07/12/2023 08/12/2023 Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη του Αγίου Νικολάου στον φερώνυμο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου στο Χαμζάουι. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο με το μοναδικό χρυσοκέντητο τέμπλο του, φέρει βαρύ αποτύπωμα στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διακρίνεται για...
07 Δεκεμβρίου, 2023 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2023 - 3:11

Η πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη του Αγίου Νικολάου στον φερώνυμο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου στο Χαμζάουι.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο με το μοναδικό χρυσοκέντητο τέμπλο του, φέρει βαρύ αποτύπωμα στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διακρίνεται για την ιστορική και καλλιτεχνική σημασία του. Επίσης στον σεπτό αυτό χώρο ρέει η ενέργεια και η ευλογία του Αγίου Νέκταρίου, ο οποίος έζησε, χειροτονήθηκε και περπάτησε στις πλάκες του.

Την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός, ανθοστόλιστος και φωτεινός άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τους ευσεβείς προσκυνητές της χάρης του.

Οι Έλληνες και οι Αραβόφωνοι Χριστιανοί της Καϊρινής παροικίας, αλλά και μια πολυπληθής ομάδα προσκυνητών από την Βουλγαρία, γιόρτασαν με κάθε επισημότητα την μνήμη του Αγίου Νικολάου, του προστάτη Αγίου των φτωχών και του υπερασπιστή των αδυνάτων που πλείστες όσες φορές ευλαβείς ναυτικοί, την ώρα που κινδύνευε θανάσιμα η ζωή τους τον είδαν ασπρομάλλη βρεγμένο μέσα στης θάλασσας την αρμύρα, να τους δίνει κουράγιο και ελπίδα.

Ο Σεβασβιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος χοροστάστησε στον Εσπερινό μετά αρτοκλασίας την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την επόμενη, κυριώνυμη ημέρα της γιορτής.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίσωσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: Δαμασκηνός, Στέφανος, Ιωακείμ, Θεόδωρος, Παρθένιος, οι πατέρες Γιούσεφ και Παύλος και ο διάκονος Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης με την αρωγή του κ. Λάμπρου Μπενοβία καθώς και ο Αραβόφωνος Πρωτοψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα.

Οι Έλληνες πρόσκοποι του Καΐρου μαζί με του Αιγύπτιους πρόσκοπους από την Εκκλησία του Ντάχερ έδωσαν το παρών παιανίζοντας τα εύθυμα εμβατήρια τους σε μια ατμόσφαιρά μοναδικής μεγαλοπρέπειας που πραγματικά άρμοζε στην λάμψη του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού.

Την ημέρα του Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδίτης Ιωακείμ στο λόγο του χαρακτήρισε τον Άγιο Νικόλαο ως την ήρεμη μορφή μέσα στην χορεία των Αγίων Ιεραρχών της Εκκλησίας, ως τον κανόνα της ταπεινοφροσύνης και της πραότητας που με το φρόνημα της εκούσιας φτώχιας έφτασε στην πνευματική πληρότητα και «απόκτησε» τον ουρανό.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι εκείνος ο Άγιος που προφταίνει να δείξει σε όλους την ευεργετική του προστασία. Είναι εκείνος, που όσοι κινδυνεύουν μας είπε ο π. Ιωακείμ είτε στην στεριά είτε στην θάλασσα ζητούν την πρεσβεία του.

Την μνήμη του Αγίου τίμησαν με την παρουσία τους κατά τον Εσπερινό ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας και Πρόεδρος της Φιλοτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου καθώς και η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Παρέστη επίσης και ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Α. κ. Βασίλης Ζουέ.

Την κυριώνυμη εορταστική ημέρα ο Ναός γέμισε με τις παιδιές φωνές από τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής που εκκλησιάστηκαν συνοδευόμενοι από την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία και τους Διευθυντές των Σχολών κ.κ. Βασίλη Λάγιο και Γιώργο Κοκορέλη.

Παρέστησαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής ο οποίος συνοδευόταν από ομάδα Κυπρίων υψηλόβαθμων αξιωματικών και η Πρόξενος στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας και Πρόεδρος της Φιλοτώχου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότηταςκ. Λάμπρος Μπενοβίας και η κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Νικολάου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα η Εκκλησία μας προβάλει προς μίμηση έναν πολύ μεγάλο Ιεράρχη. Τον Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο “Μύρων της Λυκίας”, και σε αυτόν τον Άγιο η Εκκλησία, μας καλεί να τον μιμηθούμε την βεβαιότητα της Πίστης του, την πραότητά και στην γαλήνη της μορφής του, την εγκράτεια που επέλεξε κατά την διάρκεια του βίου του και την ελεημοσύνη που έκανε πράξη ελεώντας οποιονδήποτε χτύπαγε την πόρτα του.»

Δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Νικόδημου:

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίσης και για τον Άγιο Νικόλαο ως προστάτη των ναυτικών και στο Πρόσωπο του Έλληνα Ακόλουθου Άμυνας Πλοιάρχου Μιχάλη Τσιλιγκάκη που εκπροσωπούσε το Πολεμικό Ναυτικό ευχήθηκε η θάλασσες να είναι γαλήνιες και να είναι πάντα στις επάλξεις για να αποφεύγεται κάθε εχθρική επιβουλή.

Στην συνέχεια απευθυνόμενος προς τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου του μετέφερε την αγάπη και τις ευχές για την ονομαστική του εορτή, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο καθώς και από όλους τους Ιεράρχες του Καΐρου και του προσέφερε ένα καλαίσθητο δώρο.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών και της δύο πανηγυρικές ημέρες ακολούθησε κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόδημο να ανταλλάσσει ευχές με όλους τους παριστάμενους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Πηγή: ekkairo.org)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων