27/12/2023 27/12/2023 Κατά την μεγάλη Δεσποτική γιορτή της κατά σάρκα γέννησης του Χριστού, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μετέδωσε σε όλους με περισσή ιεροπρέπεια το πανηγυρικό μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου χοροστατώντας στην ακολουθία του Όρθρου και προεξάρχοντας στην Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι. Στο πλευρό του...
27 Δεκεμβρίου, 2023 - 11:34
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2023 - 13:54

Η εορτή των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο του Καΐρου – Μήνυμα ειρήνης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Η εορτή των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο του Καΐρου – Μήνυμα ειρήνης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Κατά την μεγάλη Δεσποτική γιορτή της κατά σάρκα γέννησης του Χριστού, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μετέδωσε σε όλους με περισσή ιεροπρέπεια το πανηγυρικό μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου χοροστατώντας στην ακολουθία του Όρθρου και προεξάρχοντας στην Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι.

Στο πλευρό του συλλειτουργός ήταν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος καθώς και ιερείς από όλες τις Εκκλησίες του Καΐρου. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Ιεροψάλτης κ. Ηλίας Σεμάαν, ενώ στο Αραβόφωνο ψαλτήρι ήταν ο Πατριαρχικός Άρχοντας Πρωτοψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα και ο Ιεροψάλτης κ. Ιμπραήμ Μούσα.

Οι Πρόσκοποι με την δυναμική τους μπάντα έδωσαν για μια ακόμα χρονιά τον Χριστουγεννιάτικο τόνο με τους εορταστικούς παιάνες και τις καμπάνες της Εκκλησίας να αντηχούν σε πείσμα των καιρών, στην πολύβουη γειτονιά του Χαμζάουι.

Κατάμεστος ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Νικολάου. Οι ευσεβείς πιστοί από την Ελληνική Παροικία αλλά και από το Αραβόφωνο Ορθόδοξο ποίμνιο ένωσαν τις καρδιές τους και βίωσαν την μέθεξη της ενανθρωπίσεως του Υιού του Θεού, στην σκοτεινή εποχή που ζούμε όπου ο ανελέητος βομβαρδισμός των αμάχων της Παλαιστίνης, αλλά και τόσων άλλων αθώων ψυχών στον κόσμο, αποτελούν την αψευδή πυξίδα της Χριστιανικής μας ηθικής, καταδεικνύοντας την πορεία ολόκληρης την ανθρωπότητας.

 

Στην εορταστική ημέρα ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του Πατριάρχη και παρέστησαν υψηλοί προσκεκλημένοι από την Αιγυπτική Κυβέρνηση, τον στρατό , το Άζχαρ και από πολλά Χριστιανικά δόγματα. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Πετρούλης, ενώ από την Κυπριακή Δημοκρατία παρέστη ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασιώτης. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Τα σωματεία και τους Οργανισμούς της Καϊρινής μας Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, καθώς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου και Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης.

Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς, την Πρόεδρο του Η.Ο.C κα Αρλέτ Μόνσεφ και πλήθος πιστών από όλο το Ορθόδοξο Αραβόφωνο ποίμνιο των Εκκλησιών του Καΐρου.

Η Πατριαρχική εγκύκλιος και το μήνυμα ειρήνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος ανέγνωσε την Πατριαρχική εγκύκλιο στην οποία αποκρυσταλλώθηκε και το μήνυμα της ειρήνης από το Πατριαρχείο με τα ακόλουθα λόγια:

«Η συγκλονιστική διακήρυξη των Αγίων αγγέλων που τη νύχτα της γεννήσεως του Επιφανέντος Θεού εμφανίστηκαν πάνω από το Θεοδέγμον Σπήλαιο της Βηθλεέμ, ανυμνούντες και δοξολογούντες τον Θεό, ως λειτουργικά όντα. Ένα αίτημα πανανθρώπινο, καρδιακό, διαχρονικό, παραμένει ωστόσο μετά την παρέλευση τόσων αιώνων ανικανοποίητο! Τι ειρωνεία όμως!

Χριστουγεννιάτικες ευχές για ειρήνη και ευτυχία, όταν ο φόβος, η αγωνία και ο τρόμος, μετά και από τα προσφάτως τραγικά γεγονότα στην Μέση Ανατολή, έχουν απλωθεί πάνω από την υφήλιο· όταν αναρίθμητοι άνθρωποι ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους και οδεύουν τον πικρό δρόμο τής προσφυγιάς, χωρίς να γνωρίζουν τίς συνέπειες και την κατάληξή τους. Μας πονάει αφάνταστα τούτο το «επί γης ειρήνη» υπό συνθήκες τρόμου!»

Ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου ευχαρίστησε στην συνέχεια όλους λέγοντας με αγάπη:«Σας ευχαριστώ που ήρθατε στο σπίτι του Θεού. Είναι μεγάλη δύναμη για εμένα που φεύγω πολλές φορές από την Αίγυπτο για να γυρίσω Ιεραπόστολος ολόκληρη την Αφρική. Για να μεταφέρω το μήνυμα της ειρήνης».

Ο Μακαριώτατος απεύθυνε έναν γλυκό λόγο προς όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους στους οποίους έδωσε αναμνηστικά δώρα.

Επίσκεψη του Πατριάρχη των Κοπτών Χριστιανών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ένα έθιμο που τηρείται απαρέγκλιτα κάθε χρονιά την ημέρα των Χριστουγέννων, είναι και η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη των Κοπτών Χριστιανών Θεοδώρου, ο οποίος επισκέπτεται τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Οι δύο Προκαθήμενοι έχουν την ευκαιρία σε αυτή την εθιμοτυπική αλλά μεστή συνάντηση τους να ανταλλάξουν ευχές για τις γορτινές ημέρες.

Στις δώδεκα και μισή ο Κόπτης Προκαθήμενος αφίχθη στον Πατριαρχικό Ναό. Τον υποδέχτηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφού τον ασπάστηκε εγκάρδια, τον καλωσόρισε λέγοντάς του:

«Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρε, αγαπημένε αδελφέ μου καλώς ήρθες. Πριν από μία εβδομάδα Μακαριώτατε Αγιότατε γύρισα από το Μπουρούντι. Είδα μέσα στα δάση 5000 παιδιά σχεδόν γυμνά να τραγουδάνε ‘’Χριστέ χάρισέ μας την ειρήνη’’. Τι δώρο θέλετε να σας κάνω τους ρώτησα και αυτά μου ζήτησαν μια αγελάδα για να έχουν γάλα να πίνουν. Τα κοίταξα Μακαριώτατε και στα ματάκια τους είδα τα παιδιά της Γάζας, είδα τα παιδιά της Ουκρανίας και ακούω μέσα στην καρδιά μου ένα μεγάλο, γιατί;. Στο πρόσωπό σας Αγιότατε μου βλέπω τον αδελφό μου. Ευχαριστώ για όσα προσφέρετε στον λαό σας τον Ορθόδοξο στην Αίγυπτο. Ευχαριστώ που εκ μέρος όλων μας κοντά στον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσσυ προσπαθείτε να δώσετε το μήνυμα της ειρήνης σε όλον τον κόσμο».

Ο προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας πήρε στην συνέχεια τον λόγο ευχαριστώντας τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Προσευχόμαστε στον βασιλιά της ειρήνης να μας δίνει ειρήνη και να συγχωρεί όλες μας τις αμαρτίες. Μακαριώτατε και εν Χριστώ αδελφέ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ήρθα για να συναντήσω τον εν Χριστό αδελφό μου. Σήμερα είναι ημέρα χαράς που χαιρόμαστε για την γέννηση του Χριστού. Και αυτή η χαρά γίνεται μεγαλύτερη με την παρουσία μου εδώ που ήρθα για να σας εκφράσω την αληθινή μου αγάπη στο πρόσωπό σας. Πάντα με πολύ ενδιαφέρον ακούω ό,τι κάνετε για τα μικρά παιδιά μέσα από τις περιοδείες σας στην Αφρική. Χαιρόμαστε για το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που επιτελείτε και ιδιαίτερα για την διακονία σας προς τα μικρά παιδιά, τους αρρώστους και όσους έχουν ανάγκη την παρουσία σας».

 

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο Προκαθημένων με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη να προσφέρει ένα καλαίσθητο πετραχήλι και διαλεχτά προϊόντα από την Χίο, ενώ έλαβε από τον Κόπτη Πατριάρχη εικόνες κοπτικής τέχνης και ημερολόγια για την νέα χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Χριστουγεννιάτικη εορταστική ημέρα έδειξαν και τα Αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν την δοξολογία, αλλά και την επίσκεψη του Κόπτη Πατριάρχη με πολυάριθμες ανταποκρίσεις και απεσταλμένους δημοσιογράφους.

Πηγή: ekkairo

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων