15/02/2024 16/02/2024 Συνήλθε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τον συμβολισμό της συγκλήσεως...
15 Φεβρουαρίου, 2024 - 22:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2024 - 19:56

Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – 1η ημέρα εργασιών: Εκλογές Αρχιερέων – Δεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Μπουρούντι Ιννοκεντίου

Διαδώστε:
Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – 1η ημέρα εργασιών: Εκλογές Αρχιερέων – Δεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Μπουρούντι Ιννοκεντίου

Συνήλθε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου επί τη συμπληρώσει εικοσαετούς θεοφιλούς Πατριαρχίας του κατά το τρέχον έτος, στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι εμόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε τον Μακαριώτατος εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.

Ακολούθησε η περικόσμηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας από τον Μακαριώτατο με την τιμητική διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου, επί τη συμπληρώσει δεκαετούς ευόρκου αρχιερατείας.

Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος αποδέχθηκε την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπουρούντι κ. Ιννοκεντίου εκ της ενεργούς υπηρεσίας διά λόγους υγείας, απονέμοντας τιμητικώς τον τίτλο του Μητροπολίτου Σωζούσης, ενώ δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυρήνης κ. Αθανασίου.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο, από τον παρελθόντα Νοέμβριο έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Μετά, απεφασίσθη για ποιμαντικούς λόγους:

– η ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαρείας,

– η μετονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως (Β.Αφρικής) σε Ιερά Μητρόπολη Λιβύης,

– η μετονομασία της εκκλησιαστικής Επαρχίας Μποτσουάνας σε Ιερά Επισκοπή Γκαμπορόνε και Μποτσουάνας.

– η κατάτμηση της Ιεράς Μητροπολέως Μπουρούντι και Ρουάντας σε δύο Επισκοπές α) Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι και β) Κιγκάλι και Ρουάντας. Καθήκοντα Πατριαρχικού Επιτρόπου της Ιεράς Επισκοπής Κιγκάλι αναλαμβάνει ο Πανοσιολ Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Doumas.

– η άχρι καιρού ενσωμάτωση της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας,

– η ίδρυση της Ιεράς Επισκοπής Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν,

– η ίδρυση της Ιεράς Επισκοπής Μπενίν και Τόγκο.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το ope.gr, η Ιερά Σύνοδος πρόεβη σε εκλογές Αρχιερέων.

Κατόπιν προτάσεων του Μακαριωτάτου, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τους κάτωθι εν ενεργεία Μητροπολίτες:

– Καισαρείας, τον από Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο, στον οποίο απεδόθη ο τίτλος του Γέροντος Μητροπολίτου.

– Διοσπόλεως, τον από Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ.

– Πτολεμαϊδος, τον από Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, ο οποίος παραμένει στην θέση του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

– Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, τον από Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

–  Άκκρας, τον από Αξώμης κ. Δανιήλ.

– Αξώμης, τον από Άκκρας κ. Πέτρο.

– Λιβύης, τον από Μποτσουάνας κ. Γεννάδιο, ο οποίος παραμένει εκπρόσωπος του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην Αγία Έδρα.

– Νιγηρίας, τον από Νειλουπόλεως κ. Νικόδημο.

Επίσης, εξελέγησαν οι κάτωθι Επαρχιούχοι Επίσκοποι:

– Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ισαάκ Τσαπόγλου.

– Γκόμας (στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ντούμπα.

– Μπούνιας και Κισαγκάνι (στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Διαμαντόπουλος.

– Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος Μποναμπίγια.

– Μπενίν και Τόγκο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Καγιέμπε.

Βοηθός Επίσκοπος Ιππώνος, παρά τη ΑΘΜ, εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Σουλιμιώτης.

Τέλος, ακολούθησε η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες. Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν την Παρασκευή 16 Φεβουαρίου 2024.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων