18/05/2022 18/05/2022 Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λουανσα στη Βόρεια Ζάμπια ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, την περίοδο 1911-1923 που έπεσαν θύματα γενοκτονία , “ένα μνημόσυνο σε αυτούς τους πολλούς, τους σημαντικούς, τους γνωστούς...
18 Μαΐου, 2022 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 - 14:32

Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στην Μητρόπολη Ζάμπιας

Διαδώστε:
Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στην Μητρόπολη Ζάμπιας

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λουανσα στη Βόρεια Ζάμπια ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, την περίοδο 1911-1923 που έπεσαν θύματα γενοκτονία , “ένα μνημόσυνο σε αυτούς τους πολλούς, τους σημαντικούς, τους γνωστούς και αγνώστους προγόνους πολλών από εμάς, που αφανίστηκαν σε εκτέλεση εθνικού σχεδίου στις αρχές του πολιτισμένου 20ου αιώνα”, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Την Κυριακή του Παραλύτου, εορτάστηκε η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας η οποία “θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης”, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος είναι Ποντιακής καταγωγής.

Ο Σεβασμιώτατος έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις μνήμης.

Επίσης, στη Μητρόπολη Ζάμπιας θα πραγματοποιηθούν Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή: “Το 2022 είναι μια χρονιά ιδιαίτερη συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Σκοπεύουμε να τιμήσουμε αυτή την Επέτειο, να την αναδείξουμε με την αξία που της πρέπει, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε εκπαιδευτικό και ιστορικό επίπεδο”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων