07/01/2021 07/01/2021 Όταν στην Ελλάδα μοιράζονται πρόστιμα σε Ιεράρχες επειδή άγιασαν τα ύδατα του τόπου μας  στην Τουρκία του Ερντογάν ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο. Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι Ρωμηοί στην Τουρκία κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου να...
07 Ιανουαρίου, 2021 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2021 - 13:27

Στην Τουρκία του Ερντογάν, ο Οικουμενικός άγιασε τα ύδατα

Διαδώστε:
Στην Τουρκία του Ερντογάν, ο Οικουμενικός άγιασε τα ύδατα

Όταν στην Ελλάδα μοιράζονται πρόστιμα σε Ιεράρχες επειδή άγιασαν τα ύδατα του τόπου μας  στην Τουρκία του Ερντογάν ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο.

Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι Ρωμηοί στην Τουρκία κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου να τελούν τον Καθαγιασμό των Υδάτων και τους πιστούς να μην διστάζουν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κουσκουντζουκίου της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου, βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου.

Ακολούθησε η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Βοσπόρου υπό του Επισκόπου Δαφνουσίας, συμπαραστατουμένου υπό του προϊσταμένου της Κοινότητας π. Κωνσταντίνου και με την παρουσία των εκπροσώπων της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος, τον πρόεδρο κ. Σάββα Κοτάμ και τον ταμία κ. Παύλο Παντελάρα.

Εν μέσω πλήθους πιστών εορτάσθη στην Πρίγκηπο η Μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, μετά την Θεία Λειτουργία, μετέβη εν πομπή μετά του Ιερατείου και των πιστών στην προβλήτα του Δημαρχείου της νήσου και αγίασε τα ύδατα της ιστορικής Προποντίδος δια της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Παρών ήταν ο Δήμαρχος των νήσων κ.Erdem Gül.

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινουπόλεως (Γεσήλκιοι).
Τον Όρθρον, την Θείαν Λειτουργίαν, τον Μεγάλον Αγιασμόν, τον Αγιασμό των υδάτων και την κατάδυσιν του Τιμίου Σταυρού ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.
Εκκλησιάστηκαν ο εκπρόσωπος του Γενικού προξενείου της Κωνσταντινουπόλεως εντιμ. κ. Νικόλαος Εμιρζάς, εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδος εν Κωνσταντινουπόλει, εκπροσωπών την γενικήν πρόξενον της Ελλάδος ενταύθα κ. Γεωργίαν Σουλτανοπούλου, ο εξοχώτατος εν ιατροίς εντιμ. κ. Βασίλειος Καραμπελιάς μετά της συζύγου και των τέκνων αυτών εκ Πατρών, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης μετά των μελών της επιτροπής και πλήθος κόσμου.

Στα κρύα νερά της Θαλάσσης του Μαρμαρά, βούτηξαν τέσσερις νέοι εκ της κοινότητος, και τον Τίμιον Σταυρόν ανέσυρε ο νεαρός κ. Νικόλαος Ερασλάν, στον οποίον ο Σεπτός Ποιμενάρχης προσέφερε ως ευλογίαν σεβαστόν χρηματικόν ποσόν, ενώ ηυλόγησε και τους άλλους κολυμβητάς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στη νήσο Ίμβρο, με τη συμμετοχή πολλών πιστών και μέσα σε εορταστικό κλίμα.
Σε πανηγυρικό τόνο τελέσθηκε η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων και στην Περιφέρεια Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στον Ι. Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας.

Ανήμερα της εορτής, ο ως άνω Ιεράρχης ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας. Μετά την απόλυση, άπαντες μετέβησαν στην πύλη του Ρόδου, στο ιστορικό Γεντίκουλε, όπου έγινε η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Παρέστησαν ο Εντιμ. κ. Söner Ezimer, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος CHP, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. Τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο Εντιμ. κ. Ιωάννης Μπαρμπούνης, από την Πάτρα. Επηκολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας ευλόγησε την αγιοβασιλόπιττα της Κοινότητας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων