01/04/2024 01/04/2024 Πλημμύρισαν από την ευσεβή παρουσία και συμμετοχή του φιλαγίου Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και των γύρω περιοχών, οι αυλές του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος στην Κινσάσα της Κεντρικής Αφρικής, κατά την ευλογημένη ημέρα της Κυριακής Β’ Νηστειών, 31ης Μαρτίου 2024, όπου ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής...
01 Απριλίου, 2024 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2024 - 20:52

H xειροτονία του Επισκόπου Μπενί Αθανασίου στην Κινσάσα της Κεντρικής Αφρικής

Διαδώστε:
H xειροτονία του Επισκόπου Μπενί Αθανασίου στην Κινσάσα της Κεντρικής Αφρικής

Πλημμύρισαν από την ευσεβή παρουσία και συμμετοχή του φιλαγίου Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και των γύρω περιοχών, οι αυλές του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος στην Κινσάσα της Κεντρικής Αφρικής, κατά την ευλογημένη ημέρα της Κυριακής Β’ Νηστειών, 31ης Μαρτίου 2024, όπου ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, ετέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονίαν του Θεοφιλεστάτου κ. Αθανασίου.

Οι ιαχές οι πνευματικές και η έκδηλη χαρά των εκατοντάδων πιστών που πρόσμεναν τον Πατριάρχη της αγάπης, για να λάβουν την ευχή του κατά την υποδοχή του στον Ιερό Ναό, ενθουσίασαν και συνεκίνησαν βαθύτατα τον Μακαριώτατο, ο οποίος ανταποκρίθηκε ενθέρμως στην χαρά του πιστού Λαού, παρέχοντας σε όλους την πατριαρχική του ευλογία και το πηγαίο χαμόγελό του, ως αντίδωρα στην ευγενή τους υποδοχή.

Της Θείας Λειτουργίας και του Μυστηρίου της Χειροτονίας, προεξήρχε ο Μακαριώτατος, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Γουινέας κ. Γεώργιος, Κατάγκας κ. Μελέτιος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Κανάγκας κ. Χαρίτων, οι Θεοφιλέστατοι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, Τζίτζα κ. Σίλβεστρος, Γκούλου κ. Νεκτάριος, Γκόμα κ. Τιμόθεος και ο βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς.

Προσήλθαν στην χειροτονία του νέου Επισκόπου, Κληρικοί από την Επισκοπή Μπενί, την Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας, την Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας και βεβαίως πολλοί Κληρικοί εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας.

Παρόντες στην χειροτονία ήταν επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Πρέσβεις ξένων χωρών και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας, κ Γεράσιμος Ντούνης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αθανάσιος στον χειροτονητήριο λόγο του, αφού αναφέρθηκε με λόγους συγκινητικούς στην διακονία της Αρχιεροσύνης, ευγνωμόνως έστρεψε την προσλαλιά του σε όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην κατά Θεόν αγωγή του.

Ένδακρυς και βαθειά συγκινημένος, αναφέρθηκε στον μακαριστό πατέρα του, που χαίρεται την χαρά του παιδιού του από τον ουρανό πλέον, στην κατά σάρκα μητέρα του, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, στον οποίον υπηρέτησε κοντά του από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου και προς τον οποίο εξέφρασε άπειρες ευχαριστίες για την πολλαπλή στήριξή του, ως και σε όλους τους παρευρισκομένους Αρχιερείς και Ιερείς, που κατέφθασαν και συμμετείχαν στην προσωπική του Πεντηκοστή, από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Μακαριώτατος, στην αντιφώνησή του, ενεθυμήθη και γύρισε τη θύμηση του νου του πολλά χρόνια πίσω, ξεχωρίζοντας από το χρονοντούλαμπο της προσωπικής ιστορίας του νέου Επισκόπου Αθανασίου, την στιγμή της αφιερώσεώς του στον Θεό και στην Εκκλησία, την μοναχική του κουρά δηλαδή, τότε που ψυχή τε και σώματι, ενετάχθη στο δυναμικό του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μεταξύ των άλλων, ο Μακαριώτατος προέτρεψε τον νέο Επίσκοπο να διακονήσει με θυσιαστική αυταπάρνηση το μυστήριο της αγάπης του Θεού στην Επαρχία του, να ανοίξει την καρδία του πρός πάντας, και εκεί να τους χωρέσει όλους…

…Έξελθε παιδί μου, και εκ της γης σου και εκ της συγγενείας σου, και πορεύου εις την γήν, τήν οποίαν η Εκκλησία σε στέλνει να ποιμάνεις. Πλέον ως πατέρας και ποιμένας, ως διδάσκαλος και πνευματικός καθοδηγητής…

Κατέληξε δε ο Μακαριώτατος, προτρέποντάς τον πάντοτε να υπερασπίζεται τα δίκαια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε καιρούς μάλιστα δυσχειμέρους και εν υπακοή και αγάπη να συνεχίσει τον καλόν αγώνα της πίστεως…

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Ελληνική Κοινότητα για μια ακόμη φορά προσέφερε το εόρτιο γεύμα προς τιμήν του Μακαριώτατου, στο οποίο η κατά σάρκα, οικογένεια του νέου Ιεράρχου, προσέφερε μια Αρχιερατική Στολή στον Μακαριώτατο, με αφρικανικά χρώματα και παραστάσεις, ενώ παρουσίαστηκαν και τοπικοί παραδοσιακοί χοροί.

Σήμερα, το πρωί, ο Μακαριώτατος αναχώρησε από την Κινσάσα για την έδρα του Πατριαρχείου, αφήνοντας πίσω του τις ωραιότερες και συγκινητικότερες στιγμές στην ζωή της Εκκλησίας της Κινσάσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάνδημος υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στην Κινσάσα της Αφρικής

2η ημέρα επίσκεψης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κινσάσα

Η χειροτονία του Επισκόπου Γκόμας Τιμοθέου στην Κινσάσα της Κεντρικής Αφρικής

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων