15/01/2023 15/01/2023 Η 15η Ιανουαρίου είναι ημέρα διπλής εορτής για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Κι αυτό για εορτάζεται, αφενός η μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, και αφετέρου η αποκατάσταση του ονόματος του Αγίου Νεκταρίου. Της Δέσποινας Σωτηρίου Εβδομήντα επτά έτη μετά την κοίμησή του, 108 έτη μετά την αναχώρησή από την Αλεξάνδρεια και 37 έτη...
15 Ιανουαρίου, 2023 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2023 - 10:50

Η «συγγνώμη» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στον Άγιο Νεκτάριο

Διαδώστε:
Η «συγγνώμη» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στον Άγιο Νεκτάριο

Η 15η Ιανουαρίου είναι ημέρα διπλής εορτής για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Κι αυτό για εορτάζεται, αφενός η μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, και αφετέρου η αποκατάσταση του ονόματος του Αγίου Νεκταρίου.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Εβδομήντα επτά έτη μετά την κοίμησή του, 108 έτη μετά την αναχώρησή από την Αλεξάνδρεια και 37 έτη μετά την επίσημη αναγνώρισή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και εκδιωχθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας απεκατεστάθη δια ακυρώσεως και εξαφανίσεως της ποινής η οποία του είχε επιβληθεί.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος περιέγραφε προ ετών:

«Ήταν 14 Ιανουαρίου του 1998 παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, όταν τότε – ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος έφερε το θέμα στη Σύνοδο και το ιεραποστολικό Πατριαρχείο έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να δικαιώσει ενώπιον της εικόνος του και να ζητήσει εν Συνόδω συγνώμη για το διωγμό που υπέστη ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του Καΐρου, ο Άγιος που ευλόγησε το Χαμζάουι και την Πατριαρχική Επιτροπεία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, εκεί όπου ο Άγιος Νεκτάριος έζησε από το 1886 μέχρι το 1889 και ευλόγησε τον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου αλλά και το σπίτι του που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ναό, και όπου διατηρούνται μέχρι τις ημέρες μας πολλά κειμήλια και έγγραφα – ντοκουμέντα από τη ζωή του».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι το Πατριαρχείο πήρε τη μεγάλη αυτή απόφαση για να ζητήσει τη συγνώμη από τον Άγιο Νεκτάριο την ημέρα της 15ης Ιανουαρίου του 1998, χωρίς να γνωρίζει μία φοβερή λεπτομέρεια: ότι την ίδια ακριβώς ημερομηνία συνέβησαν και άλλα τρία θαυμαστά γεγονότα στο θαυμαστό βίο του Αγίου: στις 15 Ιανουαρίου έλαβε το θείο Βάπτισμα, στις 15 Ιανουαρίου του 1877 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο και στις 15 Ιανουαρίου του 1889 έλαβε την αρχιερωσύνη και έγινε Επίσκοπος διά χειρών του Πατριάρχου Σωφρονίου!

Να σημειωθεί ότι στην πατριαρχική ανακοίνωση συγγνώμης προς τον Άγιο Νεκτάριο, με ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου του 1998, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έγραφε εν Συνόδω:

«Την Α.Θ.Μ. από μακρού απησχόλησε το θέμα της αδίκου ποινής αποπομπής εκ της δικαιοδοσίας και του κλίματος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του Κεφαλά. Το γεγονός τούτο ήγαγεν Αυτήν να εισηγηθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, όπως αυτή επιληφθή του σοβαρού τούτου θέματος. Μετά προσοχής πολλής η Αγία και Ιερά Σύνοδος διασκεψαμένη, εν φόβῳ Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούσῃ, απεφήνατο δια την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου διά τον διωγμόν και την αδικώτατην κατ᾿ αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων