27/03/2022 27/03/2022 Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος υποδέχτηκε μαζί με τους υπόλοιπους ιερείς και πλήθους πιστών στην Εκκλησία της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, ο οποίος και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της...
27 Μαρτίου, 2022 - 10:36
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2022 - 10:03

Κάιρο: Γ’ Χαιρετισμοί με αναφορές σε Ιεραποστολή και Ουκρανία

Διαδώστε:
Κάιρο: Γ’ Χαιρετισμοί με αναφορές σε Ιεραποστολή και Ουκρανία

Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος υποδέχτηκε μαζί με τους υπόλοιπους ιερείς και πλήθους πιστών στην Εκκλησία της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, ο οποίος και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Τρίτης Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Καθεδρικός Πατριαρχικός Ναός της Παναγίας ήταν ολόφωτος, στολισμένος και κατάμεστος από κόσμο που ανέμενε ευλαβικά να ακούσει από τα χείλη του Μακαριώτατου Πατριάρχη τον ποιητικό αυτό λόγο. Την ωδή προς την Παναγία. Την μητέρα που κυοφόρησε τον Υιό του Θεού.

Μέρα γιορτινή και γεμάτη η 25η Μαρτίου για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα του Καΐρου. Το πρωί γιορτάστηκε η επέτειος της επανάστασης των Ελλήνων και η απόδοση της γιορτής του Ευαγγελισμού της Παναγίας στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου και το απόγευμα χοροστατούντος του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄ στον Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη, η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στον ποιμαντικό του λόγο ανέφερε «ότι έρχεται αυτή η ευλογημένη κόρη, η Υπεραγία Θεοτόκος να αγιοποιήσει τον ωραιότερο θεσμό της Εκκλησίας μας, του πλανήτη, της ανθρωπότητος που λέγεται Μητέρα.» Και τόνισε με εμφατικότατα ότι «πάνω από το μυστήριο της σαρκώσεως, πάνω από την αγάπη μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, βλέπουμε αυτό που έχουμε ανάγκη. Το παιδί προς την μητέρα.»

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος συνεχάρη από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολήτη Νικόδημο και τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ που θα τιμήσουν όπως ανέφερε μετά την Ακολουθία το πιο ευλογημένο πρόσωπο πάνω στην Γη που λέγεται Μάνα.

Σε αυτή την ευλογημένη Μάνα αναφέρθηκε στην συνέχεια του λόγου του ο Μακαριώτατος που δεν έχει σημασία όπως τόνισε αν το χρώμα είναι άσπρο, μαύρο ή κίτρινο, γιατί το πρόσωπο είναι ένα. Της μάνας.

Μίλησε επίσης και μοιράστηκε συγκινητικές εικόνες αγάπης από τις Αφρικανές Μητέρες που βρέθηκε κοντά τους, πριν μια εβδομάδα στην μεγάλη Ιεραποστολική του πορεία στο Κονγκό και με τον μελίρρυτο του λόγο περιέγραψε την ζωή αυτής της Μάνας που η μόνη της περιουσία όπως είπε «είναι ένα μεγάλο μαντίλι που με αυτό το μαντίλι δένει το παιδί της πίσω στην πλάτη. Το δένει γερά και με το άλλο χέρι σκάβει την γη γιατί το βράδυ πρέπει να φέρει να μαγειρέψει στο παιδιά της , πρέπει να πάρει κουβάδες να φέρει από χιλιόμετρο νερό, πρέπει να βρει ξύλα να ανάψει φωτιά για να ζεσταθούνε. Αυτή είναι η μάνα. Η μάνα της Αφρικής, η μάνα της Αιγύπτου , η μάνα όλου του κόσμου».

Μίλησε επίσης με πόνο καρδιάς για τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και παρακάλεσε την Παναγία για την ειρήνη και την συμφιλίωση μεταξύ των λαών.

Τέλος ο Πατριάρχης Θεόδωρος αφιέρωσε τιμητικό αστέρα ως αναγνώριση του έργου του, στον κ. Κλοντ Νακάς Πρόεδρο τον Αραβόφωνων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Στην Ακολουθία των Χαιρετισμών παραβρέθηκε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία Αιγυπτία» κ. Ευαγγελία Θηραίου, η Διευθύντρια του Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, ο Επίτροπος του Ιερού Ναού κ. Ζαχαρίας Φούμελης, η Πρόεδρος του H.O.C κα Αρλέτ Μόνσεφ

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και μοίρασμα των δώρων που ήταν αφιερωμένα στην «Μητέρα» από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ.

Δείτε τον λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρου:

Δείτε εικόνες από την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών:

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων