30/12/2021 31/12/2021 Με επίσημη ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αντιδρά στην απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας να δημιουργήσει Εξαρχία στα όρια της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, εκφράζοντας την θλίψη του για την συνοδική αυτή απόφαση. Μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση ενημερώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Συνόδου του Πατριαρχείου οπότε και θα ανακοινωθούν...
30 Δεκεμβρίου, 2021 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2021 - 1:17

Αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

Διαδώστε:
Αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

Με επίσημη ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αντιδρά στην απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας να δημιουργήσει Εξαρχία στα όρια της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, εκφράζοντας την θλίψη του για την συνοδική αυτή απόφαση.

Μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση ενημερώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Συνόδου του Πατριαρχείου οπότε και θα ανακοινωθούν οι επίσημες αντιδράσεις.

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον στο ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας:

Τό παλαίφατο Πατριαρχεῖο τῆς Ἀλεξανδρείας ἐκφράζει βαθύτατη θλίψη γιὰ τὴ συνοδική ἀπόφαση τοῦ Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Ἐξαρχίας στὰ κανονικά ὅρια τῆς δικαιοδοσίας τῆς Παλαίφατης Ἐκκλησίας τῆς Ἀλεξανδρείας, μιὰ ἀπόφαση ἡ ὁποία ἐλήφθη ἐν μέσῳ τῶν ἑορτῶν τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως καὶ τῆς θείας Ἐπιφανείας, κατά τὶς ὁποῖες προβάλλεται ὁ Βασιλεύς τῆς Εἰρήνης Χριστός.

Τὸ Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας θὰ συνεχίσει νὰ ἐπιτελεῖ τὸ ποιμαντικό του καθῆκον ἀπέναντι στὸ ἐμπιστευθέν ὑπό τοῦ Κυρίου ποίμνιό του, ὑπαγόμενο στὶς πνευματικές παρακαταθήκες τῶν μεγάλων Ἑλλήνων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας, οἱ ὁποῖοι, κατά τὸν σύγχρονο Ρῶσο Θεολόγο ἀείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, ἄφησαν ἀνεξίτηλη τὴν σφραγίδα στὴν Ὀρθόδοξη Θεολογία καὶ Ἐκκλησία. 

Ἡ ἀπόφαση τοῦ Πατριαρχείου Ρωσίας, θὰ συζητηθεῖ σὲ ἐπικείμενη συνεδρία τῆς Συνόδου τοῦ ἡμετέρου Πατριαρχείου, ὁπότε καὶ θὰ ληφθοῦν σχετικές ἀποφάσεις. 

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῃ Δεκεμβρίου 2021

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Χθες ωστόσο η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας δια στόματος Λεγκόιντα, δημιούργησε αμέσως πεδίο αντιπαραθέσεων και ερωτηματικών αφού έφερε την Ρωσική Εκκλησία αντιμέτωπη, με το δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, μετά την απόφασή της να δημιουργήσει Εξαρχία στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, όπως αναφέραμε σε δημοσίευμά μας, κατά την συνεδρίαση της την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου αποφάσισε να δεχθεί στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής.

Με αυτό τον τρόπο έβαλε τα θεμέλια να δημιουργήσει την Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής αποτελούμενη από Επισκοπές Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής, όπως αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, ο αριθμός των κληρικών που προσχώρησαν δεν είναι ακόμα ακριβής και πρόκειται για κληρικούς που είτε έχουν καθεραιθεί στο παρελθόν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είτε για δικούς τους λόγους είναι δυσαρεστημένοι και δεν επιθυμούν να ανήκουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την ίδια στιγμή βέβαια το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακοινώνει ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον 100 ενορίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ζήτησαν να ενταχθούν στη Ρωσική Εκκλησία και θεώρησε αδύνατο να μην τους δεχθεί. Ωστόσο να σημειωθεί ότι πρόκειται για σπασμωδική κίνηση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, επικεφαλής της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ερεβάν και Αρμενίας κ. Λεωνίδας με τον τίτλο του «Κλίνσκι», ενώ παραμένει προσωρινά στην διοίκηση της Αρχιεπίσκοπής του.

Η είδηση της δημιουργίας Εξαρχίας στην Αφρική από την Ρωσική Εκκλησία γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο ενώ πρόσφατα ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία δημιουργήθηκε χάσμα λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων