27/03/2023 27/03/2023 Με τον Ελληνισμό του Κονγκό γιόρτασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β την 25Η Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συμμετείχε στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι. Εκεί ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε για το...
27 Μαρτίου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 18:43

Κονγκό: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Διαδώστε:
Κονγκό: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Με τον Ελληνισμό του Κονγκό γιόρτασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β την 25Η Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συμμετείχε στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι.

Εκεί ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε για το πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρει ο ελληνισμός στη πόλη του Λουμπουμπάσι της Λ Δ του Κονγκό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλος ο Ελληνισμός σε ολόκληρη την Αφρική, οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει για να μπορέσει να κρατηθεί και προέτρεψε με πολύ ενθουσιασμό αναφερόμενος ιδιαιτέρως και στη νέα γενιά, τους πρόετρεψε στο σπίτι τους να ομιλούν την Ελληνική γλώσσα, να αναπτύξουν το έργο των γονέων και των προγόνων τους, ώστε ο Ελληνισμός να μεγαλουργεί και να συνεχίσει να δίνει τα φώτα του στα μέρη αυτά γιατί ο κάθε Έλληνας εκπροσωπεί την Ελλάδα και κλείνει μέσα του κάθε είδους μεγαλείο.

Επίσης, ο Μακαριώτατος, τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος, κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη, με τον σταυρό του Αποστόλου Μάρκου, ευχαριστώντας τον για το μεγάλο έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στο Λουμπουμπάσι, αλλά και όλους τους Ελληνες για την προσφορά τους και ιδιαιτέρως όλους εκείνους που κοπίασαν για την υποδοχή του και για την προετοίμασια όλων αυτών των εκδηλώσεων.

Η Ελληνική Κοινότητα

Η Ελληνική παρουσία στο σημερινό Λουμπουμπάσι (πρώην Ελίζαμπετβιλ), αρχίζει τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Αναφέρεται ότι το 1917 ζούσαν περίπου 150 Έλληνες στην πόλη και στα δάση της περιοχής. Περισσότεροι Έλληνες ήρθαν τις περιόδους 1936–39 και 1946–48. Η Ελληνική Κοινότητα ιδρύθηκε το 1923.

Το 1960, που έγινε η ανεξαρτησία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, πολλοί Έλληνες έφυγαν. Στα χρόνια 1963–64 ξανάρχονται πολλοί και ευημερούν όπως πρωτύτερα. Το 1967 θεμελιώθηκε το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου στεγάστηκαν και λειτούργησαν από το 1968 τα ελληνικά σχολεία. Η ίδρυση των σχολείων ήταν σταθμός για τη ζωή της παροικίας, γιατί οργάνωσε τη ζωή της, ενώ τόνωσε και ενίσχυσε την ελληνική παρουσία και την εθνική συνείδηση με πλούσιες δραστηριότητες.

Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι εμφανίζεται έντονα δραστηριοποιημένη. Προσπαθεί να οργανώσει και να ενισχύσει το σχολείο ως κύριο φορέα της τεράστιας και μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Με αφετηρία το Λουμπουμπάσι που ήταν πάντα μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος, έγιναν πρωτοπόροι στη μεταφορά και πώληση αγαθών, κυρίως τροφίμων και ρουχισμού, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Οι έμπειροι θαλασσινοί ξαναβρήκαν το περιβάλλον της πατρίδας στις λίμνες Ταγκανίκα και Μοερό, όπου είχαν μεγάλες επιχειρήσεις αλιείας και εμπορίας ψαριών. Τότε η παροικία αριθμούσε 3.500 άτομα και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχαν, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ο οικείος Μητροπολίτης, Κατάνγκας κ. Μελέτιος, ο Μητροπολίτης Κινσάσας, κ. Θεοδόσιος και Κανάνγκας, κ. Χαρίτων, ο Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς ως και οι Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Διαμαντόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος της Ι.Επισκοπής Κισανγκάνι, π. Τιμόθεος Tumba, Πατριαχικός Επίτροπος της Ι.Επισκοπής Γκόμα, ο Κυβερνήτης της Άνω Κατάνγκα, κ. Κιαμπούλα Κατούε, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Κινσάσα κα. Καλλιόπη Ντούτη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ε.τ. κ. Γεράσιμος Ντούνης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Συνάντηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το πρωί στη πόλη του Λουμπουμπάσι της Λ. Δ. του Κονγκό, το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς.

Εκεί ο Πατριάρχης, μιλώντας στους μαθητές έκανε μια μικρή αναφορά για την πόλη της Αλεξάνδρειας. Από που προήλθε η ονομασία της, πως αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός και τα γράμματα, κάνοντας και μία μικρή αναφορά στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και στους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν τον Ελληνισμό και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Επίσης, ο Πατριάρχης, εξήρε την μεγάλη προσωπικότητα του ιδρυτού της Αποστολικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, πως αναπτύχθηκε το Πατριαρχείο μέσα από τους μεγάλους Αλεξανδρινούς Πατέρες, πόσο σημαντικό ήταν το θεολογικό τους έργο και πως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια το ιεραποστολικό έργο στην ήπειρο του μέλλοντος αιώνος την Αφρική.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Κονγκό

Την Κυριακή, 26η Μαρτίου 2023, σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, τελέσθηκε από τον Πατριάρχη και τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον οικείο Μητροπολίτη Κατάνγκας κ. Μελέτιο, Κινσάσας, κ. Θεοδόσιο, Κανάνγκας, κ. Χαρίτων, Επίσκοπο Κωνσταντιανής κ. Κοσμά ως και τους Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Διαμαντόπουλο, Πατριαρχικό Επίτροπο της Ι.Επισκοπής Κισανγκάνι, π. Τιμόθεο Tumba, Πατριαχικό Επίτροπο της Ι.Επισκοπής Γκόμα, τους Πρωτοσυγκέλλους Ι. Μ. Γουϊνέας, Αρχιμ. Αθανάσιο Καγιέμπε, Ι. Μ. Κινσάσας, Αρχιμ. Γεράσιμο Κιζουκίνα, Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ανδριανού Κούμπα.

Κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε για το έργο που προσφέρει η τοπική Εκκλησία στη πόλη του Λουμπουμπάσι από το 1923, τις άοκνες προσπάθειες του Διοιηκητικού Συμβουλίου και όλων των Ελλήνων για να κρατήσουν την Εκκλησία ως ιερά παρακαταθήκη και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές. Συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κατάνγκας, κ. Μελέτιο για το έργο του προσφέροντάς του ως δώρο ένα σταυρό για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Λ Δ του Κονγκό, αλλά και για τα 35 χρόνια διακονίας και προσφοράς του, για να του θυμίζει τον σταυρό του Κυρίου και το δικο του σταυρό, ο οποίος προσφέρεται ως θυσία στους Κονγκολέζους αδελφούς μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσης, στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Κινσάσα κα. Καλλιόπη Ντούτη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ε.τ. κ. Γεράσιμος Ντούνης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης.

Μετά την Θεία Λειτουργία στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας ο Πατριάρχης, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παρουσίασαν στους προσκεκλημένους γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, την ελληνική παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας.

Ο Πατριάρχης, συγκινημένος από την εορταστική εκδήλωση, συνεχάρη ιδιαιτέρως του εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την εξαιρετική σε οργάνωση και περιεχόμενο εκδήλωση και ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος, κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη για την όμορφη υποδοχή και φιλοξενία που του επιφύλαξαν και ευχήθηκε συνάντηση αυτή των 100 χρόνων να γίνει αφορμή και για άλλες επισκέψεις και εκπλήξεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων