21/05/2023 07/06/2023 Στο Καμούλι της Μπουκόμπας στη Τανζανία αφιερώθηκε ο ναός της ενορίας στην Αγία Λυδία τη Φιλιππησία το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, ανήμερα της ημέρας που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της. Ήταν μεγάλη η χαρά των Χριστιανών, αλλά του νέου εφημερίου π. Τιμοθέου, για την επίσκεψη στην ενορία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας...
21 Μαΐου, 2023 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2023 - 15:17

Αφιέρωση ναού στην Αγία Λυδία στη Μπουκόμπα της Τανζανίας

Διαδώστε:
Αφιέρωση ναού στην Αγία Λυδία στη Μπουκόμπα της Τανζανίας

Στο Καμούλι της Μπουκόμπας στη Τανζανία αφιερώθηκε ο ναός της ενορίας στην Αγία Λυδία τη Φιλιππησία το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, ανήμερα της ημέρας που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της.

Ήταν μεγάλη η χαρά των Χριστιανών, αλλά του νέου εφημερίου π. Τιμοθέου, για την επίσκεψη στην ενορία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου, αλλά και για την αφιέρωση του μέχρι τότε ανώνυμου Ναού στην Αγία Λυδία. Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε, ότι στην βάπτιση της Αγίας Λυδίας στους Φιλίππους ήταν μαζί με τον Απόστολο Παύλο και ο συνοδός του Απόστολος Τιμόθεος. Έτσι συνδέονται οι δύο Άγιοι. Έτσι και ο π. Τιμόθεος θα είναι εφημέριος στον Ναό της Αγίας Λυδίας στο Καμούλι. Το όνομα του χωριού οφείλεται σε ένα κίτρινο λουλούδι, που φύεται πλούσια εκεί.

Ο Θεοφιλέστατος πρόσθεσε:

«Γνωστή η Αγία Λυδία από τις Πράξεις των Αποστόλων, δυστυχώς όμως δεν ετιμάτο και παρέμενε άγνωστη. Άρχισε να τιμάται το 1972 και αναδείχθηκε από το μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων κυρό Αλέξανδρο, ο οποίος και έκτισε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Ο διάδοχος του κυρός Προκόπιος καθιέρωσε την τιμή προς την Αγία συνεχίζοντας την ανάδειξη του χώρου δίπλα στο Ζυγάκτη ποταμό, όπου βαπτίσθηκε η Αγίας, η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης. Σημαντική συμβολή στην τιμή προς την Αγία δόθηκε από τον μακαριστό Αρχιμ. Θεόφιλο Ζησόπουλο, ιδρυτή της Αδελφότητος “ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ” το 1965, που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη και Ασπροβάλτα και σ’όλη την Βόρειο Ελλάδα. Μεγάλο το έργο της Αδελφό τητος με την διακονία των αδελφών στα Κα τηχητικά, τους Κύκλους Αγίας Γραφής, τις Κατασκηνώσεις, το Τυπογραφείο, τις Εκδό σεις, το Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση. Δυστυχώς ο διάβολος φθόνησε αυτό το έργο και τώρα τελευταία το πολεμά λυσσαλέα. Προσευχόμαστε να μείνουν αλώβητες οι αδελ φες, προς δόξαν Θεού. Η γνωριμία μου με τον Γέροντα Θεόφιλο ήταν μεγάλη. Τον είχα πνευματικό συμβουλο για την πορεία μου μέσα στην Εκκλησία επί 35 χρόνια. Και είχαμε μεγάλη συνεργασία, που φαινόταν, ότι θα συνεχιζόταν στο μέλλον. Είχαμε κοινή πνευματική καταγωγή από τον Γέροντα Αύγουστίνο Καντιώτη. Κάναμε πάνω από χίλιες εκπομπές στην τηλεόραση 4Ε, με είχε τακτικό αρθρογράφο στο περιοδικό ΛΥΔΙΑ Η ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ και πολλά άλλα. Έτσι η αφιέρωση του Ναού του Καμούλι στην Αγία Λυδία ήταν και μια τιμή στον Γέροντα Θεόφιλο, που τόσο με αγαπούσε και γω τόσο τον ενθυμούμαι και τον τιμώ. Ας έχουμε την ευχή του με μας και με την Αδελφότητα του, που περνά δυσκολίες. Παρακαλάμε την Αγία Λυδία για δύο πράγματα: α. Να οδηγήσει και άλλες ψυχές στην Αγία μας Ορθοδοξία και με τις πρεσβείες της “ο Κύριος να ανοίγει την καρδία να προσέχουν” (Πραξ.16,14) οι ιθαγενείς μας στο λόγο των ιεραποστόλων. β. Να εμπνεύσει συνεργάτες “σεβομενων τον Θεόν” (Πραξ. 16,14) να έλθουν εδώ στην Ιεραποστολή.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων