14/12/2020 14/12/2020 Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Ιερό Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέα στο Γαλατά χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία, η μνήμη του Αγίου Ανδρέου κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, τιμήθηκε εκ μεταθέσεως σήμερα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος...
14 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2020 - 11:24

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Βατοπαιδινό Μετόχι στον Γαλατά

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Βατοπαιδινό Μετόχι στον Γαλατά

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Ιερό Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέα στο Γαλατά χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία, η μνήμη του Αγίου Ανδρέου κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, τιμήθηκε εκ μεταθέσεως σήμερα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος προχείρησε σε Αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τον ιερομόναχο Βίκτωρα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη συνέχεια προσφώνησε ο υπεύθυνος του Ιερού Μετοχίου Αρχιμανδρίτης π. Πανάρετος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία του Μετοχίου και στη διακονία προς το σλαβόφωνο ποίμνιο της Κωνσταντινούπολης.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο φετινό εορτασμό εξαιτίας της πανδημίας. Ακολούθως μίλησε για τον Άγιο Ανδρέα και τη τιμή και τη χάρη των Αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ρωσική διασπορά και τις μεγάλες θεολογικές μορφές που αυτή ανέδειξε κατά τον 20ο αιώνα, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο ζήτημα των δικαιοδοσιών.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν και πιστοί από την Κύπρο καθώς και η ομάδα χειροσφαίρισης (χάντμολ) της Ανόρθωσης τους οποίους ο Παναγιώτατος καλωσόρισε και τους είπε πως κάθε φορά που επισκέπτονται την Πόλη, δεν θα πρέπει να το θεωρούν ως ένα απλό ταξίδι, αλλά ως ένα προσκύνημα, καθώς εκεί γράφτηκαν χρυσές σελίδες της Εκκλησίας και του Γένους, ενώ και σήμερα εκεί συνεχίζει να χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας.

Τέλος, έστειλε την Πατριαρχική του ευλογία και τις ευχαριστίες του προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παντελεήμωνος, Γέροντα Ευλόγιο, και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, για την παραχώρηση του Ιερού Μετοχίου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σλαβόφωνου ποιμνίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων