13/02/2023 13/02/2023 Τα ονομαστήριά του στην Αφρική, μαζί με το Ορθόδοξο ποίμνιό του θα εορτάσει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εορτάζει συνήθως τα γενέθλιά του, στις 25 Νοεμβρίου στην Αλεξάνδρεια και τα ονομαστήριά του στις 17 Φεβρουαρίου στις χώρες της Αφρικής όπου βρίσκεται το ποίμνιό του....
13 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2023 - 21:48

Κένυα: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος θεμελίωσε σχολείο & διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια – Στην Αφρική θα εορτάσει τα ονομαστήριά του

Διαδώστε:
Κένυα: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος θεμελίωσε σχολείο & διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια – Στην Αφρική θα εορτάσει τα ονομαστήριά του

Τα ονομαστήριά του στην Αφρική, μαζί με το Ορθόδοξο ποίμνιό του θα εορτάσει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εορτάζει συνήθως τα γενέθλιά του, στις 25 Νοεμβρίου στην Αλεξάνδρεια και τα ονομαστήριά του στις 17 Φεβρουαρίου στις χώρες της Αφρικής όπου βρίσκεται το ποίμνιό του.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έφρασε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στο Ναϊρόμπι από όπου ξεκίνησε τη πολυήμερη περιοδεία του στην Κένυα.

Στην άγονη περιοχή της Τουρκάνα θεμελίωσε ένα σχολείο και διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια. Την Κυριακή του Ασώτου τέλεσε την ενθρόνιση του Επισκόπου Έλ Ντορετ Νεοφύτου και έθεσε τον Θεμέλιο λίθο ενός ακόμα ορθόδοξου ναού, προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Συνοδοιπορώντας μαζί με τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη Θεόδωρο Β, στην πάμπτωχη, ξεχασμένη, άνυδρη και άγονη περιοχή της Τουρκάνα (Turkana) στην βόρεια Κένυα, για την θεμελίωση σχολείου και την διανομή μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απίστευτες εικόνες, συγκλονιστικές και μοναδικές εμπειρίες, ανεκδιήγητες ιστορίες ανθρώπινης ζωής, που θα μείνουν βαθειά χαραγμένες στα βάθη της καρδιάς, στα μύχια της ψυχής και του νου μας!

Κατά Ματθαίον 25:37-40: «Τότε, οι δίκαιοι θα του απαντήσουν, λέγοντας: Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς, και σε θρέψαμε; Ή, να διψάς, και σου δώσαμε να πιεις;
»Και πότε σε είδαμε ξένον, και σε φιλοξενήσαμε; Ή, γυμνόν, και σε ντύσαμε;
»Και πότε σε είδαμε ασθενή ή σε φυλακή, και ήρθαμε σε σένα;
»Και απαντώντας ο βασιλιάς, θα τους πει: Σας διαβεβαιώνω, καθόσον αυτό το κάνατε σε έναν από τούτους τους ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα»», αναφέρει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook o Mητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ ο οποίος τον συνοδεύει στην Κένυα.

100 χρόνια Ελληνική Κοινότητα στο Λουμπουμπάσι

Έπειτα από την Κένυα, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου θα μεταβεί Κονγκό. Στο Λουπουμπάσι βρίσκεται πολυπληθής Ελληνική κοινότητα που αριθμεί περισσότερα από 500 άτομα. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα εορτάσει μαζί με τους Έλληνες τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας.

Η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Η Ελληνική παρουσία στο σημερινό Λουμπουμπάσι (πρώην Ελίζαμπετβιλ), αρχίζει τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Αναφέρεται ότι το 1917 ζούσαν περίπου 150 Έλληνες στην πόλη και στα δάση της περιοχής.

Περισσότεροι Έλληνες ήρθαν τις περιόδους 1936–39 και 1946–48. Η Ελληνική Κοινότητα ιδρύθηκε το 1923.

Με αφετηρία το Λουμπουμπάσι που ήταν πάντα μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος, έγιναν πρωτοπόροι στη μεταφορά και πώληση αγαθών, κυρίως τροφίμων και ρουχισμού, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Οι έμπειροι θαλασσινοί ξαναβρήκαν το περιβάλλον της πατρίδας στις λίμνες Ταγκανίκα και Μοερό, όπου είχαν μεγάλες επιχειρήσεις αλιείας και εμπορίας ψαριών. Τότε η παροικία αριθμούσε 3.500 άτομα και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Mέχρι και το 1995 το Ελληνικό Προξενείο ήταν Έμμισθο. Έκτοτε λειτουργεί ως Άμισθο Επίτιμο Γενικό Προξενείο. Η συμβολή του στην πρόοδο της Κοινότητας κρίνεται πολύτιμη, καθότι η μετάβαση στην ελληνική πρεσβεία στην Κινσάσα απαιτεί 2 ώρες αεροπορικής πτήσης.

Το 1960, που έγινε η ανεξαρτησία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, πολλοί Έλληνες έφυγαν. Στα χρόνια 1963–64 ξανάρχονται πολλοί και ευημερούν όπως πρωτύτερα. Το 1967 θεμελιώθηκε το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου στεγάστηκαν και λειτούργησαν από το 1968 τα ελληνικά σχολεία.

Η ίδρυση των σχολείων ήταν σταθμός για τη ζωή της παροικίας, γιατί οργάνωσε τη ζωή της, ενώ τόνωσε και ενίσχυσε την ελληνική παρουσία και την εθνική συνείδηση με πλούσιες δραστηριότητες.

Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι εμφανίζεται έντονα δραστηριοποιημένη. Προσπαθεί να οργανώσει και να ενισχύσει το σχολείο ως κύριο φορέα της τεράστιας και μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Το 1956 θεμελιώθηκε ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στην καρδιά της πόλης. Τα μάρμαρα του Ναού μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα.

Η Κοινότητα διαθέτει, στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της, εστιατόριο με ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και ουζομεζέδες, μπαρ, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, 5Χ5, αίθουσα γυμναστικής, δέκα κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς, με φόντο το απόλυτο πράσινο και την αγκαλιά ενός μαγευτικού παιδότοπου.

Επόμενος σταθμός η Ουγκάντα

Επόμενος σταθμός της Περιοδείας του Πατριάρχη Θεόδωρου στην Αφρική η Ουγκάντα. Εκεί θα τελέσει τα εγκαίνια ιερών ναών καθώς και ενός μεγάλου νοσοκομείου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων