13/07/2023 13/07/2023 Ανήμερα της εορτής του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τέλεσε την μοναχική κουρά του δοκίμου μοναχού Τάραχου φοιτητού της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» πού στεγάζεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή. Ο Μητροπολίτης, αφού εξέφρασε την χαρά όλων των παρισταμένων για την είσοδο του νέου...
13 Ιουλίου, 2023 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2023 - 13:55

Κινσάσας Θεοδόσιος: “Ο μοναχός είναι αφοσιωμένος μόνο στις εντολές του Θεού”

Διαδώστε:
Κινσάσας Θεοδόσιος: “Ο μοναχός είναι αφοσιωμένος μόνο στις εντολές του Θεού”

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τέλεσε την μοναχική κουρά του δοκίμου μοναχού Τάραχου φοιτητού της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» πού στεγάζεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης, αφού εξέφρασε την χαρά όλων των παρισταμένων για την είσοδο του νέου μοναχού στις τάξεις των μοναχών, εξήγησε τους λόγους της επιλογής του μοναχικού ονόματος «Κύριλλος». Ως πρώτον ανέφερε την τιμή στον Μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας – και μάλιστα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας- Αγ. Κύριλλο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ως δεύτερον την τιμή στο πρόσωπο του Αγ. Κυρίλλου του Λουκάρεως, όστις εχρημάτισε καταρχήν Πατριάρχης Αλεξανδρείας και εν συνεχεία Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, θέση στην οποία εύρε τέλος μαρτυρικόν. Ο Μητροπολίτης Κινσάσας μάλιστα ετόνισε το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος προβάλλει συνεχώς την αγιασμένη αυτή μορφή του Αγ. Κυρίλλου Λουκάρεως. Ως τρίτον και τελευταίο λόγο επιλογής του ονόματος αυτού ανέφερε την τιμή στο πρόσωπο του αγιασμένου Γέροντος Κυρίλλου της Καλύβης Τιμίου Σταυρού της Αδελφότητας των Αναναίων του Αγίου Όρους, με τον οποίο ο ομιλών Μητροπολίτης συνεδέετο στα νεανικά του χρόνια και ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μοναχική του κλίση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Γέροντας Κύριλλος υπήρξε μοναχός που συνεδύαζε θαυμαστά αυστηρή μοναχική ζωή με μια «χρυσή» αγαπώσα καρδιά, που ήξερε να κερδίζει και την πιο κουρασμένη ψυχή.

“Ο μοναχός είναι αφοσιωμένος μόνο στις εντολές του Θεού”

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, θέλοντας να υπενθυμίσει στον νέο μοναχό τα μοναχικά ιδεώδη και τα χαρακτηριστικά της μοναχικής ταυτότητας του κάθε αγωνιστού μοναχού, ανέφερε τα χαρακτηριστικά λόγια του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: «Ο μοναχός είναι αφοσιωμένος μόνο στις εντολές του Θεού και προσπαθεί κάθε στιγμή να τις εφαρμόσει. Είναι συνεχώς βιαστής της πεπτωκύιας ανθρωπίνης φύσεως, πολεμώντας τα πάθη του, βρίσκεται σε συνεχή φυλακή των αισθήσεων, ασχολείται συνεχώς με την μνήμη του θανάτου…».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, επ’ ευκαιρία της εορτής, παρουσίασε στοιχεία της αγιασμένης μορφής του τιμώμενου Αγίου Παϊσίου καθώς και τις διδαχές του, που έχουν πολλά να πουν σε κάθε μοναχό.

Κατακλείοντας τον λόγο, ο Μητροπολίτης μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β’, κάλεσε τον νέο μοναχό Κύριλλο ποτέ να μην προδώσει τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο και την κανονική Εκκλησία της Αφρικής και του επισήμανε ότι την πιστότητά του αυτή ο Κύριος θα την ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τόσο οι μοναχοί και οι δόκιμοι μοναχοί της Μονής όσο και οι καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής αλλά και πιστοί από διάφορες ενορίες ευχήθηκαν στον νέο μοναχό τα δέοντα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων