19/11/2019 19/11/2019 Επιστολή του π. Χαρίτωνος Musungayi, Πατριαρχικού Επιτρόπου Γκόμας, δημοσιεύει (12 Νοεμβρίου 2019) η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριτικα: “Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας, με τη βοήθεια του Θεού, έκτος από τις Θειες Λειτουργιές, είχαμε να κάνουμε ομιλίες με τους πιστούς και τους κατηχούμενους όπου τους βρίσκαμε, να διασχίσουμε ποτάμια, λίμνες, δάση...
19 Νοεμβρίου, 2019 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2019 - 16:11

π. Χαρίτων Musungayi: “Είχαμε να διασχίσουμε ποτάμια, λίμνες, δάση”

Διαδώστε:
π. Χαρίτων Musungayi: “Είχαμε να διασχίσουμε ποτάμια, λίμνες, δάση”

Επιστολή του π. Χαρίτωνος Musungayi, Πατριαρχικού Επιτρόπου Γκόμας, δημοσιεύει (12 Νοεμβρίου 2019) η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριτικα:

“Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας, με τη βοήθεια του Θεού, έκτος από τις Θειες Λειτουργιές, είχαμε να κάνουμε ομιλίες με τους πιστούς και τους κατηχούμενους όπου τους βρίσκαμε, να διασχίσουμε ποτάμια, λίμνες, δάση για το όνομα του Θεού μας. Καταφέραμε να βαπτιστούμε τους πρώτους Χριστιανούς, 19 νεοφώτιστους στην Γκόμα και τελέσαμε και το μυστήριο του Γάμου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

“Με τη χάρη του Παναγίου Θεού και την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 η Ιερά Επισκοπή Γκόμα και στις αρχές του χρόνου τοποθετήθηκα Πατριαρχικός Επίτροπος στην Επισκοπή.

Η Ιερά επισκοπή Γκόμα βρίσκεται στον Ανατολικό Κονγκό και αποτελείται από δυο επαρχίες του Βόρειου Κίβου και του Νότιου Κίβου. Η περιοχή αυτή με 124.553 τ.χλμ. έκταση και 12.427.000 κατοίκους, αποτελεί την πιο πονεμένη περιοχή του Κονγκό με 25 χρόνια πόλεμου, αρρώστιες όπως η θανατηφόρα επιδημία του Έμπολα και πολλούς θανάτους, περιοχή με απελπισμένες και καταδικασμένες ψυχές. Σ ‘αυτή την περιοχή ανέτειλε το φως της ορθοδοξίας, για να φέρει ελπίδα, γαλήνη, δύναμη και ζωή στις ταπεινές αυτές ψυχές με την ίδρυση της επισκοπής. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Με την ευλογία του Πατριάρχη, φτάσαμε στην ιεραποστολική μας έδρα, στην πόλη Γκόμα, πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου που είναι το Κέντρο της επισκοπής μας. Τι βρήκαμε; Ούτε σπίτι να μείνουμε, ούτε εκκλησία αλλά μόνο τις καλές ψυχές περίπου 35 κατηχουμένων και πολλά δάκρυα χαράς και ελπίδας από τις πονεμένες ψυχές που μας περίμεναν με αγωνιά να ακούσουν τον θείο λόγο, να δουν να γίνει μια θεία λειτουργία, να παραμένει αναμμένη η φλόγα της ελπίδας τους.

Κάναμε το γύρο της επισκοπής μας, να έχουμε μια γενική ιδέα της κατάστασης, να ενημερωθούμε από τους συνεργάτες που βρίσκονται επί τόπου και να κανονίσουμε την πορεία μας. Ξεκινήσαμε από τη πόλη Μπουκάβου, πρωτεύουσα της επαρχίας Νότιου Κίβου, όπου μας περίμενε με αγωνία μια ομάδα κατηχουμένων στους οποίους μεταφέραμε τις ευχές του Πατριάρχου μας και τους μοιράσαμε διάφορα βιβλία για να μελετήσουν για την ορθοδοξία.

Επόμενο βήμα, στην πόλη Καμανιόλα όπου συναντήσαμε το π. Δημήτριο Ριζίκι, εφημέριο της ενορίας Αγίου Βασιλείου Ουβίρα και τους ενορίτες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καμανιόλας, όπου τελείται κατά καιρούς Θεία Λειτουργία από τον π. Δημήτριο. Η ενορία αποτελείται από σχεδόν 200 πιστούς και κατηχούμενους.

Έπειτα πήγαμε στη πόλη Ουβίρα, στην ενορία του π. Δημητρίου, στον Άγιο Βασίλειο, μεγάλο ναό με σχολικό κτίριο όπου μας περίμενε πλήθος διψασμένος κόσμος. Να επισημάνουμε ότι τα κτήρια που βρίσκονται εκεί κτιστήκαν από το π. Δαμασκηνό Γρηγοριάτη κατά τα ιεραποστολικά του χρόνια στην περιοχή.

Τέλος πήγαμε στην ιερά μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα, να συναντήσουμε το Σεβασμιότατο Ιννοκέντιο για να μας φωτίσει με την εμπειρία του διότι για καιρό είχε την πνευματική ευθύνη της περιοχής αυτής.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας, με τη βοήθεια του Θεού, έκτος από τις Θειες Λειτουργιές, είχαμε να κάνουμε ομιλίες με τους πιστούς και τους κατηχούμενους όπου τους βρίσκαμε, να διασχίσουμε ποτάμια, λίμνες, δάση για το όνομα του Θεού μας. Καταφέραμε να βαπτιστούμε τους πρώτους Χριστιανούς, 19 νεοφώτιστους στην Γκόμα και τελέσαμε και το μυστήριο του Γάμου.

 

 

Μέγας είναι ο Παντοδύναμος Θεός μας! Εκείνη τη μέρα που μας φώτισε ο Θεός να βαπτιστούμε τους πρώτους μας χριστιανούς στη Γκόμα, είχαμε ένα επεισόδιο.

Κατεβήκαμε με τους κατηχούμενους στη λίμνη Κίβου, όπου θα γίνονταν η βάπτιση, και ενώ ξεκινούσαμε, οι κάτοικοι της περιοχής που έβλεπαν για πρώτη φορά ιερέα με μαύρα ράσα, νόμιζαν ότι ήμασταν μάγοι και κάλεσαν την αστυνομία. Ήρθε η αστυνομία, δε μας πείραξε, ούτε μας ρώτησε κάτι, απλά μας παρατηρούσε μαζί με τους κατοίκους και έλεγαν: δεν είναι μάγοι, φοράνε σταυρούς, Χριστιανοί πρέπει να είναι, όχι σαν τους άλλους. Παρά τα δυνατά κύματα της λίμνης, τελέσαμε το μυστήριο της βαπτίσεως. Όταν τελειώσαμε τη βάπτιση, οι κάτοικοι που είχαν καλέσει την αστυνομία μάς παρακαλούσαν ταπεινά να τους βαπτιστούμε. Τους είπαμε πως θέλει κατήχηση και, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει.

Η επισκοπή μας έχει 12 ενορίες, δύο πρεσβυτέρους, τρεις ναούς και ένα σχολείο. Το κέντρο της επισκοπής μας δεν έχει τίποτα. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά, που πρέπει να γίνει κυρίως σε αυτή την πονεμένη περιοχή με την βοήθεια του Θεού και τις ευχές του Μακαριότατου.

π. Χαρίτων Musungayi
Πατριαρχικός Επίτροπος Γκόμας

 

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων