25/10/2020 25/10/2020 Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος για έναν από τους πιο παλιούς ναούς της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, του ιστορικού ναού των Αγίων Αναργύρων στο θαλάσσιο Αμπουκίρ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Είναι η ίδια περιοχή όπου Έλληνες δημιούργησαν επί πατριαρχίας Μελετίου Μεταξάκη μία μεγάλη ελληνορθόδοξη κοινότητα στις αρχές του 20ού αιώνα, που έζησε σημαντικές...
25 Οκτωβρίου, 2020 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2020 - 9:42

Εκατό χρόνια ζωής για τους Αγίους Αναργύρους στο Αμπουκίρ

Διαδώστε:
Εκατό χρόνια ζωής για τους Αγίους Αναργύρους στο Αμπουκίρ

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος για έναν από τους πιο παλιούς ναούς της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, του ιστορικού ναού των Αγίων Αναργύρων στο θαλάσσιο Αμπουκίρ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια.

Είναι η ίδια περιοχή όπου Έλληνες δημιούργησαν επί πατριαρχίας Μελετίου Μεταξάκη μία μεγάλη ελληνορθόδοξη κοινότητα στις αρχές του 20ού αιώνα, που έζησε σημαντικές στιγμές και έφτασε στην πλήρη συρρίκνωση και τελικά κλείσιμό της το έτος 1952, με μοναδικό στοιχείο που της έχει απομείνει να είναι αυτός ο ξύλινος στην κατασκευή σεμνός ναός των Αγίων Κύρου και Ιωάννη, από όπου πήρε και την ονομασία της όλη η περιοχή, το Αμπουκίρ.

Ο ναός άρχισε να κατασκευάζεται από την εποχή του Πατριάρχου Φωτίου (1900 1926), με δαπάναις τότε ενός ομογενή, του Πέτρου Ζούρου και ολοκληρώθηκε το 1936, με την οικονομική στήριξη των Αλεξανδρινών Ελλήνων.

Τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι πριν από λίγα χρόνια και μέχρι το θάνατό του, ήταν ο καταγόμενος από την Ήπειρο Αιγυπτιώτης Περικλής Τσαπάρης, που είχε το ονομαστό γειτνιάζον παραθαλάσσιο ελληνικό εστιατόριο «Ζεφύριον» που είχε αναλάβει να φροντίζει το ναό. Μετά το θάνατό του, το έργο αυτό ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Δίπλα από τον από υπήρχε και η θερινή κατοικία του εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έως της εποχής του Πατριάρχου Νικολάου ΣΤ’, ενώ την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το εκκλησάκι επισκέφθηκαν πολλοί Έλληνες αξιωματικοί που αγωνίστηκαν στις μάχες του Ελ Αλαμέιν εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα.

Στις μεγάλες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ιστορικού ναού των Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ, στις 30 Οκτωβρίου, θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Πηγή: ekalexandria.org/ Νίκος Κάτσικας

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων