20/12/2021 20/12/2021 Εορτάσθηκε χθες η ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγεντίου Αρχιεπισκόπου Αιθιοπίας, με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και Αρτοκλασίας, στον Ιερό Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπάμπα, ιερουργούντος του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου π. Χρυσοστόμου Μπαρμπέρη. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ τέλεσε την χρίση διά του Αγίου Μύρου και την...
20 Δεκεμβρίου, 2021 - 15:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2021 - 14:48

Η εορτή του Αγίου Γρηγεντίου στην Αιθιοπία

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Γρηγεντίου στην Αιθιοπία

Εορτάσθηκε χθες η ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγεντίου Αρχιεπισκόπου Αιθιοπίας, με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και Αρτοκλασίας, στον Ιερό Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπάμπα, ιερουργούντος του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου π. Χρυσοστόμου Μπαρμπέρη.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ τέλεσε την χρίση διά του Αγίου Μύρου και την εισδοχή τους στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, των τριών τέκνων της ελληνικής καταγωγής οικογενείας Βασιλικής Γιόκαρη- Ντάμπα, δίδοντάς τους τα ονόματα Εμμανουέλα, Μαριάνα και Μελίνα. Στη συνέχεια μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

“Ευχόμαστε ολόθερμα να είναι στερεωμένα στην Ορθόδοξη πίστη”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης.

Ο Άγιος Γρηγέντιος έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τα Μεδιόλανα (Μιλάνο). Οι γονείς του ονομάζονταν Αγάπιος και Θεοδότη και ήταν πολύ ευσεβείς.

Ο Γρηγέντιος από πολύ μικρός διακρινόταν για την ευγλωττία του και για την μεγάλη αρετή του. Για να καταρτίσει τον εαυτό του περισσότερο πνευματικό, έκανε ταξίδι στην Ανατολή, που τότε ήταν το μεγαλύτερο θεολογικό και πνευματικό κέντρο. Κατόπιν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε γνωστός του τότε αυτοκράτορα Ιουστίνου και στον Πατριάρχη. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Αλεξάνδρεια επί Πατριάρχου Προτερίου, ο οποίος και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Τα δε Ιερατικά του καθήκοντα, ο Γρηγέντιος, εκτελούσε άριστα.

Όταν χήρεψε η επισκοπή Αιθιοπίας, ο βασιλιάς Ελεσβαάν ζήτησε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να του στείλει επίσκοπο μορφωμένο και ενάρετο. Τότε ο Πατριάρχης εξέλεξε τον Γρηγέντιο, ο οποίος επετέλεσε την αποστολή του με πολύ ζήλο και μεγάλη καρποφορία. Στον τόπο αυτό ήταν πολλοί Εβραίοι και ήταν φανατικά προσκολλημένοι στη θεωρία τους. Ένας μάλιστα δεινός συζητητής απ’ αυτούς, ήταν και ο Ραβίνος Ερβάς. Αλλά ο Γρηγέντιος, με τα σοφά επιχειρήματά του, την αγαθότητά του και με τη θεία χάρη, κατόρθωσε να φέρει στους κόλπους της Εκκλησίας τους περισσότερους Εβραίους του τόπου και τον ίδιο τον Ερβά, που βαπτίστηκε παρουσία του βασιλιά και μετονομάστηκε Λέων και τιμήθηκε με το αξίωμα του Πατρικίου.

Ο διάδοχος του Ελεσβαάν γιος του Έρδιδος, συνέχισε την ίδια πολιτική ευλάβειας προς τον Γρηγέντιο.

Ο Γρηγέντιος πέθανε ειρηνικά στις 19 Δεκεμβρίου 552 μ.Χ. και τη στέρησή του, θρήνησε πολύς κόσμος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων