13/12/2023 14/12/2023 Σε ένα κατανυκτικό διήμερο με ιδιαιτέρως πανηγυρικό τόνο και μια δόση νοσταλγίας για τις εποχές που η εκκλησία έσφυζε από Ελληνισμό, εορτάστηκε για μια ακόμα χρονιά η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στο Χελουάν του Καΐρου. Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός...
13 Δεκεμβρίου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2023 - 2:15

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στο Χελουάν του Καΐρου

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στο Χελουάν του Καΐρου

Σε ένα κατανυκτικό διήμερο με ιδιαιτέρως πανηγυρικό τόνο και μια δόση νοσταλγίας για τις εποχές που η εκκλησία έσφυζε από Ελληνισμό, εορτάστηκε για μια ακόμα χρονιά η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στο Χελουάν του Καΐρου.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, μετά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδίτου Στεφάνου, και του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου, ενώ προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας της κυριώνυμης εορταστικής ημέρας συλλειτουργώντας με τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Θεόδωρο και Παρθένιο, τους πατέρες Γιούσεφ και Παύλο και τον Διάκονο Γιούσεφ και για τις δύο ημέρες. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του συμπύκνωσε με γλαφυρό τρόπο την ζωή και το έργο του Αγίου Σπυρίδωνα λέγοντας ότι η πραγματική τιμή προς έναν Άγιο είναι να προσπαθήσει κανείς να μιμηθεί κάποια από τα χαρίσματά του στην πραγματική του ζωή.

Παρακολουθήστε τον λόγο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου:

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα τρία μεγάλα και θαυμαστά χαρακτηριστικά του Αγίου που δεν είναι άλλα από την πραότητα, την πίστη και την ελεημοσύνη του, καλώντας όλους μας να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Μίλησε επίσης για την εποχή της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, όταν ο Άγιος Σπυρίδων θεολόγησε με έργα και όχι με λόγια το δόγμα της Αγίας Τριάδας με το θαύμα με το κεραμίδι αποδεικνύοντας περίτρανα την ενότητα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος επεφύλαξε και μια ευχάριστη έκπληξη παρουσιάζοντας στο ποίμνιο τον Πρόεδρο της Χιακής Αδελφότητος κ. Λάμπρο Μπενοβία, για τον οποίο ανέφερε ότι έχει ποιητική φλέβα και αρέσκεται να βλέπει την ουσία των πραγμάτων πίσω από τα φαινόμενα.

Ο κ. Μπενοβίας εκφώνησε μια ωδή για την πανηγυρική ημέρα, αλλά και για τον θαυμασμό που τρέφει στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφδιος κ. Νικοδήμου, ο οποίος όπως ανέφερε μέσα από το οκτάστιχό του, συνδυάζει την ανεξικακία και την αυτοσυνειδησία σε θέματα θρησκευτικά δίνοντας όμως σημασία σε έργα προοδευτικά.


Ακολούθησε κέρασμα και τις δύο ημέρες στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με τους πιστούς να ανταλλάσσουν ευχές για την γιορτινή ημέρα.

Τις εορταστικές ημέρες παρέστησαν μεταξύ άλλων, τιμώντας την μνήμη του Αγίου με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητος κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα Ευαγγελία Θηραίου, και η Γραμματέας του Σωματείου κα Άννα Γεωργαλίδου, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότηας Ελληνίδων κυριών Καΐρου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Πηγή: ekkairo.org)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων