21/11/2022 21/11/2022 Με την Ρωσική εισπήδηση και τα τεράστια ποιμαντικά ζητήματα που έχει δημιουργήσει στο ιεραποστολικό έργο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αναμένεται να ασχοληθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος στο πλαίσιο των τακτικών της εργασιών που ξεκινούν αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Του Νικολάου Ζαΐμη Η Σύνοδος την οποία συγκαλεί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής...
21 Νοεμβρίου, 2022 - 13:53
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 - 14:32

Με την Ρωσική εισπήδηση να κυριαρχεί στην ατζέντα, συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο

Διαδώστε:
Με την Ρωσική εισπήδηση να κυριαρχεί στην ατζέντα, συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο

Με την Ρωσική εισπήδηση και τα τεράστια ποιμαντικά ζητήματα που έχει δημιουργήσει στο ιεραποστολικό έργο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αναμένεται να ασχοληθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος στο πλαίσιο των τακτικών της εργασιών που ξεκινούν αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η Σύνοδος την οποία συγκαλεί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ θα πραγματοποιηθεί όχι στην Αλεξάνδρεια ως είθιστε, αλλά στο Κάιρο και  συγκεκριμένα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το διάστημα 22 με 25 Νοεμβρίου, με τους Ιεράρχες που συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο να καταφτάνουν από σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Η Ρωσική εισπήδηση κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα

Μεταξύ των ζητημάτων που βρίσκονται στην ατζέντα και θα κυριαρχήσει, είναι αυτό της αντικανονικής εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στα εδάφη και την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ένα σχεδόν χρόνο μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να καλείται να λάβει και άλλες αποφάσεις, προκειμένου να ανακόψει την αντικανονική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr εκτός από τις συζητήσεις που θα γίνουν αύριο για το θέμα, έκαστος Συνοδικός Αρχιερέας υποχρεούται να καταθέσει σημείωμα στην Αρχιγραμματεία στο οποίο να αναφέρει:

  1. την έκταση του προβλήματος στην Επαρχία του
  2. τα πλήρη στοιχεία κληρικού, Ρώσου, Αφρικανού ή άλλου που να εισήλθε στην Επαρχία του και να έδρασε αντικανονικώς ή να προσχώρησε στην “Ρωσική Εξαρχία Αφρικής”
  3.  τα πλήρη στοιχεία Ενοριακής Κοινότητας, η οποία προσχώρησε στην αντικανονική “Ρωσική Εξαρχία Αφρικής”
  4. την πλήρη καταγραφή ακίνητης περιουσίας της εκκλησιαστικής του επαρχίας, η οποία απειλήθηκε ή καταλήφθηκε παράνομα από τα όργανα της Εξαρχίας
  5. τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα παραπάνω εντός της Επαρχίας του

Με την αναλυτική ενημέρωση το Πατριαρχείο θα έχει ακριβή εικόνα για όσα διαδραματίζονται, τα οποία βέβαια παρακολουθεί στενά. Υπενθυμίζεται ότι άμεση υπήρξε η καταδίκη της ενέργειας από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία (Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) με αντιπροσωπείες που μετέβησαν κατόπιν εντολής του Πατριάρχη κ.κ. Θοδώρου για την ενημέρωση. Ενημέρωση υπήρξε και προς τις υπόλοιπες Εκκλησίες ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα που δίνει η Αλεξανδρεινή Εκκλησία.

Από την ενημέρωση στο Φανάρι (Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου – Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Κοινωνούς του προβλήματος έκανε και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος κατά το πρόσφατο ταξίδι του τον περασμένο Οκτώβριο, όπου παρέλαβε το Διεθνές Βραβείο “Αθηναγόρας” για τους αγώνες του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Συνοδικοί Αρχιερείς θα ενημερωθούν για το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο εισηγήσεις. Η μία από τον Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερώνυμο και η άλλη από τον Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου θα λάβει σειρά η εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος ενώ μετά το πέρας της εισήγησης, θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων, των επιμέρους θεμάτων που απασχολούν το Πατριαρχείο ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες, με την εξαγωγή συμπερασμάτων και ανακοίνωσης για τα πεπραγμένα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παραμονή της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Σιναϊτικό Μετόχιο της Αγίας Αικατερίνης Ντάχερ.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Αικατερίνης ο Μακαριώτατος και αρκετοί Αρχιερείς θα μεταβούν στο Σουέζ, όπου θα τελεστούν τα Θυρανοίξια στον ανακαινισθέντα Ιερό Κοινοτικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σουέζ όπως αποκλειστικά σας είχε ενημερώσει το ope.gr.

Διαβάστε: Αποκλειστικό: O Πατριάρχης Θεόδωρος εγκαινιάζει την Αγία Αικατερίνη στο Σουέζ – Η οικογένεια των Αιγύπτιων επιχειρηματιών Σαουΐρις χρηματοδότησε την αποκατάσταση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων