρεται κανείς συχνά, είναι ότι επί της Πατριαρχίας του, δηλαδή από την ημέρα της ενθρόνισης του (2/11/1991) μέχρι και σήμερα, έχει αναγνωριστεί επίσημα και καταγραφεί μέσα από Κανονικές και Συνοδικές αποφάσεις στις Αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ένας μεγάλος αριθμός αγίων που φτάνει στους 50 τον αριθμό. Το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Πατριαρχία του και η αγιοκατάταξη τόσων πολλών αγίων αποτελεί ένδειξη σπουδαίας αγιοφιλίας.

Μάλιστα το ζήτημα αυτό είχε αποτελέσει αντικείμενο και επιστημονικής έρευνας καθώς το 2016 στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε εκπονηθεί έρευνα με τίτλο: «Η ανακήρυξη νέων Αγίων επί της Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄».

Παραδείγματα αποτελούν οι αγιοκατατάξεις των Αγίου Εφραίμ της Νέας Μάκρης, της Αγίας Σοφίας της εν Κλεισούρα, των Αγίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Παϊσίου του Αγιορείτου, του Αγίου Αμφιλοχίου της Πάτμου, του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη.

 

Οι Αγιοκατατάξεις σύγχρονων Αγιορειτικών μορφών

Σημαντική είναι επίσης η Αγιοκατάταξη Αγιορειτών μορφών στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο. Πρόκειται για τους Οσίους Δανιήλ Κατουνακιώτη, Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, Ιωσήφ τον Ησυχαστή και Εφραίμ τον Κουτανακιώτη, καθώς επίσης και του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ.

Μάλιστα τον περασμένο Μάιο, φθάνοντας στο λιμανάκι της Δάφνης, στο Άγιο Όρος, ο Παναγιώτατος επεσήμανε την αρχή της «συναλληλίας» μεταξύ της ελληνικής πολιτείας για το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του Αγίου Όρους, καθώς συνιστά «αναπόσπαστο» τμήμα της ελληνικής εδαφικής επικράτειας και της «Μητέρας Εκκλησίας» που καθοδηγεί πνευματικώς την μοναστική πολιτεία, τονίζοντας αυτή η σχέση, διαχρονικά, με σεβασμό των κανόνων, «διέγραψε παραγωγική πορεία προς ωφέλεια πάντων» και συνέχισε:

«Η παραβίαση όμως της αρμονίας αυτής διαχρονικώς αποτελεί πηγή προβλημάτων τα οποία διακυβεύουν την ευθυδρομία της εκκλησίας. Ενίοτε και ενταύθα, υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ήσυχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν, καθώς το άγρυπνον όμμα της Μεγάλης Εκκλησίας, ήτις αποτελεί φυσική μητέρα και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η σθεναρά εμμονή των οσίων μοναστών του ‘Αθωνος εις τα καθηγιασμένα εκκλησιαστικά όρια και η ταχύτατη αντίδραση της φίλτατης ελληνικής πολιτείας απεσώβησαν τον κίνδυνο εθνικοποιήσεως του ‘Αθωνος, με την παρείσφρηση του εθνοφυλετισμού, ίνα μη είδωμε το βδέλυγμα της ερημώσεως», ανέφερε.

 

Ο ασπασμός με τον Όσιο Παΐσιο

Με ορισμένους από τους Αγίους που επί της Πατριαρχίας του αγιοκατατάχθηκαν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε γνωριστεί κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής τους.

Ένας από αυτούς ήταν ο Όσιος Παΐσιος, τον οποίο ο Παναγιώτατος γνώριζε από τις επισκέψεις στο Άγιον Όρος. Αυτή η γνωριμία επισφραγίστηκε λίγο μετά την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, το Νοέμβριο του 1992 και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Κατά την Δοξολογία της υποδοχής ο Πατριάρχης ασπάζεται τον Όσιο Παΐσιο, καθώς αυτός προσέρχεται προκειμένου να λάβει την ευλογία του Παναγιωτάτου κατά το έθος.

 

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντούσε τον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη

Ήταν το έτος 1989 (από 22 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου), όταν τριμελής Πατριαρχική Εξαρχία, υπό τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, και μέλη της, τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίονυν Οικουμενικό Πατριάρχη-, και τον Επίσκοπο Ελενουπόλεως Αθανάσιο – νυν Μητροπολίτη Χαλκηδόνος – επισκέπτονταν τον Άγιον Όρος, με σκοπό την εγκατάσταση Αδελφότητας στη Μονή Βατοπαιδίου.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της επισκέψεως, ο Φιλαδελφείας και ο Ελενουπόλεως, πραγματοποίησαν προσκυνηματική περιήγηση στην έρημο του Αγίου Όρους, ξεκινώντας από το ερημητήριο του ενάρετου πνευματικού Γέροντος Εφραίμ. Κατά την συνάντησή τους, ο νυν Πατριάρχης και ο νυν Χαλκηδόνος, ζήτησαν από τον Όσιο Γέροντα Εφραίμ, που διακρίνονταν για την σοφία και την ταπεινότητά του, να πει έναν πνευματικό λόγο. Την απάντησή του διέσωσε στο ρεπορτάζ του, τότε, ο Νικόλαος Μαγγίνας που δημοσιεύθηκε στην Εκκλησιαστική Αλήθεια.

«Ο άνθρωπος όπως ζει πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται. Ο πρώτος αγώνας είναι να νικήσει τον εαυτό του. Ο πρώτος και κυριώτερος εχθρός τού ανθρώπου δεν είναι ο διάβολος, όχι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτό του επίβουλος. Και τούτο διότι δεν αποτιμά με την ακοή του τούς λογισμούς του, ενώ έχουμε τόσους αγίους πατέρες να τούς μιμηθούμε διαβάζοντας τα συγγράμματά των, εν τούτοις όμως το εγώ μας μάς ʺκυριεύειʺ πολλές φορές. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτό του είναι ο μεγαλύτερος μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού» ανέφερε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος- 31 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο: Ο βίος, οι προκλήσεις και μια προσωπική μαρτυρία

 

(Φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων