29/01/2023 29/01/2023 Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη και τοποτηρητή της Επισκοπής Μοζαμβίκης σήμερα, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μαπούτο, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών. Συμμετείχε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Νότια Αφρική κ. Γεώργιος Αραβοσιτάς. Παρακάτω ο πανηγυρικός λόγος του Μητροπολίτη Ζάμπιας: “Χωρίς αμφιβολία...
29 Ιανουαρίου, 2023 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 16:45

Μαπούτο: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία προς τιμήν της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Διαδώστε:
Μαπούτο: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία προς τιμήν της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη και τοποτηρητή της Επισκοπής Μοζαμβίκης σήμερα, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μαπούτο, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών. Συμμετείχε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Νότια Αφρική κ. Γεώργιος Αραβοσιτάς.

Παρακάτω ο πανηγυρικός λόγος του Μητροπολίτη Ζάμπιας:

“Χωρίς αμφιβολία η εποχή μας έχει πολλά κοινά, με αυτή των Τριών Ιεραρχών. Πόλεμοι, βίαιες συγκρούσεις, κοινωνικά αδιέξοδα, άλυτα οικονομικά προβλήματα, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνικές διακρίσεις, θρησκευτικές διαμάχες, εξεγέρσεις κλπ.

Το μήνυμα των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας μας πάντα επίκαιρο και επαναστατικό, έρχεται να μας θυμίσει τη χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις, που γεμίζουν ελπίδα και απελευθερώνουν. Οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίθηκαν μόνο σ’ έναν τομέα αλλά παντού.

Λίγα μόλις χρόνια μετά το θάνατό τους τα κείμενά τους μεταφράζονται στα Λατινικά και με την πάροδο του χρόνου σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Στη Δύση αλλά και παγκοσμίως δεν είναι λίγοι οι ερευνητές από το χώρο της Ιατρικής, της Κοινωνιολογίας, των Πολιτικών Επιστημών, της Παιδαγωγικής, της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας και της Ψυχολογίας που μελέτησαν το έργο των Πατέρων της Εκκλησίας τονίζοντας την αξία του. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επίδραση του συγγραφικού του έργου στους Ευρωπαίους επιστήμονες κυρίως των ανθρωπιστικών σπουδών από την εποχή της Αναγεννήσεως μέχρι σήμερα.

Τα έργα του Μεγάλου Βασιλείου άρχισαν να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων το 16ο αιώνα. Τα Άπαντά του, έχουν εκδοθεί στα Γερμανικά.

Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ’ επανάληψιν στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας.

Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήθελαν τους χριστιανούς νέους ανθρώπους χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς ευρύτητα γνώσεων, χωρίς γενικότερο προβληματισμό. Τους ήθελαν μέσα στην κοινωνία και τη ζωή, μετόχους των κοινωνικών ανησυχιών και φιλοσοφικών ρευμάτων.

Οι κοινωνικές θέσεις τους είναι τόσο σύγχρονες και ριζοσπαστικές που νομίζει κανείς πως έχουν γραφεί μόλις τον τελευταίο αιώνα και μάλιστα κατά τα διαστήματα των μεγάλων κοινωνικών επαναστάσεων και συγκρούσεων.

Οι Τρεις Πατέρες πιστεύουν ξεκάθαρα πως η μανία του πλούτου και τα συμφέροντα των ισχυρών ευθύνονται για την κατάντια των κοινωνιών, για την πείνα, την εγκατάλειψη, τους πολέμους.
Σε μια εποχή που η γυναίκα βρισκόταν στο κοινωνικό περιθώριο οι Πατέρες αναλαμβάνουν την υπεράσπισή της και αγωνίζονται σθεναρά να της δώσουν τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία,
Η παιδεία κατά τους Τρεις Ιεράρχες πρέπει να αποτελεί δρόμο απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής, όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας.

Με απλά λόγια οι Τρεις Ιεράρχες υποστηρίζουν πως η Παιδεία πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του συστήματος, όπως δυστυχώς έχει καταντήσει στις μέρες μας.

Η αγάπη, λέει ένας άγιος της Εκκλησίας μας, είναι πιο γλυκιά και από τη ζωή. Προσφέρουμε σήμερα παιδεία αγάπης; Όχι. Τότε πως θέλουμε παιδεία ζωής; Η παιδεία για να είναι πετυχημένη πρέπει να μιλά στις ψυχές, να τις κάνει να χαίρονται, να ονειρεύονται, να δημιουργούν. Να είναι όπως προτείνουν οι Τρεις Ιεράρχες «δρόμος απελευθέρωσης και όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας». Αν θέλουμε να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες δε χρειάζεται να το κάνουμε μέσα από ακίνδυνες τυπικές γιορτές. Απαιτείται μελέτη του έργου τους, της προσφοράς τους, αλλά κυρίως η μίμηση της στάσης ζωής τους.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι σήμερα επίκαιροι όσο ποτέ για να προικίσουν με το έργο τους την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρικανική Ήπειρο”.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον κ Πρέσβη στην Επισκοπική κατοικία παρουσία των Ελλήνων της παροικίας.

Στο τέλος ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων