18/04/2024 18/04/2024 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Κατά την χειροθεσία του νέου Άρχοντος παρέστησαν Ιεράρχες, κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός τους Άρχοντα...
18 Απριλίου, 2024 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/04/2024 - 21:55

Χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:
Χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά την χειροθεσία του νέου Άρχοντος παρέστησαν Ιεράρχες, κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός τους Άρχοντα Έξαρχο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα κ. Μάθιου Λοτζ, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, οικογενείς του νέου Άρχοντος, και πλήθος πιστών.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, τόνισε ότι με την απονομή του Οφφικίου προς τον κ. Πατέρα, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επιβραβεύει την αφοσίωσή του σε αυτήν και την στήριξη του έργου της, ενώ υπενθύμισε ότι ο τιμώμενος συνέβαλε γενναία στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, τον οποίο συνεχίζει να ενισχύει ποικιλοτρόπως.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε:

“Ανήκετε, Εντιμολογιώτατε, εις τους δυναμικούς εκπροσώπους του εφοπλιστικού χώρου, του νευραλγικού διά την οικονομίαν της χώρας και όχι μόνον. Και γνωρίζετε, κάλλιον του ομιλούντος, ότι η οικονομία εις όλας τας εκφάνσεις της δεν είναι μόνον πραγματιστική διαχείρισις ποσοτικών και τεχνολογικών μεγεθών και δεδομένων, αλλά ότι εμπνέεται από ηθικάς αρχάς και κοινωνικήν ευθύνην. Είναι γεγονός ότι εις την εποχήν μας κυριαρχούν η επιστήμη και η τεχνολογία, καθώς και η λογική της οικονομίας και της αναπτύξεώς της. Προφανέστατα, πρόκειται περί «μεγάλων δυνάμεων», αι οποίαι όμως δεν καλύπτουν τον άνθρωπον εις το σύνολον της υπάρξεώς του. Μεγάλη δύναμις είναι και η πίστις εις Θεόν ζώντα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπον. Αναφορικώς προς αυτάς δεν υπάρχουν επιστημονικαί και οικονομικαί λύσεις. Τα βαθέα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου απαιτούν «πνευματικήν προσέγγισιν» διά την αντιμετώπισίν των.

Η «αληθεστάτη ελευθερία», την οποίαν προσφέρει ο Χριστός εν τη Εκκλησία Του, είναι η απάντησις εις την αναζήτησιν νοήματος από τον άνθρωπον. Κεντρικήν έκφανσιν αυτής της ευλογημένης ελευθερίας αποτελεί η «ου ζητούσα τα εαυτής» αγάπη, άνευ της οποίας, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος εις την Α΄ προς Κορινθίους Επιστολήν του (Κεφ. 13), δεν υπάρχομεν ως άνθρωποι ουδέν είμεθα. Εάν κατέχω και πράττω τα πάντα, δεν έχω όμως αγάπην, «ουδέν ειμι».

Κατά την ιεράν στιγμήν ταύτην, μνημονεύομεν μετά συγκινήσεως των ονομάτων του δυναμικού και φιλογενούς κατά σάρκα πατρός υμών Αδαμαντίου, της προσφάτως τελευτησάσης μητρός υμών Αναστασίας, της φιλοχρίστου και φιλανθρώπου αρχοντικής γυναικός, η οποία μετελαμπάδευσεν εις τα τέκνα αυτής τον σεβασμόν προς τας παραδόσεις και τας αξίας του Γένους και την αναγνώρισιν της συμβολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την διάσωσιν και την καλλιέργειάν των, ως εγγύησιν διά την πορείαν μας προς το μέλλον. Ο Θεός του ελέους και Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύη και την ψυχήν της προώρως αποκο-πείσης εκ της συγγενείας αυτής αυταδέλφης υμών Μαρίας εν Χώρα Ζώντων και εν σκηναίς δικαίων. Είη η μνήμη αυτών αιωνία!”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο νέος Αρχών θα αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης του και ότι θα συνεχίσει τα καλά του έργα.

Από την πλευρά του ο κ. Πατέρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τόνισε ότι την φιλανθρωπική του δράση την θεωρεί ως ιερό χρέος και μία από τις παρακαταθήκες των αειμνήστων γονέων του.

Εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του. Μεταξύ άλλων είπε:

“Διά των τιμίων Πατριαρχικών Σας χειρών με κατατάξατε στην χορεία των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το γεγονός τούτο με επιφορτίζει με το ύψιστο χρέος της υπερασπίσεως των απαράγραπτων δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου και της εξυπηρετήσεως των ιερών αναγκών αυτού. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, την πεμπτουσία του λειτουργήματος και της διακονίας των Αρχόντων.”

Ακολούθως ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο νέος Αρχών.

Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση, στο κατάλυμά του, την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Εξοχ. κ. Alison Duncan, με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων και για την επικείμενη επίσκεψή του, τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην χώρα της, και ακολούθως την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος Εξοχ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Έτσι, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Παναγιώτατος με τη συνοδεία του επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης με ιδιωτική πτήση στην Πόλη.

   

                  

   

ΦΩΤΟ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων