10/09/2020 11/09/2020 Εχθές, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Απόδημος Ελληνισμός της Αφρικής και όχι μόνο, βυθίστηκε στο πένθος για την απώλεια του Γεωργίου Μπίζου (George Bizos) μιας εμβληματικης προσωπικότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. O εκ Μεσσηνίας George Bizos δραστηριοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική ως προασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας, ενώ ως δικηγόρος του Νέλσον...
10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2020 - 12:39

Η στενή φιλία του Μητροπολίτου Ζάμπιας με τον δικηγόρο του Μαντέλα

Διαδώστε:
Η στενή φιλία του Μητροπολίτου Ζάμπιας με τον δικηγόρο του Μαντέλα

Εχθές, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Απόδημος Ελληνισμός της Αφρικής και όχι μόνο, βυθίστηκε στο πένθος για την απώλεια του Γεωργίου Μπίζου (George Bizos) μιας εμβληματικης προσωπικότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. O εκ Μεσσηνίας George Bizos δραστηριοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική ως προασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας, ενώ ως δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα -και “αδελφός” όπως επισημαίνει στην αυτοβιογραφία του ο τελευταίος- πάλεψε στο πλευρό του στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς φυλετικών διακρίσεων του apartheid και την πολιτική διακριτικής μεταχείρισης. Ακόμη και μετά την πτώση του καθεστώτος του apartheid, ο Bizos ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επεδίωκαν τη δικαίωση των θυμάτων μέσω της έρευνας των πολιτικών εγκλημάτων του καθεστώτος.

O George Bizos πλέον ανήκει στο πάνθεον των Ελλήνων της Ομογένειας που αγωνίστηκαν με ηρωική πυγμή ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα και ολοκληρωτικές πολιτικές. Στο ίδιο πάνθεον που ανήκουν και άλλοι επαναστατες αγωνιστές, όπως ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα της Αφρικής, ο Δημήτριος Τσαφεντας, ο οποίος το 1966 αφάνισε το “θηρίο”, τον ενορχηστρωτή του καθεστώτος του apartheid και τότε Πρωθυπουργό της Νοτίου Αφρικής, Χέντρικ Φερβουρντ.

Ο George Bizos αν και από την εφηβεία του έφυγε από την πατρίδα, δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται Έλληνας και να προάγει τον Ελληνισμο και το Ελληνικό πνεύμα και παιδεία και μάλιστα κατά την φυλάκιση του Μαντέλα στο Robben Island ο Bizos του είχε δωρισει την αγγλικη εκδοχή του “Ύμνου Εις την Ελευθερια” του Μεγάλου Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμου για να του δίνει κουράγιο τις δύσκολες ώρες στη φυλακή, κείμενο το οποίο ο ίδιος ο Μαντέλα ομολόγησε αργότερα ότι τον ενέπνευσε να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθερωση.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης αναπολώντας γλυκά την πολυποίκιλη συνεργασία και τη στενή φιλία που είχε με τον George Bizos κατά τη διαμονή του στη Νότιο Αφρική, προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του “Πρεσβευτή του Ελληνισμού” εν ειρήνη και εύχεται δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων