14/01/2019 14/01/2019 Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, στην πρώτη επίσημη, ιδιαίτερη συνάντησή τους, στη δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο Κάιρο. «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς, τη χαρά και τα σέβη του Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, για το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτελείτε, στην...
14 Ιανουαρίου, 2019 - 15:58
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2019 - 16:02

Πατρ. Αλεξανδρείας: Η Εκκλησία μας πρωτοστατεί

Διαδώστε:
Πατρ. Αλεξανδρείας: Η Εκκλησία μας πρωτοστατεί

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, στην πρώτη επίσημη, ιδιαίτερη συνάντησή τους, στη δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο Κάιρο.

«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς, τη χαρά και τα σέβη του Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, για το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτελείτε, στην Αφρική, τόνισε ο κ. Μπόλαρης προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε με τιμητικά λόγια για την προσφορά όλης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Παλαίφατου Πατριαρχείου, για τη συμβολή τους, μέσα από την εκκλησία στους καταπονημένους λαούς και στην ακροτελεύτια γωνιά της Αφρικανικής ηπείρου.

Και μιλώντας αμέσως μετά ιδιαίτερα για την Αίγυπτο, αποκάλεσε τη χώρα του Νείλου ως μία «μίτρα καταφυγής για την εκκλησία, αλλά επίσης και μία μίτρα καταφυγής, φιλίας και αγάπης για τους Ρωμηούς», επισημαίνοντας και την αρχαία φιλία, Ελλήνων και Αιγυπτίων, όπως την παρουσιάζει από την εποχή του και ο Ηρόδοτος.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μάρκο Μπόλαρη για την τιμητική παρουσία του στη σημερινή χειροτονία του νέου Επισκόπου νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Και χαρακτήρισε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, «όχι μόνο ως έναν εκπρόσωπο της πατρίδος, αλλά ένα φίλο που γνωρίζει όσο λίγοι τα εκκλησιαστικά ζητήματα», τονίζοντας τη χαρά του που σήμερα ήταν παρών στη χειροτονία του Σπαρτιάτη νέου Επισκόπου, που στη Μαδαγασκάρη, δε θα μεταφέρει μόνον τον παλμό του Πατριαρχείου, αλλά θα κληθεί να διδάξει την ιστορία της Ελλάδας και τα μηνύματα του Χριστού», στην ακριτική αυτή αφρικανική χώρα.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε για τα 2.000 χρόνια ιστορίας του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι είναι κοντά μας, η Ελλάδα είναι κοντά μας και η Κύπρος μας στηρίζει στο έργο μας».

Και προσέθεσε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι μία εκκλησία με ένα μεγάλο παρελθόν, αλλά και ένα μεγάλο μέλλον, με το έργο της να πρωτοστατεί στην Ήπειρο του Μέλλοντος, που είναι η Αφρική, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Και τέλος, ευχήθηκε «κάθε καλό στις δύσκολες ημέρες για την πατρίδα μας. Και στον Πρωθυπουργό μας.».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπόλαρης ζήτησε τη συμβολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε μία πρωτοβουλία πολιτισμικής συνεργασίας των δύο χωρών, που αναμένετο να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επρόκειτο να γίνει δεκτός και από τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Ταουάντρος Β.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας του προσέφερε ένα αναμνηστικό με το σύμβολο του λέοντος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, φιλοτεχνημένο πάνω σε φίλντισι από Αιγυπτίους τεχνίτες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων