08/02/2023 08/02/2023 Στην αυτονόητη σχέση της Αφρικής με την Ελληνική γλώσσα την οποία με όλες τις δυνάμεις του το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κρατά ζωντναή αναφέρθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, σε μήνυμα του σε εκδήλωση της Μητρόπολης Ζάμπιας για τον Εθνικό Ποιητή Διονύσιο Σολωμό και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η οποία...
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 18:01

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Αυτονόητη η σχέση της Αφρικής με την Ελληνική γλώσσα

Διαδώστε:
Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Αυτονόητη η σχέση της Αφρικής με την Ελληνική γλώσσα

Στην αυτονόητη σχέση της Αφρικής με την Ελληνική γλώσσα την οποία με όλες τις δυνάμεις του το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κρατά ζωντναή αναφέρθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, σε μήνυμα του σε εκδήλωση της Μητρόπολης Ζάμπιας για τον Εθνικό Ποιητή Διονύσιο Σολωμό και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας σε συνεργασία με το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα πραγματοποίησαν αφιερωματικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδος Διονυσίου Σολωμού και για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου).

Οι εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, περιλάμβανε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως και τέλεση Αρχιερατικής Επιμνημόσυνης Δέησης του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδος.

Ακολούθησε η τελετή κατάθεσης στεφάνων από τις προξενικές και τις κοινοτικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου στον ανδριάντα του Διονυσίου Σολωμού, που κοσμεί τον περίβολο της Μητροπολιτικής Κατοικίας. Πρόκειται για τη μοναδική προτομή του Εθνικού Ποιητή σε ολόκληρη της Αφρικανική Ήπειρο και αποτελεί αντίγραφο της προτομής που κοσμεί τον κήπο των Ηρώων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Πατριάρχης Θεόδωρος: Κρατάμε άσβεστη τη θρυαλίδα της Ελληνικής γλώσσας

Εν συνεχεία, διεξήχθη Ημερίδα με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα ως εργαλείο εξάπλωσης του Ελληνικού και Χριστιανικού Πολιτισμού στην Αφρική».  Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώστηκαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου και του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ἡ σχέση τῆς Ἀφρικῆς μὲ τὴν Ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι, μᾶλλον, αὐτονόητη (…) Μὲ ὄχημα καὶ ἐργαλεῖο αὐτὴν τὴν μοναδικὴ γλῶσσα, χωρὶς ὡστόσο νὰ παραγνωρίζονται οἱ τοπικὲς γλῶσσες καὶ διάλεκτοι, οἱ σύγχρονοι ἱεραπόστολοι τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας προσπαθοῦν νὰ μεταφέρουν τὸ εὐαγγελικὸ μήνυμα στὰ μήκη καὶ τὰ πλάτη τῆς Αφρικανικής Ἠπείρου, ἀλλὰ καὶ νὰ διαδώσουν τὸν Ἑλληνικὸ πολιτισμό, καθὼς ὁ Ἑλληνισμὸς δὲν ἀποτελεῖ μέγεθος στενὰ ἐθνικό, ἀλλὰ πρόκειται γιὰ ἕνα πολιτισμικὸ καὶ παιδευτικὸ ἰδεῶδες ποὺ διαποτίζει ὅλη τὴν ἀνθρωπότητα καὶ ἔχει διαστάσεις ὑπερεθνικὲς καὶ ὑπερτοπικές. Καί, προφανῶς, ὁ Ἑλληνισμὸς χωρὶς τὴ γλῶσσα του δὲν ὑφίσταται καὶ γι’ αὐτὸ μὲ κόπους πολλοὺς καὶ θυσίες τὸ Πατριαρχεῖο Αλεξανδρείας, συνεχιστὴς καὶ θεματοφύλακας τῶν δικαίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας καὶ τοῦ Ελληνισμού στὴν Αφρική, προσπαθει με κάθε τρόπο καὶ μέσο νὰ κρατήσει ασβεστη τη θρυαλίδα τῆς Ἑλληνικῆς γλῶσσας σ’ ολόκληρη τὴ δικαιοδοσία του».

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του – εξαίροντας την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπας- υπογράμμισε ότι «Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, τα καταργεί αυτός ο μοναδικός δεσμός της γλώσσας. Η ζωντανή γέφυρα του Ελληνισμού σε κάθε γωνία του κόσμου. Αλλά και μία πηγή που διαρκώς ανατροφοδοτεί και αναζωογονεί τις αξίες μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να στερέψει ποτέ, καθώς ταυτίζεται με τον εθνικό κορμό. Ο Διονύσιος Σολωμός, άλλωστε, το διατύπωσε πρώτος και με τον καλύτερο τρόπο: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου, πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα». Για να προσθέσει: «Και έπειτα αγκαλιασμένες και οι δυο. Διότι είναι όμοιοι και οι δύο». Συνεπώς, η Ημερίδα που διοργανώνετε είναι και επίκαιρη και εύστοχη».

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυναν στο κοινό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Λουσάκα κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Λουσάκα κ. Χρήστος Σπάιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Λουσάκα κ. Γιώργος Λιακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Υποσαχάριας Αφρικής δρ. Γιώργος Βλάχος, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογοτεχνίας και Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Ζάμπιας Καθηγητής Φιλοσοφίας Cheela Chilala, ο οποίος μάλιστα εξήγγειλε την ίδρυση Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και άλλους ελληνικούς φορείς. Τέλος, ο Ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Πρόδρομος (καταγωγής Κονγκό) ανέπτυξε σε άπταιστα ελληνικά και επιστημονική τεκμηρίωση εισήγηση με θέμα την επίδραση της Ελληνικής Γλώσσας στην Αφρική.

Μετά τους χαιρετισμούς, η νεολαία της παροικίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο σε διάφορες γλώσσες, ήτοι Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά και για πρώτη φορά έγινε απαγγελία και σε ντόπιες αφρικανικές τοπικές γλώσσες (Σουαχίλι, Μπέμπα και Νιάντζα).

Ζάμπιας Ιωάννης: “Η Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σωσίβια λέμβος”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης κλείνοντας την εκδήλωση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελληνική γλώσσα υπήρξε η «σωσίβια λέμβος» που διέσωσε και διέδωσε στο διάβα των αιώνων την έννοια της Δημοκρατίας και τα Ευαγγελικά διδάγματα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Ειδικά, για το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής περιποιεί τιμή που υπήρξε η πρώτη «μήτρα» για την γένεση των Ευαγγελικών κειμένων για πρώτη φορά στα ελληνικά με τη συνδρομή Εβραίων Αλεξανδρινών. Δεν πρέπει να λησμονούμε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον Κόσμο η εμβληματική προσωπικότητα του Εθνικού Ποιητή, ο οποίος δεν έγραψε απλώς τον Εθνικό Ύμνο, αλλά υπήρξε και ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία. Σήμερα, τιμάται η παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, και είναι «παγκόσμια» όχι με την έννοια της τυπικής παγκόσμιας αναγνώρισης της σε διακρατικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο με την έννοια της οικουμενικής σημασίας της ως μέσου επικοινώνησης του Ελληνικού Πολιτισμού και των θεμελίων των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών. Είναι λοιπόν χρέος όλων εμάς των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας να διατηρήσουμε αναμμένη τη φλόγα και τη ζωντάνια τη γλώσσα των γλωσσών, την Ελληνική Γλώσσα που έδωσε πνοή και νόημα σε κάθε μεγάλο βήμα της Ανθρώπινης Διανόησης».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης ευφορίας και συγκίνησης με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της Προεδρικής Φρουράς της Δημοκρατίας της Ζάμπιας και ακολούθησε μουσική συναυλία.

Με το πέρας της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες έλαβαν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το έργο του Εθνικού Ποιητή. Το βράδυ της ίδιας ημέρα θα προβληθεί το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «ο Ύμνος εις την Ελευθερία» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση και παραγωγή ΕΡΤ και στις 9 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Καναρινί Ποδήλατο» του Δημητρίου Σταύρακα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων