02/11/2020 02/11/2020 Χαιρετισμός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς την τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς κι ο Κόσμος Μας» του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), έλαβε χώρα κατά την 2α Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 29 ετών από της αναρρήσεώς του στον Οικουμενικό Θρόνο. “Θα μας κρίνει για την πορεία μας των τριάντα σχεδόν αυτών ετών, η Ιστορία”...
02 Νοεμβρίου, 2020 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2020 - 22:15

Ο Παναγιώτατος για τα 29 έτη Πατριαρχίας και το Ουκρανικό

Διαδώστε:
Ο Παναγιώτατος για τα 29 έτη Πατριαρχίας και το Ουκρανικό

Χαιρετισμός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς την τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς κι ο Κόσμος Μας» του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), έλαβε χώρα κατά την 2α Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 29 ετών από της αναρρήσεώς του στον Οικουμενικό Θρόνο. “Θα μας κρίνει για την πορεία μας των τριάντα σχεδόν αυτών ετών, η Ιστορία” είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος. “Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια της ταπεινής Πατριαρχίας μας να εκπληρώσουμε και να εφαρμόσουμε όσα εξαγγείλαμε κατά τον Ενθρονιστήριον Λόγον μας”. Απηύθυνε απο το ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας, απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ευχήν αγάπης, στοργής και ευλογίας.

Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος μίλησε για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία:

“Εις το πλαίσιον της ημετέρας ευθύνης διά την ευστάθειαν και την ενότητα της Ορθοδοξίας εντάσσεται και η χορήγησις αυτοκεφάλου καθεστώτος εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Τούτο συνέβη εν απολύτω βεβαιότητι, ότι έτσι αποκαθίσταται η κανονική τάξις, ότι επηρεάζεται ευεργετικώς η εκκλησιαστική ζωή εις την Ουκρανίαν και ότι διευκολύνεται η κοινή ορθόδοξος μαρτυρία εν τω κόσμω. Η αμφισβήτησις της κανονικής παραδόσεως και των βασικών εκκλησιολογικών αρχών, εν ονόματι εξωεκκλησιαστικών συμφερόντων, κλονίζει τα θεμέλια της εκκλησιαστικής ενότητος και μετατρέπει την Ορθόδοξον Εκκλησίαν εις εγκόσμιον καθίδρυμα, εις μίαν συνομοσπονδίαν, όπου πλέον κυριαρχεί το επιμέρους εις βάρος του «καθ᾿ όλου», εις βάρος της λειτουργίας του όλου Σώματος της Εκκλησίας”.

“Υπό την έννοιαν αυτήν, η αναγνώρισις του Ουκρανικού αυτοκεφάλου υπό των Μακαριωτάτων, Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και, προσφάτως, υπό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου αποτελεί ουσιαστικήν συμβολήν εις την υπόθεσιν της ενότητος της Ορθοδοξίας, ως έμπρακτος συνέπεια και έκφρασις της εκκλησιολογίας της. Το Ουκρανικόν αυτοκέφαλον αποτελεί τετελεσμένον εκκλησιαστικόν γεγονός, και η μόνη εκκλησιολογικώς συνεπής στάσις είναι η αναγνώρισίς του εκ μέρους και των λοιπών αδελφών Ορθοδόξων Προκαθημένων, όπως συνέβη με τα αυτοκέφαλα όλων των νεωτέρων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, από εκείνου της Εκκλησίας της Ρωσσίας και εφεξής”.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέθηκε και στους Ιεράρχες της Κύπρου, οι οποίοι αντέδρασαν στην πράξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων