16/11/2022 16/11/2022 Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου την Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Στην περίτεχνη και επιβλητική είσοδο της Ροτόντας της Ανατολής τον υποδέχτηκε με χαρά ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ο οποίος και του μετέφερε...
16 Νοεμβρίου, 2022 - 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2022 - 23:20

Επίσκεψη Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Διαδώστε:
Επίσκεψη Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου την Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο.

Στην περίτεχνη και επιβλητική είσοδο της Ροτόντας της Ανατολής τον υποδέχτηκε με χαρά ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ο οποίος και του μετέφερε το εγκάρδιο καλωσόρισμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ καθώς και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικόδημου.

Τον κ. Κατσανιώτη κατά την επίσκεψή του συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή και ο Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Μαργαρίτης.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός κατά την ξενάγησή του προς τον Έλληνα Υπουργό τόνισε ότι το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου πέραν της θρησκευτικής του αξίας ως ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο τοπωνύμιο της Ορθοδοξίας που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, αποτελεί και ένα ενεργό σημείο συνάντησης λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Είναι μια ζωντανή μαρτυρία τόνισε, της Ελληνορθόδοξης παρουσίας στην Αίγυπτο είκοσι και πλέον αιώνες.

Eνημέρωσε τον Υπουργό και για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Μονής που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια τονίζοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής και αγαστής συνεργασίας Ελλήνων και Αιγυπτίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων που με την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη διέσωσαν από την φθορά του χρόνου και ανάδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας Ορθόδοξης κληρονομιάς. Τόνισε επίσης ότι η ανέφελη πορεία της ανακαίνισης έχαιρε της πλήρης στήριξης της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία φιλοξενεί ειρηνικά όλα τα θρησκευτικά δόγματα στην Αίγυπτο.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ξενάγησε στην συνέχεια τους υψηλούς προσκεκλημένους στο Καθολικό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και στο μουσείο της Μονής, όπου και τους οδήγησε σε ένα μοναδικό ταξίδι στον ιστορικό χρόνο μέσα από τα πολύτιμα κειμήλιά που εκτίθενται με σύγχρονο και εμπεριστατωμένο τρόπο στις αρχαίες κατακόμβες, τον χώρο που φυλακίστηκε ο Άγιος Γεώργιος.

Ο κ. Κατσανιώτης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Καθηγούμενο της Μονής για την απολαυστική και άκρως διαφωτιστική του ξενάγηση. Εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για την ανακαίνιση, την άρτια διατήρηση, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελεί όπως είπε σημαντικό τόπο για την Ορθοδοξία αλλά και για τον Ελληνισμό.

Τέλος δέχτηκε με ευλάβεια ως αναμνηστικό δώρο της επίσκεψής του από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, πιστό αντίγραφο ενός πολύτιμου ψηφιδωτού που βρίσκεται στην Ιερά Μονή.

Πηγή: ekkairo

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων