19/09/2021 19/09/2021 Κλήρος και λαός στην Επισκοπή Μπουκόμπας Τανζανίας στην Αφρική πενθούν για την κοίμηση του πρώτου Επισκόπου της Μπουκόμπας, κυρού Ιωνά, αλλά συνάμα νιώθουν ευγνώμονες για όσα προσέφερε εκείνος στα 8 χρόνια διαποίμανσης της Επισκοπής (1992-1999). Η Ορθοδοξία στην Μπουκόμπα έφθασε στις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Τη δεκαετία του ’80, που ήταν Τοποτηρητής της Μητροπόλεως...
19 Σεπτεμβρίου, 2021 - 10:20
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2021 - 16:56

Η Μπουκόμπα πενθεί τον πρώτο της Επίσκοπο-Ιεραπόστολο

Διαδώστε:
Η Μπουκόμπα πενθεί τον πρώτο της Επίσκοπο-Ιεραπόστολο

Κλήρος και λαός στην Επισκοπή Μπουκόμπας Τανζανίας στην Αφρική πενθούν για την κοίμηση του πρώτου Επισκόπου της Μπουκόμπας, κυρού Ιωνά, αλλά συνάμα νιώθουν ευγνώμονες για όσα προσέφερε εκείνος στα 8 χρόνια διαποίμανσης της Επισκοπής (1992-1999).

Η Ορθοδοξία στην Μπουκόμπα έφθασε στις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Τη δεκαετία του ’80, που ήταν Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, έγινε Ιεραποστολικό έργο και η Ορθοδοξία διαδόθηκε κυρίως στις περιοχή Μπουκόμπας και Γκέιτας. Χειροτονήθηκαν οι πρώτοι ιερείς, οι οποίοι οργάνωσαν πολλούς πυρήνες. Έτσι, το 1991 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ίδρυσε την Επισκοπή Μπουκόμπας, με πρώτο Επίσκοπο τον μακαριστό Μητροπολίτη Καμπάλας, υπέρτιμο και έξαρχο πάσης Ουγκάντας Ιωνά.

Σύμφωνα με τον Πατριαρχικό Επίσκοπο Μπουκόμπας Τανζανίας π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, το έργο του μακαριστού Ιωνά ήταν τεράστιο. Έβαλε γερά θεμέλια στην Ορθοδοξία, η οποία είχε θαυμαστή αύξηση τις επόμενες δεκαετίες του ’90 και του 2000. Επί ποιμαντορίας του συνέβαινε το εξής: άδειαζαν οι Ναοί των Καθολικών και των Λουθηρανών και γέμιζαν των Ορθοδόξων!

Τα σημαντικότερα έργα του ήταν: το κτίσιμο του Επισκοπείου στη Μπουκόμπα, η ίδρυση της Ιερατικής Σχολής στο Κασίκιζι, η θεμελίωση πολλών Ναών και η χειροτονία πολλών κληρικών. Έχει αφήσει μνήμη “οσίου” Επισκόπου και μεγάλου ιεραποστόλου.

Χθες, στο παρεκκλήσι του Επισκοπείου, που έφτιαξε ο ίδιος, τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του. Το ίδιο έκαναν όλοι οι ιερείς της Επισκοπής Μπουκόμπας σ’ όλες τις Ενορίες! Στην εξόδιο Ακολουθία που θα γίνει στην Καμπάλα, την Επισκοπή εκπροσωπούν οι Αιδ. π. Καλλίνικος και π. Σεραφείμ, οι οποίοι είναι ήδη εκεί και ασπάσθηκαν το τίμιο λείψανο του, τον ευχαρίστησαν για όσα προσέφερε στην Μπουκόμπα και μετέφεραν την συμπάθεια του Επισκόπου και των ιερέων της Μπουκόμπας στην πενθούσα Εκκλησία της γειτονικής Ουγκάντας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων