14/03/2024 14/03/2024 Με σύνθημα την ενότητα και παρότρυνση για εμπιστοσύνη στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, την μόνη κανονική Εκκλησία στην Αφρική, πραγματοποιήθηκε η ιερατική σύναξη στην Επισκοπή Μπουκόμπας. Με αφορμή την ρωσική εισβολή στα εδάφη του ιεραποστολικού Πατριαρχείου και την επιχείρηση διάσπασης της ενότητας της Τοπικής Εκκλησίας, ο Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος, τόνισε προς τους...
14 Μαρτίου, 2024 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2024 - 8:43

Επίσκοπος Μπουκόμπας προς ιερείς: “Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική είναι μία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας”

Διαδώστε:
Επίσκοπος Μπουκόμπας προς ιερείς: “Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική είναι μία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας”

Με σύνθημα την ενότητα και παρότρυνση για εμπιστοσύνη στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, την μόνη κανονική Εκκλησία στην Αφρική, πραγματοποιήθηκε η ιερατική σύναξη στην Επισκοπή Μπουκόμπας.

Με αφορμή την ρωσική εισβολή στα εδάφη του ιεραποστολικού Πατριαρχείου και την επιχείρηση διάσπασης της ενότητας της Τοπικής Εκκλησίας, ο Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος, τόνισε προς τους ιερείς του: “Δεν φοβόμαστε! Παραμένουμε ενωμένοι μεταξύ μας, με το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη μας, την Ιερά Σύνοδο και με τον Επίσκοπο μας. Δεν ξεπουλάμε την πίστη μας για λίγα παγωμένα και ματωμένα ρούβλια. Ιούδες δεν θα γίνουμε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική είναι μία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, που μας έκαναν χριστιανούς και μας έδωσαν την Ιερωσύνη”.

Με την ευλογία του Μακραιωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11-12 Μαρτίου Σύναξη Πνευματικών και Ιερέων στο Επισκοπείο της Μπουκόμπας υπό την προεδρεία του Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου.

22 ιερείς συμμετείχαν σε Σεμινάριο Εξομολογητικής

Την Δευτέρα 11/3 στον Ιερό Ναό Ευαγγελι σμού της Θεοτόκου οι 22 Πνευματικοί της Επισκοπής σε Σεμινάριο Εξομολογητικής.

Εισηγήσεις παρουσίασαν:

Ο Επίσκοπος Χρυσόστομος με θέμα, “Μετάνοια-Εξομολόγηση”.

Ο Αιδ. Λουκάς Bahati με θέμα, “Η μετάνοια και η εξομολόγηση κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό”.

Ο Αιδ. Καλλίνικος Rweryemamu με θέμα, “Η σχέση του χριστιανού με τον Πνευματικό κα τα τον Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη”.

Ο Αιδ. Ελευθέριος Nchugnuye με θέμα, ” Η προετοιμασία για την εξομολόγηση”.

Ο Αιδ. Θεόδωρος Kayungi ” Πνευματικός καθρέπτης. Η αμαρτίες κατά τον δεκάλογο και την επί του Όρους Ομιλία”.

Τέλος έγινε επικαιροποίηση των Ενοριών, όπου είναι υπεύθυνοι εξομολόγοι οι πνευμα τικοί πατέρες . Ο Επίσκοπος τους παρεκάλεσε να περιοδεύουν τις Ενορίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να συνεργάζονται με τους εφημερίους, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμάζουν τους χριστιανούς για την εξομολόγηση. Απάντησε σε ερωτήσεις των πνευματικών και επέμεινε στην ευθύνη που πρέπει έχει ο πνευματικός για την σωστή καθοδήγηση.

Τόνισε “μια σωστή καθοδήγηση οδηγεί στον παράδεισο τον χριστιανό. Αντίθετα μια λάθος καθοδήγηση μπορεί να καταστρέψει. Η σωστή καθοδήγηση εξαρτάται από τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την πνευματική κατά στάση του πνευματικού, την αγάπη προς τον αμαρτωλό, την μελέτη και γενικά την κατάρτηση. Να μελετάτε συνεχώς την Αγία Γραφή και να προσεύχεσθε για να παίρνετε από εκεί απαντήσεις, για την σωστή καθοδήγηση των μετανοούντων”.

“Δεν φοβόμαστε! Παραμένουμε ενωμένοι μεταξύ μας”

Την Τρίτη 12/3 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Επισκοπής. Εισήγηση παρουσίασε ο Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος με θέμα “Η Λειτουργική οργάνωση των Ενοριών”.

Αφού τόνισε την σπουδαιότητα της λειτουργικής ζωής, εξέθεσε όλο το λειτουργικό πρόγραμμα της Εκκλησίας μας. Τον ενι αύσιο λειτουργικό κύκλο, τον μηνιαίο, τον εβ δομαδιαίο και τον ημερήσιο.

Τη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Ιερωσύνης για την τέλεση των μυστηρίων και των ακολουθιών, που αγιάζουν τους πιστούς. Ο Ιερεύς είναι ο προεστώς μαζί με τους συνεργάτες και το λαό. Τώρα πρέπει να οργανώσετε τους συνεργάτες σας, για να τε λείται τελείται η λειτουργική ζωή “ευσχημό νως και κατά τάξιν”(Α’ Κορ. 14, 40).

“Σε κάθε Ναό θα υπάρχει μετά τον ιερέα και τον διάκονο, ο Ιεραπόστολος, ο Υποδιάκο νος, ο Αναγνώστης, ο Κατηχητής και ο Δα σκαλος των χορών για τις γιορτές. Όλοι θα φορούν τη στολή τους και θα εκπαιδευτούν τον Ιούλιο σε Σεμινάριο που θα οργανωθεί για όλους αυτούς τους συντελεστές της λει τουργικής ζωής και βοηθούς του ιερέως”. “Ο Ιερέας στην Αγία Τράπεζα. Ο διάκονος βοηθός. Ο Ιεραπόστολος στην Ιεραποστο λη. Ο Υποδιάκονος στο Ιερό. Ο Αναγνώστης στο Ψαλτήρι. Ο Κατηχητής στην κατήχηση. Ο Δάσκαλος στη χορούς και τα τραγούδια. Μαζί και οι Επιτροπές του Ναού, του Φιλανθρωπικού έργου, της Νεολαίας και των Μητέρων. Όλοι αυτοί για το Θεό, για την Εκκλησία και για το λαό του Θεού. Σκοπός όλων των εργαζομένων στην Ενορία είναι να δοξάζεται ο Χριστός μας, να δοξάζε ται η Εκκλησία μας και να σώζεται ο λαός του Θεού. Ο Απ. Παύλος μας καλεί, «_ο,τιδήποτε πράττε τε, πρέπει να τα κάνετε για την δόξα του Θε ου_»(Α΄Κορ. 10, 31). «Εις Άγιος, εις Κύριος Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν». Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με αναφορά στην αντικανονική, αντιχριστιανική, αντιεκκλησια στική και απάνθρω πη εισβολή των Ρώσων στο ποίμνιο της Επισκοπής. Παρουσιάσθηκε το πρόβλημα και πάρθηκαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της απειλής. “Δεν φοβόμαστε! Παραμένουμε ενωμένοι μεταξύ μας, με το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη μας, την Ιερά Σύνοδο και με τον Επίσκοπο μας. Δεν ξεπουλάμε την πίστη μας για λίγα παγωμένα και ματωμένα ρούβλια. Ιούδες δεν θα γίνουμε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική είναι μία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, που μας έκαναν χριστιανούς και μας έδωσαν την Ιερωσύνη”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων