16/08/2022 17/08/2022 Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος στους Ιερούς Ναούς του Καΐρου, η Κοίμηση της Παναγίας. Στις 14 Αυγούστου στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου τελέστηκε ο κατανυκτικός Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν επίσης...
16 Αυγούστου, 2022 - 21:23
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2022 - 3:08

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις εκκλησίες του Καΐρου

Διαδώστε:
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις εκκλησίες του Καΐρου

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος στους Ιερούς Ναούς του Καΐρου, η Κοίμηση της Παναγίας.

Στις 14 Αυγούστου στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου τελέστηκε ο κατανυκτικός Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης Μιχαήλ, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Πανοσιολογώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος, οι πατέρες Γιούσεφ, Παύλος, και ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης με τον Αραβόφωνο Πρωτοψάλτη κ. Τόνυ Ατάλα και ομάδα Αραβόφωνων ψαλτών.

Οι Αραβώφωνοι πρόσκοποι έδωσαν το παρών για ακόμα μια φορά τηρώντας την τάξη και αποδίδοντας τιμές στην Μεγαλόχαρη παιανίζοντας τα πένθιμα εμβατήρια κατά την πάνδημη λιτάνευση της περίπτυστης Ιερής εικόνας στον προαύλιο χώρο του Ναού. Στιγμές άκρατου ενθουσιασμού από όλους τους πιστούς, οι οποίοι αγγίζοντας της εικόνα της Παναγίας κατά την μυσταγωγική περιφορά της ένιωθαν την ιερή δόνηση να αλαφρώνει την καρδιά τους και να μεταμορφώνει την έκφραση του προσώπου τους.

Ο πατέρας Γιούσεφ από την ενορία του Ντάχερ κηρύσσοντας με ευλάβεια τον Θείο Λόγο στα Αραβικά μίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας και για την μεγάλη επίδραση που επιφέρει στην ζωή μας η προσευχή στο όνομά της. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος στην συνέχεια ευχήθηκε η Παναγία να είναι η βοήθειά μας, το στήριγμά μας, προτρέποντας όλους μας να καταφεύγουμε στο πρόσωπό της και να προσευχόμαστε από καρδιάς. Και ως γνήσιος και άδολος ποιμενάρχης διαβεβαίωσε όλους με στοργή ότι κάθε αίτημα μας προς την Μεγαλόχαρη θα πραγματοποιείται γιατί όπως τόνισε με έμφαση η Παναγία είναι η τρυφερή μητέρα όλων.

Δείτε εικόνες από τον Μεγάλο Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη (φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ρηγάκης, Διάκονος Παρθένιος):

 

 

Στην ίδια μυσταγωγική ατμόσφαιρα τελέστηκε και ανήμερα της κοιμήσεως της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και συλλειτουργούντων του Πανοσιολογώτατου Αρχιμανδρίτη Θεόδωρου και του Αρχιδιάκονου Παρθενίου.

Δείτε εικόνες από την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη (φωτογραφίες: Διάκονος Παρθένιος):

 

 

Στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε με θρησκευτική λαμπρότητα από τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που όλο το εκκλησίασμα έψαλε μαζί με τον πατέρα Στέφανο και τον Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη τα εγκώμια του Επιταφίου της Παναγίας αποζητώντας την σύνδεση, αλλά και την Θεία Χάρη. Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο πατέρας Στέφανος στον κηρυγματικό του λόγο προς τους πιστούς ευχήθηκε η Παναγία πάντοτε να μας «σκεπάζει» με την Χάρη της, να μας καθοδηγεί και να μας ενισχύει στην ζωή μας, διότι όπως τόνισε με έμφαση έχουμε ανάγκη στην ζωή μας την βοήθειά της, και γνωρίζουμε ο καθένας από προσωπικές του καταστάσεις ότι η Παναγία βρίσκεται πάντοτε δίπλα μας.

Τέλος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου.

Δείτε εικόνες από την Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ρηγάκης):

 

 

Στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Παναγίας εντός του Ελληνορθόδοξου κοιμητηρίου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού και συλλειτουργούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Παύλου.

Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο ο πατέρας Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο βαθύ θεολογικό νόημα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανά τους αιώνες και στους ενεργούς συμβολισμούς που συνδέονται με την Θεία Χάρη της.

Τέλος ο Ηγούμενος της Μονής μετέφερε την πατρική στοργή και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία φέρει και το ιστορικό βάρος της Ιεράς κρύπτης που φιλοξενήθηκε η Αγία Οικογένεια κατά την φυγή της στην Αίγυπτο καθώς και το πηγάδι της Παναγίας που αποτελούν αναμφισβήτητα παγκόσμια ορόσημα της Χριστιανικής πίστης με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις χώρες τους κόσμου.

Κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας παρέστησαν μεταξύ άλλων η κα Μαριά Κεχρή Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση και ο βοηθός του Έλληνα Ακολούθου Άμυνας Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης.

Δείτε εικόνες από τον Ιερό Ναό της Παναγίας κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία (φωτογραφίες εκ της Ιεράς Μονής):

(Πηγή: ekkairo.org)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων