04/07/2021 04/07/2021 Τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπο Πετρίδη, δέχθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, με αφορμή την παρουσία του πρώτου στα εγκαίνια της νέας αιγυπτιακής ναυτικής βάσης. Τον υπουργό στην επίσκεψή του αυτή συνόδευαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Όμηρος Μαυρομάτης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Πρεσβείας, Αντισυνταγματάρχης Κώστας Φωτίου καθώς...
04 Ιουλίου, 2021 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2021 - 23:21

Δέηση για την κατάπαυση της φωτιάς και τον μακαριστό κυρό Πέτρο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Δέηση για την κατάπαυση της φωτιάς και τον μακαριστό κυρό Πέτρο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπο Πετρίδη, δέχθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, με αφορμή την παρουσία του πρώτου στα εγκαίνια της νέας αιγυπτιακής ναυτικής βάσης. Τον υπουργό στην επίσκεψή του αυτή συνόδευαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Όμηρος Μαυρομάτης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Πρεσβείας, Αντισυνταγματάρχης Κώστας Φωτίου καθώς και επιτελείς του από την Κύπρο.

Πολύ νωρίς, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος έψαλλε δέηση για να πάψει η πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο, αφού ήταν και το πρώτο πράγμα που ευχήθηκε στον Κύπριο Υπουργό, όταν τον υποδέχθηκε στην έδρα του Πατριαρχείου.

Ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ως Υπέρμαχη Στρατηγός, για να σταματήσει το κακό της φωτιάς στο ευλογημένο νησί της Κύπρου «για να παύσουν τα φρυάγματα της φλόγας, και να φυλάττει τους ανθρώπους που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα αυτές τις στιγμές για την κατάπαυση του πυρός και να έλθει πάλι η ειρήνη και η ευημερία σε αυτή την ευλογημένη νήσο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι υποδεχόμενος στην έδρα του παλαίφατου Πατριαρχείου τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, που εκπροσώπησε την Κύπρο στα εγκαίνια της νέας Αιγυπτιακής Βάσης της «3ης Ιουλίου» στην Μάρσα Ματρούχ, συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο Πατριάρχης Θεόδωρος έψαλλε το «Αιωνία η μνήμη» στην αίθουσα του αδικοχαμένου Κύπριου Πατριάρχη Πέτρου, δίπλα από την κυπριακή σημαία, στέλνοντας τη συμπαράστασή του προς τον κυπριακό λαό στις δύσκολες αυτές ώρες πού πλήττεται από τις πυρκαγιές.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον λαό της Κύπρου για τη στήριξή τους στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, με τον Υπουργό Άμυνας να διαβεβαιώνει τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Παρουσία του Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Ομήρου Μαυρομάτη, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τόνισε τη μεγάλη χαρά του «που υπάρχει μία τόσο όμορφη φιλία μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, που τις περιλούει μία ευλογημένη θάλασσα, η Μεσόγειός μας και όπου εξαιρετική και στρατηγική θέση κατέχει η Κύπρος».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που η Κύπρος δε με ξέχασε ποτέ στον ιεραποστολικό μου αγώνα. Πολλοί απόδημοι στην Αφρική κατάγονται από την Κύπρο και με στηρίζουν στο έργο μου», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος, απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, καθώς «έτσι έρχονται πιο κοντά οι δύο χώρες», όπως δήλωσε, και προσφέροντάς του μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, γνήσιο αντίγραφο της εικόνας που φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό της αιγυπτιώτικης ομογένειας στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας προσέφερε στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, ένα συμβολικό δώρο, μία πλακέτα με ανάγλυφη την Κύπρο και το σύμβολο της ειρήνης και της αγάπης, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε να περάσουμε ανώδυνα αυτές τις δύσκολες περιόδους». «Είμαστε πάντα δίπλα στο δύσκολο έργο σας στην Ορθοδοξία και στην Αφρική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης έκανε ειδική αναφορά στις εξαιρετικές σχέσεις Αιγύπτου και Κύπρου, τονίζοντας ότι «έχουμε άριστες και πολύ στενές σχέσεις με την Αίγυπτο, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε τριμερές επίπεδο με την Ελλάδα αλλά και σε πολυμερή άλλα σχήματα. Στόχος μας είναι πάντα η ασφάλεια και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στα εγκαίνια της νέας Αιγυπτιακής Ναυτικής Βάσης της «3ης Ιουλίου», στην Μάρσα Ματρούχ, όπου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία, τη χαρακτήρισε ως «μία στρατηγικής σημασίας Βάση, που μπορεί να δώσει περισσότερη ασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον», ενώ προσέθεσε ότι «ενισχύουμε τη συνεργασία μας και τις κοινές μας εκπαιδεύσεις με την Αίγυπτο».

Με τον Πατριάρχη Θεόδωρο να εκφράζει από την πλευρά του, τη δική του ικανοποίηση για την εξαιρετικής σημασίας τριμερή συνεργασία της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, σε όλους τους τομείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «χώρες ισχυρές στρατιωτικές, μπορούν να είναι έτοιμες και να δίδουν απαντήσεις σε όλους, γιατί ο Θεός μας έπλασε όλους να ζούμε ειρηνικά και να είμαστε συναδελφωμένοι».

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Όμηρο Μαυρομάτη καθώς και στον Ακόλουθο Άμυνας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, τον Αντισυνταγματάρχη κ. Κώστα Φωτίου, που ολοκληρώνει την αποστολή του στο Κάιρο και τους ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξή τους προς το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων