23/11/2023 24/11/2023 Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Κάιρο και στο φερώνυμο Κοινοτικό Ναό Της στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο. Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ναό λειτουργούν στις ψυχές όλων μας, ως η ιερή στιγμή της μετέπειτα ζωής Της. Αποτελούν μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές για τους Χριστιανούς όπου Γης και εορτάζονται με...
23 Νοεμβρίου, 2023 - 17:39
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2023 - 2:23

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κάιρο

Διαδώστε:
Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κάιρο

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Κάιρο και στο φερώνυμο Κοινοτικό Ναό Της στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο. Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ναό λειτουργούν στις ψυχές όλων μας, ως η ιερή στιγμή της μετέπειτα ζωής Της. Αποτελούν μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές για τους Χριστιανούς όπου Γης και εορτάζονται με περισσή ευλάβεια και κατάνυξη.

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος χοροστάτησε στον Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας. Στο πλευρό του οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος, Μιχαήλ, Θεόδωρος, οι πατέρες Γιούσεφ και Γεώργιος και ο Διάκονος Γιούσεφ.

Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνι Ατάλα.

Ο πατέρας Στέφανος ξεκίνησε το κήρυγμά του με το ιερό τάμα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας που αφιέρωσαν την μονάκριβη κόρη τους σε ηλικία τριών ετών στην υπηρεσία του Θεού.

Αναφέρθηκε στον «δίκαιο ιερέα» Ζαχαρία, που σύμφωνα με την Αγιολογική παράδοση ήταν ο πατέρας του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος όχι μόνο εισήγαγε την Παναγία στον Ναό, αλλά και στα Άγια των Αγίων, διακρίνοντας ότι αυτό το κοριτσάκι ήταν «καθαρό» και έμελλε να ευλογηθεί ιδιαιτέρως από τον Θεό.

Ο π. Στέφανος τόνισε ότι η είσοδος της Υπεραγίας Θεοτόκο στα Άγια των Αγίων ήταν για αυτήν μια πνευματική προετοιμασία προκυμμένου να δεχτεί αργότερα το χαρμόσυνο άγγελμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι έμελλε να γίνει η μητέρα του Κυρίου μας.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η πηγή κάθε πνευματικής χαράς. Έδωσε την χαρά στους γεννήτορές της όταν γεννήθηκε και όταν την προσέφεραν στον Ιερό Ναό. Έδωσε την χαρά στον “δίκαιο” Ζαχαρία όταν την υποδέχτηκε, αλλά έδωσε και την χαρά σε όλη την ανθρωπότητα διότι έγινε η μητέρα του Κυρίου μας. Το να μιλά κάποιος για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν είναι εύκολο αγαπητοί μου αδελφοί. Γιατί είναι τόσες πολλές οι αρετές που την κοσμούσαν που ιλιγγιά ο νους του ανθρώπου. Επιγραμματικά θα σταθώ στην πνευματική καθαρότητα την οποία είχε η Παναγία μας στην ζωή της. Ήταν ένα πλάσμα ιδιαιτέρως χαριτωμένο με την χάρη του Θεού. Αλώστε για αυτό έγινε το αγγείο της χάριτος και στην γαστέρα της ενσαρκώθηκε ο υιός του Θεού.» Με αυτά τα λόγια ο πατέρας Σέφανος γλύκανε την ψυχή μας και μας μετέφερε στην ουσία την Χριστιανικής πίστης.

Ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων στο Κάιρο της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου εκκλησιάσθηκαν συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους.

Τα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα έμπαιναν με κατάνυξη στον Ιερό Ναό. Άναβαν ένα κερί, έκαναν τον σταυρό τους και έπαιρναν την θέση τους στην θεία μυσταγωγία στην οποία προεξήρχε με Εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος, πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Στέφανο και Παρθένιο και τον Διάκονο Γιούσεφ.

Κατάμεστος ο Ναός από τους μαθητές των σχολείων, αλλά και από τους Έλληνες και τους Αραβόφωνους πιστούς που προσήλθαν με αγάπη για να μετάσχουν στην Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος ανέφερε στο κήρυγμα του « Σήμερα γιορτάζουμε την Είσοδο της Παναγίας μας στον Ναό, στον οποίο έζησε για περίπου δώδεκα χρόνια», ενώ αναφερόμενος στον βαθύτερο συμβολισμό της εορτής τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει από την μικρή τους ηλικία να φέρνουν τα παιδιά τους στον Ναό, να τα εκκλησιάζουν, να τα μαθαίνουν να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό, να ασκούνται στην καλοσύνη, αλλά και στην αρετή της ευσπλαχνίας.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς την μαθητιώσα νεολαία ανέφερε: «Να πούμε τώρα τι κερδίζουν και τα παιδιά ερχόμενα από την νεαρή τους ηλικία στον Ναό. Αγαπητά μου παιδιά σήμερα που ήρθατε στην Εκκλησία, ήρθατε σε ένα λιμάνι που θα σας δώσει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσετε τον δύσκολο δρόμο της ζωής σας. Και σε αυτό το απάνεμο λιμάνι θα συναντήσετε τους αδερφού σας που είναι ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι και οι φίλοι σας, αλλά θα αποκομίσετε πάνω από όλα και την στέρεη πεποίθηση ότι κάποιος σας ακούει. Αγαπητά μου παιδιά σήμερα η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο για το πως πρέπει να ζούμε και σας καλώ με αγάπη να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο.» Με αυτά τα τρυφερά λόγια ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τον λόγο τους ευχόμενος σε όλους μας χρόνια πολλά.

Και τις δύο πανηγυρικές ημέρες μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους, από μέρους της Ελληνικής Κοινότητας στο καλαίσθητο χώρο υποδοχής της Κοινότητας που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των σχολείων.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε στις εορταστικές ημέρες ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Διευθυντές των Ελληνικών Σχολών κ.κ. Βασίλης Λάγιος από την Αχιλλοπούλειο και Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο , η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών, οι εκπαιδευτικοί και από τις δύο Σχολές και πλήθος πιστών.

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Πηγή: ekkairo.org)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων