09/10/2022 10/10/2022 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή Γ’ Λουκά 9 Οκτωβρίου 2022 κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας. Πρόκειται για μια επίσκεψη με συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με...
09 Οκτωβρίου, 2022 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 - 6:13

Σμύρνη: Πατριαρχική χοροστασία με συμβολισμούς και αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Σμύρνη: Πατριαρχική χοροστασία με συμβολισμούς και αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή Γ’ Λουκά 9 Οκτωβρίου 2022 κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας.

Πρόκειται για μια επίσκεψη με συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με την φετινή επέτειο των εκατών χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, ενώ έψαλλε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Χίου υπό την διεύθυνση του μουσικολ. Ηρακλή Μαλανδρινού.

 

 

Επίσης παρευρέθηκε πλήθος πιστών της πολυεθνικής Χριστιανικής κοινότητας της Σμύρνης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και η Αντιπρόεδρος της ίδιας Επιτροπής Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος ανέγνωσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος μακαριστού Μητροπολίτου Φιλομηλίου κυρού Ηλία, αλλά και υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής των Ορθόδοξων Χριστιανών θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε καταλλήλως ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως με μια γεμάτη μηνύματα και νοήματα ομιλία.

Ο Παναγιώτατος αφού πρώτα αναφέρθηκε συγκινημένος στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τόνισε ότι ο αγώνας για την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη ανήκει στον πυρήνα της Χριστιανικής ταυτότητας. Πρόσθεσε δε ότι ότι αυτή η ειρηνοποιητική διάθεση διέρχεται μέσα από τον διαθρησκευτικό διάλογο, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας η ειρήνη δεν υπήρξε ποτέ μια αυτονόητη κατάσταση, αλλά απαιτήθηκαν θυσίες και πρωτοβουλίες από εμπνευσμένες προσωπικότητες.

 

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη:

(Βίντεο: Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σμύρνης κ. Γιώργος Θεοδωρίδης)

 

«Είναι τραγικό οι θρησκείες αντί να λειτουργούν ως δυνάμεις καταλλαγής να συμβάλουν στην αύξηση του μίσους», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «το μήνυμα των θρησκειών πρέπει να είναι η απόρριψη της πολεμικής βίας ως μέσο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των λαών». Επίσης, ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τον ως έναν άδικο πόλεμο εις βάρος του γενναίου Ουκρανικού λαού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, καθώς και για τον Πρόεδρο της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργο Θεοδωρίδη, εκφράζοντας την ικανοποίηση της μητρός Εκκλησίας για το έργο που συντελείται στη Σμύρνη.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Επισκοπείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Τσεσμέ της Σμύρνης ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 

(Με πληροφορίες από politischios.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων