03/06/2022 03/06/2022 Την προσφορά αγάπης και το όραμα της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου για την ιεραποστολή στην Αφρική εξέφρασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεαξνδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος κατά την πολυήμερη ιεραποστολική περιοδεία του στην Δημοκρατία της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, και ιδιαίτερα στα όρια της Επισκοπής Αρούσας. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ήταν η δεύτερη φορά που...
03 Ιουνίου, 2022 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2022 - 11:07

ΑΦΡΙΚΗ: Η Άμπελος του Χριστού καρποφορεί και αυξάνει – Τα μηνύματα του Πατριάρχη Θεοδώρου από την Τανζανία

Διαδώστε:
ΑΦΡΙΚΗ: Η Άμπελος του Χριστού καρποφορεί και αυξάνει – Τα μηνύματα του Πατριάρχη Θεοδώρου από την Τανζανία

Την προσφορά αγάπης και το όραμα της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου για την ιεραποστολή στην Αφρική εξέφρασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεαξνδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος κατά την πολυήμερη ιεραποστολική περιοδεία του στην Δημοκρατία της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, και ιδιαίτερα στα όρια της Επισκοπής Αρούσας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέπτεται την αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των χωρών της Aνατολικής Αφρικής. Ωστόσο, αυτό που σφράγισε την παρουσία του Προκαθημένου της εν Αλεξανδρεία Εκκλησίας ήταν το χαρμόσυνο γεγονός της θεμελίωσης ναού ο οποίος θα αφιερωθεί στην Παναγία, οι νέοι που ενδύονται το ράσο για να διακονήσουν την Εκκλησία καθώς και η ομαδική βάπτιση εικοσιπέντε κατηχουμένων, με την οποία και κορυφώθηκε χθες η επίσκεψη στην Τανζανία.

“Η Άμπελος του Χριστού, η Ορθόδοξη Εκκλησία που παροικεί στην Τανζανία, καρποφορεί και αυξάνει. Ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης της Αγάπης έσπειρε το Ευαγγέλιό Του. Είθε ο Κύριος της Εκκλησίας να ευλογήσει!” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με αφορμή την ολοκλήρωση της ιεραποστολικής περιοδείας του Μακαριωτάτου.

Βαπτίστηκαν 25 κατηχούμενοι ιθαγενείς

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας την οποία τέλεσε χθες, εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ και τον επιχώριο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο, τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις 25 κατηχουμένων ιθαγενών στο υπαίθριο βαπτιστήριο του προαναφερθέντος Ιερού Ναού.

Ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος, καλωσόρισε τους νεοφώτιστους στη μεγάλη οικογένεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας και χάρισε σε όλους από έναν μικρό επιστήθιο σταυρό, τους προέτρεψε δε να αγαπούν την Εκκλησία και να διαφυλάξουν τον θησαυρό της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος που έλαβαν με το Μυστήριο του Χρίσματος σε όλη τους την ζωή.

Η αναγνώριση της Αρούσας ως Κέντρο της Ανατολικής Αφρικής

Σημαντικές υπήρξαν οι επαφές με τους τοπικούς παράγοντες. Κατά την τέταρτη ημέρα της ιεραποστολικής περιοδείας του Μακαριωτάτου έγινε δεκτός στο Κυβερνείο της Περιφέρειας, από τον νέο Κυβερνήτη Αρούσας κ. John V.K. Mongella ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπό του Πατριάρχη αλλά και προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, για το μεγάλο και πολυσχιδές έργο που επιτελεί σε ολόκληρη την Αφρική και στην Τανζανία ειδικότερα.

Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε τον Κυβερνήτη για τον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο της Προέδρου της Τανζανίας κ. Samia Suluhu Hassan, διαβεβαίωσε δε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα προσφέρει στον λαό της Τανζανίας έργα εκπαίδευσης, υγείας και φιλανθρωπίας. Ο Μακαριώτατος ενώπιον του Κυβερνήτη ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την Αρούσα ως Κέντρο της Ανατολικής Αφρικής.

Απονομή οφφικίων και ο νέος μοναχός με το όνομα Ευμένιος

Την τρίτη μέρα της ποιμαντικής επίσκεψης τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αρούσας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προέβη στις χειροθεσίες του Αρχιμανδρίτη Μάρκου Kalinga σε Πνευματικό, του Ιερομονάχου Νικηφόρου Ilomo σε Αρχιμανδρίτη και του Πρεσβυτέρου Ματθαίου Nziku σε Πρωτοπρεσβύτερο.

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης τέλεσε τη μοναχική κουρά ενός ευλογημένου παιδιού από το Κινταμάλι της Ιρίγκα, του Φωτίου Chengula, ο οποίος έλαβε το όνομα Ευμένιος προς τιμήν του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Ευμενίου (Σαριδάκη) του Κρητός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Ευμένιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όρασή του και η ημέρα της κουράς του, Κυριακή του Τυφλού, κατά την οποία ενδύθηκε το αγιασμένο μοναχικό ράσο, δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Ένα μεγάλο όραμα υλοποιείται

Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τον Αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου στο υπό ανέγερση Ιεραποστολικό Κέντρο της Αρούσας.

Η θεμελίωση σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την επίτευξη ενός μεγάλου οράματος του Μακαριωτάτου για την πόλη της Αρούσας αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Αφρική, το οποίο σχεδίαζε από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

Το πολυδύναμο Ιεραποστολικό Κέντρο θα περιλαμβάνει Τεχνική Επαγγελματική Σχολή, τυπογραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκπαιδευτήρια, κλινική για την πρωτοβάθμια φροντίδα των κατοίκων της Περιφέρειας, χώρους φιλοξενίας κληρικών και εθελοντών της ιεραποστολής και αίθουσα σεμιναρίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων