28/03/2022 28/03/2022 Ημέρα φωτεινή και πανηγυρική η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάστηκε με πάση λαμπρότητα και Εκκλησιαστική κατάνυξη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Χαμζάουι του Καΐρου. Ο Καθεδρικός Ναός της Πατριαρχικής Επιτροπείας καθήλωνε το βλέμμα των πιστών, που από το πρώτο τους βήμα, αντίκρυζαν με δέος στο κέντρο του Ναού τον εσταυρωμένο Χριστό να στέκει...
28 Μαρτίου, 2022 - 8:17
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2022 - 8:26

Κάιρο: Της Σταυροπροσκυνήσεως με μήνυμα ειρήνης

Διαδώστε:
Κάιρο: Της Σταυροπροσκυνήσεως με μήνυμα ειρήνης

Ημέρα φωτεινή και πανηγυρική η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάστηκε με πάση λαμπρότητα και Εκκλησιαστική κατάνυξη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Χαμζάουι του Καΐρου.

Ο Καθεδρικός Ναός της Πατριαρχικής Επιτροπείας καθήλωνε το βλέμμα των πιστών, που από το πρώτο τους βήμα, αντίκρυζαν με δέος στο κέντρο του Ναού τον εσταυρωμένο Χριστό να στέκει ως Φωτοδότης ήλιος διεισδύοντας στα μύχια της ψυχής τους.

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ άρχων της σημερινής ημέρας, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και Ερμουπόλεως κ. Νικολάου ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός. Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννης Κούντριας και οι Αραβόφωνος ψάλτες κ. Τόνυ Ατάλα και Παΐσιος Μπισόι.

Συγκινητική η στιγμή που ο Μακαριώτατος Πατριάρχης σήκωσε τον Σταυρό μπροστά από το πρόσωπό του και με ταπεινωμένο βλέμμα και βήμα αργό, μοίρασε απλόχερα το Φως που λάμβανε την μυστηριακή αυτή ώρα. Και τα σώματα όλων έγερναν εκούσια προς την πηγή και έπαιρναν κουράγιο και δύναμη.

«Από που είναι αυτός ο Σταυρός εξοχότατε κύριε Πρέσβη; Από που μου τον δώσανε;» ρώτησε ο Μακαριώτατος τον Έλληνα Πρέσβη και έδωσε αίφνης ο ίδιος την απάντηση «Από την Οδησσό, το μέρος που υπηρέτησα δέκα ολόκληρα χρόνια.» Και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία αυτού του Σταυρού λέγοντας την με φωνή γεμάτη συγκίνηση « Πατέρα Θεόδωρε, σου έχουμε ένα δώρο. Όχι εγκόλπια χρυσά, όχι άμφια χρυσοκέντητα, αλλά έναν τίμιο Σταυρό και στο βάθος ένα μικρό τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου.» Ήταν το ωραιότερο δώρο στην Πατριαρχία μου είπε γεμάτος συγκίνηση.

«Θα ήθελα να αφιερώσω την σημερινή γιορτή στους αδελφούς μας που σταυρώνονται, που πάσχουνε στην Ουκρανία, εξαιρέτως δε στην πόλη που αγάπησα , στην Οδησσό. Δεν θα κρίνουμε ούτε θα κατακρίνουμε σήμερα, αλλά θα προσευχηθούμε να έρθει η ομόνοια ανάμεσά τους. Ο Τίμιος Σταυρός που και οι δύο λαοί προσκυνούνε, και αγάλλονται αυτός να τους χαρίσει την δικαιοσύνη για να έρθει ειρηνικό το Άγιο Πάσχα» Και συνεχίζοντας τον λόγο του είπε με αγάπη «Ανέβηκα από την Αλεξάνδρεια για να σας προσφέρω τον Τίμιο Σταυρό, για να ευλογηθεί η όμορφη και Θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου, για να πάρει ευλογία η πατρίδα μας η Ελλάδα, και η όμορφη Κύπρος μας.»

«Ευχαριστούμε σεπτέ γέροντα που μας φέρνετε την ευλογία του Σιναίου Όρους» είπε κοιτώντας με αγάπη τον Σεβασμιώτατo Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό.

Η ομιλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου Β’:

Στην συνέχεια όλοι οδηγήθηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου που απόλαυσαν πλούσιο κέρασμα, φροντίδα της Πατριαρχικής Επιτροπείας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε από καρδιάς για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την μεγάλη δωρεά του οικοπέδου στην «Νέα Πρωτεύσα» που έκανε στο Πατριαρχείο, και δώρισε στον εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, αναμνηστική πλακέτα για την συμβολή του στην όλη διαδικασία.

Στην γιορτινή ημέρα την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης και η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ενώ παρέστησαν o κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, η Πρόεδρος του H.O.C κα Αρλέτ Μόνσεφ, ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Πηγή: Βασίλης Α. Πουλαρίκας/ ekkairo.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων