20/02/2022 20/02/2022 Σε κλίμα χαράς και ευλογίας, τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Namungoona η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερωνύμου, προεστώτος του εκπροσώπου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Γέροντος Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου.  Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα   Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχειου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Ναϊρόμπι, έφθασε στην Ουγκάντα το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου για την...
20 Φεβρουαρίου, 2022 - 9:09
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2022 - 14:36

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καμπάλας Ιερωνύμου (βίντεο)

Διαδώστε:
Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καμπάλας Ιερωνύμου (βίντεο)

Σε κλίμα χαράς και ευλογίας, τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Namungoona η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερωνύμου, προεστώτος του εκπροσώπου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Γέροντος Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου. 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

 

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχειου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Ναϊρόμπι, έφθασε στην Ουγκάντα το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου για την ενθρόνιση του εψηφισμένου Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερωνύμου. Στο διεθνές αεροδρόμιο Entebbe τον υποδέχθηκαν ο εφηφισμένος Μητροπολίτης Καμπάλας, ο Μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος και οι Επίσκοποι Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστερος και Γκούλου κ. Νεκτάριος.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι, υποδέχθηκε τον νέο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερώνυμο, που διαδέχθηκε τον μακαριστό Ιωνά (ο οποίος εκοιμήθη τον Σεπτέμβριο του 2021), και συνάντησε την 22μελή αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα ​​στην Κρατική Βουλή Entebbe.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις αναπτυξιακές και ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα.

Τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο σύστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι και Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Μακάριος, ο οποίος προέτρεψε τον Πρόεδρο να τον στηρίξει, όπως υποστήριξε ευγενικά και τον προκάτοχό του, αείμνηστο Μητροπολίτη Ιωνά.

«Σεβασμιώτατε, σήμερα έχω τη χαρά εκ μέρους του Πάπα και Πατριάρχη μας να σας παρουσιάσω τον νέο μητροπολίτη Καμπάλας, Σεβασμιώτατο Ιερώνυμο Μουζέι. Είναι εξαιρετικός και άξιος θεολόγος και μέλος της Εκκλησίας. Είμαι βέβαιος ότι με την υποστήριξη τη δική σας και της Ορθόδοξης αδελφότητας της Ουγκάντα, ο Σεβασμιώτατος Ιερώνυμος θα έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει την εκκλησία του σε μεγαλύτερα πνευματικά ύψη», είπε ο Μητροπολίτης Μακάριος.

Ο Μακάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή και τη βοήθεια που του παρασχέθηκε, όταν στάλθηκε ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Καμπάλας μετά την κοίμηση του  Μητροπολίτη Ιωνά και για τη γενναιόδωρη φιλοξενία κατά την επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’.

Είπε ότι η υποδοχή “μας έκανε να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας και εδραίωσε πολύ τις περαιτέρω σχέσεις του Κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εδώ στην Ουγκάντα. Εκ μέρους του Πάπα και του Πατριάρχη, δεχθείτε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας”.

Από την πλευρά του, ο νέος Μητροπολίτης Καμπάλας κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την υποστήριξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τους προηγούμενους επικεφαλής της και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνησή του.

«Καθώς αναλαμβάνουμε τον θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα, δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί με σας και την κυβέρνησή σας, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Ουγκάντα. Θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για την καλή σας υγεία και μακροζωία, ώστε ως χώρα να συνεχίσουμε να καρπωνόμαστε τους καρπούς της καλής σας ηγεσίας», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Πρόεδρος Museveni καλωσόρισε τον νέο Επίσκοπο και υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας γνωρίζω και σίγουρα θα σας στηρίξουμε», είπε και υποσχέθηκε να κινητοποιήσει τους Ορθόδοξους φίλους του σε χώρες όπως η Ρωσία και η Αίγυπτος, να ενισχύσουν με περισσότερους πόρους τα εν εξελίξει έργα όπως η κατασκευή του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού της Ουγκάντα ​​στο λόφο Lubya στο τμήμα Rubaga στην Καμπάλα.

Τον Μάιο του 2019, ο Πρόεδρος είχε δωρίσει 300 εκατομμύρια Shs για το ίδιο έργο.

Ζήτησε επίσης από την Ορθόδοξη Εκκλησία να εντοπίσει ιδρύματα εκπαίδευσης που ιδρύθηκαν από την ίδια, όπως σχολεία και τεχνικά ιδρύματα, ειδικά σε περιοχές όπου η κυβέρνηση δεν έχει σχολείο, ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν όπως ζητήθηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής ανάπτυξης και τον επικεφαλής των λαϊκών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα ​​Theodore Ssekikubo.

“Εάν το σχολείο βρίσκεται σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει κυβερνητικό σχολείο, θα το αναλάβουμε για να γίνει κρατικό. Μπορούμε να το κάνουμε. Η κυβερνητική πολιτική είναι να υπάρχει ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο ανά ενορία, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά υπονομή και μια τεχνική σχολή ανά εκλογική περιφέρεια».

Στο ζωολογικό κήπο για βόλτα

Χθες οι Ιεράρχες της Ουγκάντα, που βρέθηκαν στην περιοχή μαζί με τον Μητροπολίτη Γέρων Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης για τη διατήρηση της άγριας ζωής της Ουγκάντα, γνωστό ως Ζωολογικός Κήπος Entebbe.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων