02/02/2024 02/02/2024 Τη πόλη της Καλαμάτας επισκέπτεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, με αφορμή τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή της πολιούχου, Παναγίας Υπαπαντής.  Σήμερα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατο Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ....
02 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2024 - 21:42

Καλαμάτα: Προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την πολιούχο “Παναγία Υπαπαντή” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Καλαμάτα: Προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την πολιούχο “Παναγία Υπαπαντή” (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη πόλη της Καλαμάτας επισκέπτεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, με αφορμή τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή της πολιούχου, Παναγίας Υπαπαντής. 

Σήμερα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατο Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Καρθαγένης κ. Μελέτιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άκρως τιμητική αποδοχή της προσκλήσεως να λαμπρύνει με την παρουσία του τον εορτασμό, ως επίσης τις ευχαριστίες και τη χαρά του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και τοῦ Λαού. Επιπροσθέτως ευχήθηκε στον Πατριάρχη η «Παναγία Υπαπαντή» να του χαρίζει μακρότητα ημερών, ώστε να οδηγεί στο φως του Ευαγγελίου λαούς και έθνη έως εσχάτων της γης. «Μακαριώτατε Σας υποδεχόμεθα ως τον Πατριάρχη των παραδόσεων και της αγάπης, αλλά και ως σεμνό προστάτη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη μακρινή Αφρικανική γη, Σας υποδεχόμεθα σε ένα τόπο αιματοβαμμένο από τους αγώνες για ελευθερία του γένους ο οποίος κατοικείται από φιλογενείς, φιλοπρόοδους και εργατικούς πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε ότι ο Πατριάρχης σε καιρούς υπερφίαλων σχηματικών τάσεων με ενθοφυλετικό υπόβαθρο, στέκεται πάντοτε πραγματικός αδελφός υπερασπιζόμενος την ενότητα του σώματος των Εκκλησιών και είναι το πρόσωπο εκείνο που γνωρίζει να αγαπά και να τιμά τους πάντες σε καιρούς αφιλίας και αχαριστίας. Κατακλείοντας, επικαλέστηκε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία για το ποίμνιό του.

Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ ομίλησε για το Ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και για την σημειολογία της Υπαπαντής του Χριστού. Δήλωσε δε την βαθιά του συγκίνηση για την επίσκεψή του στην Μεσσηνία μετά από 32 χρόνια και ζήτησε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον Κλήρο, τους Άρχοντες και τον Μεσσηνιακό λαό να προσεύχονται για την ελαχιστότητά του.

Ο Μακαριώτατος με το πέρας της αντιφώνησής του, τίμησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με το παράσημο του Αποστόλου Μάρκου και του προσέφερε ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο. Συνάμα προσέφερε στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιoλ. Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά το πετραχήλι του, για την λαμπρά διοργάνωση του θρησκευτικού μέρους της πανηγύρεως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τίμησε με το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι το Μεγαλόσταυρο της «Παναγίας Υπαπαντής», τον Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, τ. Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και Εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για την συμβολή του στην ανακαίνιση του εσωτερικού του Καθολικού της Ιστορικής Ιεράς Μονής Βουλκάνου.

Ακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες προσκυνητών, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και  Π. Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι άλλων πόλεων της Πελοποννήσου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.

Σε δήλωση του με το πέρας των εκδηλώσεων εορτασμού της πολιούχου Καλαμάτας «Παναγίας Υπαπαντής», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Ψυχάρης επισήμανε πως «η Υπεραγία Θεοτόκος μας στέλνει σήμερα από την Καλαμάτα ένα μήνυμα, ότι μόνο με πίστη στον Υιό Της, αγάπη και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και αγάπη σε αυτό που ονομάζεται Πατρίδα μας και Ελλάδα, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα, διαμορφώνοντας συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο».

Αναλυτικά η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Κωνσταντίνου Ψυχάρη:

«Με κατάνυξη και την συμμετοχή χιλιάδων πιστών εόρτασε η Καλαμάτα την πολιούχο της «Παναγία Υπαπαντή». Λαμπρός και ξεχωριστός ο φετινός εορτασμός, παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ένδεκα ακόμη Αρχιερέων, του εκπροσώπου της Κυβερνήσεως εξοχωτάτου πρ. Πρωθυπουργού Αντωνίου Σαμαρά, εκπροσώπων των Κομμάτων, του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Διανύουμε αναμφίβολα ημέρες ισοπέδωσης των πάντων, αμφισβητούνται θεσμοί και διαχρονικές αξίες της κοινωνίας μας. Η Υπεραγία Θεοτόκος μας στέλνει σήμερα από την Καλαμάτα ένα μήνυμα, ότι μόνο με πίστη στον Υιό Της, αγάπη και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και αγάπη σε αυτό που ονομάζεται Πατρίδα μας και Ελλάδα, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα, διαμορφώνοντας συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους».

Το απόγευμα η ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη

Tο απόγευμα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου του Β’, σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας.

Ακολούθησε συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της Πολιούχου της πόλης, Παναγίας Υπαπαντής, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χοροστάτησε στον Εσπερινό για την «Παναγία Υπαπαντή» στην Καλαμάτα (ΦΩΤΟ)

Η Καλαμάτα υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων