19/06/2022 19/06/2022 Με την ευλογία και την έγκριση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, σε κλίμα πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, τελέσθηκε σήμερα από τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, η χειροτονία σε Διάκονο του Οσιοτ. Μοναχού π. Αιδεσίου Μukeke, στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου, στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα. Συλλειτουργούντος του Πανοσιολ. Μ....
19 Ιουνίου, 2022 - 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2022 - 19:14

Η εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού π. Αιδεσίου Μukeke στην Αιθιοπία

Διαδώστε:
Η εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού π. Αιδεσίου Μukeke στην Αιθιοπία

Με την ευλογία και την έγκριση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, σε κλίμα πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, τελέσθηκε σήμερα από τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, η χειροτονία σε Διάκονο του Οσιοτ. Μοναχού π. Αιδεσίου Μukeke, στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου, στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα.

Συλλειτουργούντος του Πανοσιολ. Μ. Αρχιμ. του Θρόνου π. Χρυσοστόμου Μπαρμπέρη και με την παρουσία της Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Άννας Φάρρου, του Εντιμ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημητρίου Συκά, πολλών μελών της Ελληνικής Παροικίας και Ορθοδόξων πιστών Αιθιόπων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ευχαριστιακή Σύναξη για στο σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία που παροικεί στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής.

Ο Υποδιάκονος π. Αιδέσιος προ του Μυστηρίου της Χειροτονίας κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον «Πατριάρχη της Αγάπης» κ.κ. Θεόδωρο, για την Πατρική αγάπη προς το πρόσωπό του. «Χειροτονούμαι σήμερα, γιατί από μικρό παιδί θαυμάζω το σπουδαίο έργο του Πατριάρχη μου. Ως κληρικός επιθυμώ να Τον μιμηθώ στους σπουδαίους αγώνες Του για όλους εμάς τους Αφρικανούς, για την σπορά του Λόγου του Θεού στην γη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γεννήθηκα στην Κανάνγκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέσα στην Ορθόδοξη πίστη, εκεί που χτυπά η καρδιά της ιεραποστολής του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και πάντοτε θα παραμείνω αφοσιωμένος σε αυτό.

Όλοι οι Ορθόδοξοι Αφρικανοί γνωρίζουμε από που και από ποιους παραλάβαμε τον θησαυρό της Ορθοδοξίας. Δεν θα μας ξεγελάσουν ούτε θα μας πλανέψουν αυτόκλητοι «σωτήρες», που τελευταία εμφανίστηκαν τάχα για να μας σώσουν.

Οι Ορθόδοξοι της Αφρικής είμαστε όλοι γνήσια τέκνα του Πατριαρχείου του Αποστόλου Μάρκου, το οποίο μας γέννησε και μας αναγεννά συνεχώς εν Χριστώ Ιησού». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σπουδαίες μορφές των ιεραποστόλων οι οποίες από μικρό παιδί τον ενέπνευσαν, τους: π. Χαρίτων Πνευματικάκι, π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, Πενταπόλεως Ιγνάτιο, Κεντρώας Αφρικής Τιμόθεο και Κινσάσας Νικηφόρο, οι οποίοι θυσιάστηκαν για το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Αφρική.

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κανάνγκας κ. Χαρίτωνα και προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο, για την αγάπη και την συμπαράστασή τους. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμ. κ. Δανιήλ για την πατρική αγάπη, το πνευματικό ενδιαφέρον, τις συμβουλές, την αρωγή και την εμπιστοσύνη.

Μητροπολίτης Αξώμης: Να είσαι αφοσιωμένος στην Μητέρα Εκκλησία της Αλεξάνδρεια

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ αναφέρθηκε στους καρπούς της Πεντηκοστής, στους Αγίους του Θεού, που στηρίζουν και ενισχύουν την πίστη και την ζωή μας, καθώς και στην σπουδαιότητα της Ιερωσύνης για την σωτηρία των ανθρώπων.

«Εγκατέλειψες την πατρίδα σου και την πατρική σου εστία για να έλθεις εδώ στην Αιθιοπία. Άκουσες τη φωνή του Πνευματικού μας Πατέρα, του Πατριάρχου μας, και ήλθες κοντά μας για να βοηθήσεις στους αγώνες μας.

Εκ μέρους Του Σε καλωσορίζω στη χορεία των Κληρικών του Αλεξανδρινού Θρόνου. Να είσαι υπερήφανος γι’ αυτό, αφοσιωμένος στην Μητέρα Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, που σε όλους εμάς χαρίζει την Αλήθεια και τη Ζωή του Χριστού.

Το όνομά σου Αιδέσιος, επιλέχθηκε από τον Πατριάρχη μας, για να σου υπενθυμίζει πάντοτε την ιεραποστολή. Ανήκει στον Άγιο Αιδέσιο, αδελφό του Αγίου Φρουμεντίου, που μαζί ήλθαν τον 4ο αιώνα στην Αβησσυνία για να κηρύξουν το Χριστό», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί ευχήθηκαν προς τον νέο Διάκονο, μοιράστηκαν αναμνηστικά και ευλογίες και προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων