28/11/2020 28/11/2020 Τον πρώτο Επίσκοπο της Αιθιοπίας, Άγιο Φρουμέντιο, θα τιμήσει η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό στην Αντίς Αμπέμπα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως: Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα θα τελεσθή Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, από 8.30 έως 11 το πρωί...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 12:07
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2020 - 12:13

Εορτάζει ο προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης

Διαδώστε:
Εορτάζει ο προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης

Τον πρώτο Επίσκοπο της Αιθιοπίας, Άγιο Φρουμέντιο, θα τιμήσει η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό στην Αντίς Αμπέμπα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως:

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα θα τελεσθή Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, από 8.30 έως 11 το πρωί θα τελεσθή πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τη παρουσία όλης της Ελληνικής Παροικίας, στο τέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του εορταζομένου Αγίου Φρουμεντίου πέριξ του Ναού. Ακολούθως, θα παρατεθεί δεξίωση.

Σύντομος βίος του Αγίου Φρουμεντίου

Ο άγιος Φρουμέντιος ­γεννήθηκε στην Τύρο τον 4ο αιώνα, την ε­­­πο­χη που βασίλευε στη Βυζαντι­νη Αυτοκρατορία ο Μέγας Κωνσταν­τίνος.

Από μικρή ηλικία δέχθηκε τον σπόρο του ευαγγελικού μηνύματος. Και μορφώθηκε με υψηλή παιδεία. Σύντομα απέδειξε την ωριμότητά του, γιατί συνδύαζε σπάνια αρτιότητα στο ήθος του με σφαιρική επιστημονική κατάρτιση στο πνεύμα του.

Κάποτε ο διδάσκαλός του, ο φιλόσοφος Μερώπιος, οργάνωσε μια ερευνητική αποστολή προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συλλέξει στοιχεία για τους άγνωστους λαούς της περιοχής ε­­­κείνης και κυρίως της Αβησσυνίας (Αι­θι­ο­πίας). Στην αποστολή θα συμμετεί­χε και ο Φρουμέντιος. Όμως το πλοίο κα­τα τη διάρκεια της ­εξερευνήσεως ­δε­χθηκε σε κάποιο λιμάνι επίθεση από πειρατές που ­κατέσφαξαν όλους εκτός από τον Φρουμέντιο και τον αδελφό του Αιδέσιο, που τους που­λησαν και τους δυό σκλάβους στο βασιλιά της ­Α­­­­βησσυνίας. Οι δύο νέοι διακρίθηκαν με την ευγένειά τους και τα ­πλούσια χαρίσματά τους, και ο βασιλιάς τους έκανε συνεργάτες του και τους ­ανέθεσε την ευ­θύνη των οικονομικών υποθέ­­σεων. Ο­­­ταν πέθανε ο βασιλιάς, η βα­σίλισσα του κράτους ανέθεσε την εκ­παίδευση του ανήλικου παι­διού τους Ε­­­ζανά, δια­δόχου του θρόνου, στον έμπιστο και σοφό Φρουμέντιο.

Το κύρος του Φρουμεντίου όλο και αυξανόταν. Επηρέαζε με το χριστιανι­κο του ήθος το ειδωλολατρικό ­­βασίλειο. Η στάση της βασίλισσας απέναν­τι στους Χριστιανούς Ρωμαίους εμπόρους που ε­­­μεναν εκεί, έγινε ευνοικότερη. Και τους άφησε να τελούν ελεύθερα τα λατρευ­τικά τους καθήκοντα.

Λίγα χρόνια αργότερα οι δύο νέοι, μετά την ενηλικίωση του διαδόχου, α­­ναχώρησαν από την Αιθιοπία, αφήνον­τας στους κατοίκους του ­βασιλείου δυ­νατές αναμνήσεις και εμπειρίες από τη ζωή τους που ήταν γεμάτη από χρι­στιανική καλοσύνη, ευγένεια και αν­θρω­πιά.

Ο Αιδέσιος επέστρεψε στην πατρίδα του την Τύρο και χειροτονήθηκε εκεί πρεσβύτερος. Ο Φρουμέντιος ακολού­θησε άλλον δρόμο. Κατευθύνθηκε στην Αλεξάνδρεια για να συναντήσει τον άγιο Πατριάρχη Μέγα ­Αθανάσιο. Του περιέγραψε τα θαυμαστά περιστα­τικά της Πρόνοιας του Θεού: την ­περιπέτεια του ναυτικού ερευνητικού ταξιδιού τους· το θαύμα της ­διασώσεώς τους· και κυρίως την ειλικρινή δίψα του ειδωλολατρικού λαού της Αιθιοπίας να γνωρίσει τον Χριστό και να φωτιστεί από το φως της αλήθειας Του. Και τέλος, παρακάλεσε τον Πατριάρχη να στείλει επίσκοπο εκεί. Ο Μέγας Αθανάσιος συγκινήθηκε από όσα άκουσε. Και έκρινε ότι μόνο ο ενθουσιώδης Φρουμέντιος θα ήταν άξιος για μια τέτοια επείγουσα ιερή αποστολή.

Ο Φρουμέντιος αποδέχθηκε την προ­ταση του Πατριάρχου ως θεική κλη­­ση. Και αφού χειροτονήθηκε επίσκοπος, απεστάλη από τον Μέγα Αθανάσιο για να οργανώσει, να κατηχήσει, και να βαπτίσει τον λαό της Αιθιοπίας. Και να γίνει ο ιδρυτής αυτής της Εκκλησίας και πρώτος Επίσκοπος Αξώμης.

Κατά την περίοδο της εμφανίσεως και εξαπλώσεως του Αρειανισμού ο ε­­­­­­­πι­σκοπος Φρουμέντιος στήριζε τον λαό στο Ορθόδοξο δόγμα, και τον καλούσε να μένει άγρυπνος και πιστός στις ιερές Παραδόσεις και στο πνεύμα και γράμμα του Ευαγγελίου παρά τους εκφοβισμούς των αιρετικών αυτοκρατόρων.

Ο φλογερός Επίσκοπος των Αιθιό­πων Φρουμέντιος παρέδωσε την ψυ­­χη του στον Κύριο ειρηνικός περίπου το 380. Η Εκκλησία του χάρισε τον τι­τλο του Ισαποστόλου, και ο λαός των Αιθιόπων τον ονόμασε «φωτιστή του» και «Πατέρα της Ειρήνης». Η μνήμη του τιμάται στις 30 Νοεμβρίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων