09/10/2022 09/10/2022 Με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, κατά το ετήσιο Δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο ξενοδοχείο Midtown Hilton, στο Μανχάτταν. Παρουσία πλήθους Αρχόντων, Ιεραρχών, μεταξύ αυτών και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, αλλά και επιφανών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισαν...
09 Οκτωβρίου, 2022 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2022 - 12:17

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: “Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε” – Τιμήθηκε με το Βραβείο “Αθηναγόρας”

Διαδώστε:
Αλεξανδρείας Θεόδωρος: “Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε” – Τιμήθηκε με το Βραβείο “Αθηναγόρας”

Με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, κατά το ετήσιο Δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο ξενοδοχείο Midtown Hilton, στο Μανχάτταν.

Παρουσία πλήθους Αρχόντων, Ιεραρχών, μεταξύ αυτών και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, αλλά και επιφανών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισαν έμπρακτα την προσφορά του κ.κ. Θεοδώρου, ο οποίος έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο σε μια ευαίσθητη αλλά και ιστορική, για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ήπειρο, όπως είναι η Αφρική.

«Υπερασπιστής της ανθρώπινης ελευθερίας»

Στο καθιερωμένο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, τόνισε ότι «αξίως και δικαίως» το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα τιμά τον Πατριάρχη Αφρικής κ.κ. Θεοδωρο, εστιάζοντας και στην στάση που κράτησε στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι επρόκειτο για μια «ηχηρή απάντηση «σε αυτούς που αγνοούν ηθικές αρχές της Ορθοδοξίας», προσθέτοντας ότι ο κ.κ. Θεόδωρος αποτελεί «έναν αυθεντικό υπερασπιστή της ανθρώπινης ελευθερίας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έπλεξε το εγκώμιο του Πατριάρχη Θεοδώρου, εστιάζοντας αρχικά στην «υποστήριξη του στην Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης» αλλά και το όραμά του για την Εκκλησία της Αφρικής.

Στην συνέχεια, μετά από προβολή βίντεο σχετικά με την δράση του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας,, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης ανακήρυξε να παραλήπτη του «Αθηναγορείου Βραβείου» τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θόδωρο, εν μέσω χειροκροτημάτων.

“Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε”

Αφού παρέλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο από τον Δρα. Αντώνιος Λυμπεράκη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο κ.κ. Θεόδωρος, με έντονο συναίσθημα και περίσσεια ειλικρίνεια, επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά, σε μια διδακτική ομιλία που συγκίνησε το ακροατήριο.

«Είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που νύχτα – μέρα αγωνίζονται κοντά μου», ανέφερε αρχικά ο κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά των ανισοτήτων, της φτώχειας και του διαρκούς αγώνα για δικαιοσύνη και επιβίωση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αφρική. Από το Νελσον Μαντέλα και τη μάχη κατά του Απαρτχάιντ μέχρι την μάχη κατά του ρατσισμού σε κάθε σημείο της Γης, όπως και οι ΗΠΑ, με τους αγώνες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

“Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κερδισε. Όταν φύγω, θα αφήσω αυτό το ράσο και θα φορέσω το ξύλινο κου σταυρο και θα τρέχω με το μπαστουνάκι μου το ξύλινο. Θα πάω στο Κονγκό με μια βάρκα ξύλινη και λασπωμένη. Θα βλεπω απέναντί μου πρόσωπα όπως και στη Μαδαγασκάρη, όπου αναρωτήθηκα ‘δεν υπάρχει ενα ζευγάρι παππούτσια για αυτά τα παιδάκια; Αλλά έβλεπα χαρούμενα μάτια”, ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Λίγα λόγια για το Βραβείο “Αθηναγόρας”

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» καθιερώθηκε το 1986 από το Εθνικό Συμβούλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Το βραβείο πήρε το όνομά του από έναν από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ηγέτες του 20ου αιώνα, τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρα Α’.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στο Ετήσιο Δείπνο του Τάγματος σε ένα πρόσωπο ή οργανισμό που μεριμνά με συνέπεια για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Πατριάρχης Θοδώρος Β’: 18 χρόνια από την εκλογή στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου

Πληροφορίες: Εθνικός Κήρυκας – Φωτογραφίες: Χ. Αθανασάτος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων