03/11/2018 03/11/2018 Από το Καΐρο με προορισμό την Άκκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας, αναχώρησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον Πατριάρχη κατευόδωσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος. Αργά το μεσημέρι ο Μακαριώτατος...
03 Νοεμβρίου, 2018 - 10:59
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2018 - 15:49

Στη Γκάνα της Δυτ. Αφρικής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Στη Γκάνα της Δυτ. Αφρικής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Από το Καΐρο με προορισμό την Άκκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας, αναχώρησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον Πατριάρχη κατευόδωσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος.

Αργά το μεσημέρι ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στην Άκκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας για τετραήμερη ποιμαντική επίσκεψη στην χώρα. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της “Χρυσής Ακτής” όπως ονομάζουν την χώρα στην τοπική διάλεκτο, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχτηκε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Νάρκισος, ο  Εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας, η Πρόξενος της Κύπρου κα. Μαριάνα Γαβριήλ, η Πρόξενος της Αιγύπτου κα. Χάιντα Μπασίρ, ο Πρόξενος του Βελγίου κ. Δημήτριος Αβραάμ, η κα. Άντρη Μαραγκού, Έλληνες πάροικοι και οι ιθαγενοίς κληρικοί. Μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές “κέντε” προσέφεραν λουλούδια στον Μακαριώτατο. Στην συνέχεια με ειδική αυτοκινητοπομπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Πατριάρχης μετέβη στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Στον προαύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από το τοπικό ποίμνιο και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που τραγουδούσαν και χόρευαν σε τοπικούς ρυθμούς. Εντός του Ναού εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία και αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισος καλωσόρισε θερμά τον Πατριάρχη και Διάδοχο του Αγίου Μάρκου, τονίζοντας την χαρά του ποιμνίου για την παρουσία του Πατριάρχη τους στην χώρα.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ίδρυση της Μητροπόλεως Άκκρας πριν από 60 χρόνια από τον Πατριάρχη Χριστοφόρο και στους διατελέσαντες Μητροπολίτες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Μητροπολίτες Ευστάθιο και Ειρηναίο. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Νάρκισο για την ακούραστη προσφορά του στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, όχι μόνο  στην Γκάνα αλλά και στην Αλεξάνδρεια. Καθώς και όλους όσους και όσες που έσπευσαν στον Καθεδρικό Ναό για να τον υποδεχτούν και ιδιαίτερα τον Αποστολικό Νούντσιο, τον Γενικό Γραμματέα των Εκκλησιών της Γκάνας, τον Κόπτη ιερέα, τους ιερείς των Χριστιανικών Ομολογιών, την Πρόξενο της Κύπρου, την κα. Άντρη Μαραγκού και όλους όσους συμπαραστέκονται στο δύσκολο έργο του Μητροπολίτη. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και Έλληνες, Λιβανέζοι, Αιγυπτιώτες, Αιγύπτιοι, Έλληνες της Ζιμπάμπουε, Σέρβοι, Μαρωνίτες κ.α.

Τέλος, ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα» την Πρόξενο της Κύπρου κα. Μαριάνα Γαβριήλ. Στον χαιρετισμό του τόνισε πως στο πρόσωπό της τιμά την Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία ΜΕΤΚΑ “Μυτιληναίος” την οποία και εκπροσωπεί στην Δυτική Αφρική.

Στην αυλή του Καθεδρικού Ναού ακολούθησε συναυλία από την χορωδία του Ναού, η οποία απέδωσε άψογα εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια που συγκίνησαν όλους τους παρευρισκομένους, ιδιαίτερα δε τον Πατριάρχη.

Στην περιοδεία του στην Δυτική Αφρική, ο Μακαριώτατος συνοδεύεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο. Μετά την Γκάνα ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ακτή Ελεφαντοστούν και την Σιέρρα Λεόνε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων