06/10/2023 07/10/2023 Με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β ‘ η Ιερά Μητρόπολις Κινσάσας πραγματοποίησε ιερατικό συνέδριο κατά το διήμερο 4 – 5 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, όπου εδρεύει και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή. Ο Μακαριώτατος στην αρχή του συνεδρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ιερείς...
06 Οκτωβρίου, 2023 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2023 - 9:55

Διήμερο Ιερατικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας

Διαδώστε:
Διήμερο Ιερατικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας

Με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β ‘ η Ιερά Μητρόπολις Κινσάσας πραγματοποίησε ιερατικό συνέδριο κατά το διήμερο 4 – 5 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, όπου εδρεύει και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή.

Ο Μακαριώτατος στην αρχή του συνεδρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ιερείς και εξέφρασε την χαρά του και ευλογώντας τις εργασίες του.  Τόνισε ιδιαίτερα στους ιερείς πως είναι τα παιδιά του Αγ. Μάρκου και του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, του Πατριαρχείου που μέτρα 2.000 χρόνια παρουσίας στην Αφρική.
Και οι δύο ημέρες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά το ορθόδοξο έθος και ήθος. Ως θέμα του Συνεδρίου, η Ιερά Μητρόπολις επέλεξε το Μυστήριο του Γάμου, προκειμένου όχι απλώς να τονίσει τη σπουδαιότητα του Μυστηρίου και να αναδείξει επιμέρους πλευρές του αλλά και να καταδείξει υπάρχουσες παθογένειες τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας όσο και σε επίπεδο τοπικών συνηθειών που θα πρέπει να εξαλειφθούν.
Για το λόγο αυτό κληρικοί τόσο από το Κονγκό όσο και από την Ελλάδα και το Βέλγιο ανέπτυξαν τα ακόλουθα θέματα, χωρισμένα σε τρεις επιμέρους ενότητες:
Α’ Πριν το γάμο
1. Προετοιμασία για τον Γάμο από την παιδική  –  εφηβική ηλικία.
2. Η εγκράτεια της σαρκός μέχρι το μυστήριο ως προετοιμασία για το Γάμο
3. Ταπείνωση, Υπομονή, Αγάπη: Το τρίπτυχο των αρετών θεμελίωσης του χριστιανικού Γάμου
Β’ Το μυστήριο του Γάμου
4. Η σχέση του ζευγαριού στο Γάμο  (Το αποστολικό ανάγνωσμα)
5. Η παρουσία του Κυρίου στο Γάμο  (Το ευαγγελικό ανάγνωσμα)
6. Οι τρεις πρώτες ευχές του μυστηρίου του γάμου (Μερικές ερμηνευτικές σκέψεις)
7. Χριστιανικά υποδείγματα Γάμου (Ο Άγιος Χρύσανθος και η Αγία Δαρεία)
Γ’ Μετά το Γάμο
8. Ο παραδοσιακός γάμος αρκεί; (Γιατί ο χριστιανικός γάμος είναι απαραίτητος. Συνήθειες του παραδοσιακού γάμου που αντίκεινται στο χριστιανικό)
9. Η συμμετοχή του ζευγαριού στα μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας  και ο πνευματικός πατέρας.
10. Η οικογένεια προσευχομένη και  εκκλησιαζομένη.
Στην εναρκτήρια Θεία Λειτουργία της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ο Μητροπολίτης χειροθέτησε ως πνευματικό τον πρώτο Ιερέα του Εκουατέρ και συγκεκριμένα της πόλεως Μπάντακα π. Σπυρίδωνα προκειμένου να υπηρετεί το Μυστήριο της εξομολογήσεως και την γενικότερη πνευματική καθοδήγηση των πιστών της περιοχής του.
Κατά την δεύτερη, σημερινή, ημέρα  των εργασιών του συνεδρίου  (Πέμπτη/10/2023) πραγματοποιήθηκαν πέντε εισηγήσεις,  τρεις από ιερείς της Μητροπόλεως, μία από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σπυρίδη Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών και μια από τον Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Κενανίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας “Απόστολος Παύλος” στις Βρυξέλλες.  Στην επισφράγηση του συνεδρίου ο Μητροπολίτης, αφού ευχαρίστησε τους εισηγητάς  ενημέρωσε τους ιερείς για τρέχοντα διοικητικά θέματα που αφορούν την κάθε ενορία.
Στο ιερατικό συνέδριο συμμετείχαν όλοι οι ιερείς της Μητροπόλεως ακόμα και αυτοί που εδρεύουν στα πλέον μακρινά μέρη της με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να χρειαστεί να μετακινηθούν αεροπορικώς προκειμένου να φθάσουν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.
Τέλος ο Μητροπολίτης εξέφρασε τις πολλές του ευχαριστίες στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και ιδιαιτέρως στον Ηγούμενο της Γέροντα Εφραίμ για την συνεχόμενη πνευματική και υλική συμπαράστασή τους στους Ιερείς της Μητροπόλεως Κινσάσας.
   
 
   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων