13/08/2019 13/08/2019 Ιστορικές στιγμές ζει ο ελληνισμός και η ορθοδοξία στην Αίγυπτο, και οι φετινοί εορτασμοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αναμένονται με μεγάλη προσδοκία. Με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, τις δωρεές και την ενεργή στάση στάση της ομογένειας ανακαινίζονται ναοί και ενισχύεται η ορθόδοξη πίστη. Οι Αιγυπτιώτες θα βιώσουν το Πάσχα...
13 Αυγούστου, 2019 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2019 - 14:33

Ιστορικές στιγμές για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αίγυπτο

Διαδώστε:
Ιστορικές στιγμές για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αίγυπτο

Ιστορικές στιγμές ζει ο ελληνισμός και η ορθοδοξία στην Αίγυπτο, και οι φετινοί εορτασμοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αναμένονται με μεγάλη προσδοκία.

Με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, τις δωρεές και την ενεργή στάση στάση της ομογένειας ανακαινίζονται ναοί και ενισχύεται η ορθόδοξη πίστη.

Οι Αιγυπτιώτες θα βιώσουν το Πάσχα του καλοκαιριού, με κατάνυξη στις εκκλησίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, και κυρίως στον Καθεδρικό ναό της «Φυγής εις Αίγυπτον» Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου, προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου

Ένας περικαλλής ναός που πραγματικά ξαναέζησε στιγμές δόξας με την εκ βάθρων ανακαίνισή του από τον Ευεργέτη Κυριάκο Κυριάκο και την αείμνηστη Ευεργέτιδα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, την αξέχαστη Στέλλα Κυριάζη.

Ωστόσο, με συγκίνηση αναμένεται και η λειτουργία στον ανακαινισμένο μεγαλοπρεπή κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καϊρου, ενάμιση μήνα πριν από ταμ θυρανοίξιά του..
«Με την Σεπτή ευλογία της Α.Θ.Μ. του πατρός ημών Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, κατά την 15ην Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα τελέσουμε τον πανηγυρικό Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον ανακαινισμένο μεγαλοπρεπή κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καϊρου. Ώρα ενάρξεως ακολουθίας 9.00 π.μ.» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα “Στα άδυτα του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Καΐρου”


Μία άλλη ιστορική στιγμή για τον ελληνισμό του Καίρου είναι οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, που ήχησαν εκ νέου μετά απο πολλά χρόνια.

Δίπλα από την παλιά εμπορική καρδιά του Καΐρου ,την γνωστή αγορά του Χαν Ελ Χαλιλι, το μεγάλο τζαμί του Χουσεϊν και το Πανεπιστήμιο του Αλ Άζχαρ βρίσκεται το Χαμζάουϊ. Εκεί εδώ και αιώνες δίπλα από τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στεγάζονται τα Γραφεία στην πόλη του Καΐρου, του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Γράφει ο Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης στην Ελληνική Κοινότητα Καϊρου:

Στoν χώρο αυτόν έζησαν μεγάλες μορφές της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. ως οι Άγιοι Πατριάρχες Ιωακείμ ο Πάνυ, Μελέτιος Πηγάς, Κύριλλος Λούκαρης και άλλοι πολλοί Εδώ έζησε και ο Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Σε αυτόν τον Ναό έλαβε διά των χειρών του Πατριάρχου Σωφρονίου την χάρη της Αρχιερωσύνης την 15η Ιανουαρίου του 1889. Εδώ γνώρισε στιγμές δόξης αλλά και στιγμές μεγάλης πικρίας…

Για πολλά χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου σιωπούσαν. Με την ευλογία και μέριμνα της Α.Θ.Μ. τού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και την ευγενή χορηγία του εντιμοτάτου κ Ιωάννου Ηρειώτου, Δικηγόρου, καταγομένου εκ της νήσου της Αιγήνης, τοποθετήθηκε σύγχρονο σύστημα κωδωνοκρουσίας. Το έργο ανέλαβε η εταιρία Αφών Τσίτουρα από την Ελλάδα.

Από την Κυριακή 4 Αυγούστου οι καμπάνες ξαναχτυπούν μελωδικά και διαλαλούν την παρουσία της Ορθοδοξίας στο πολύβουο Κάιρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων