07/12/2022 07/12/2022 Ιερά πανήγυρις για τον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας στο Χαμζάουι του Καΐρου. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στολισμένος γιορτινά με εύοσμα άνθη απ΄ άκρη σε άκρη άνοιξε για ακόμα μια φορά τις πύλες του και υποδέχτηκε τους πιστούς της Καϊρινής Παροικίας που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του και να προσευχηθούν στην...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:18
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 - 19:47

Μέγας Πατριαρχικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο

Διαδώστε:
Μέγας Πατριαρχικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο

Ιερά πανήγυρις για τον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας στο Χαμζάουι του Καΐρου. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στολισμένος γιορτινά με εύοσμα άνθη απ΄ άκρη σε άκρη άνοιξε για ακόμα μια φορά τις πύλες του και υποδέχτηκε τους πιστούς της Καϊρινής Παροικίας που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του και να προσευχηθούν στην θεία χάρη του.

Με την ευλογία και την μυσταγωγική χοροστασία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου του δευτέρου τελέστηκε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας.

Στο πλευρό του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας έστεκε ο Σεβασιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, αλλά και πλήθος Ιερωμένων που προσήλθαν από όλες τις Εκκλησίες του Καΐρου για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την γιορτινή ημέρα.

Οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι από την ενορία του Ντάχερ ήταν παρόντες και επεφύλαξαν στον Πατριάρχη μια μεγαλοπρεπή υποδοχή. Παρατεταγμένοι έξω από την είσοδο του Ναού με τις τρομπέτες, τα τύμπανα, και τα πιατίνια τους ανά χείρας έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας παιανίζοντας χαρμόσυνους ρυθμούς ενώ ο Μακαριώτατος εισερχόταν στην Εκκλησία.Όλοι είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο για να τον υποδεχτούν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος πρώτος τη τάξει τον περίμενε στον προαύλιο χώρο. Οι Ιερείς παρατεταγμένοι δεξιά και αριστερά στον κεντρικό διάδρομο, η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου στο προθάλαμο, αλλά και ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος που σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας κρατά τον πορφυρό Επισκοπικό μανδύα στην είσοδο του Ναού και βοηθά τον Μακαριώτατο να ενδυθεί.

Εισήλθε αντανακλώντας χαμόγελα, ευχές και ευλογία προς όλους. Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και ο ζωηρός παιάνας των Προσκόπων κάλυπτε τον πολύβουο ήχο της πόλης μεταφέροντας με πείσμα τον πανηγυρικό της ημέρας στα στενοσόκακα του Χαμζάουι.

Πήρε τα τρία κεριά από τα χέρια του Μεγάλου Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Στεφάνου και αφού τα άναψε σιγοψιθυρίζοντας λόγια προσευχής, προσκύνησε με ταπείνωση την εικόνα του Αγίου Νικολάου και κατευθύνθηκε στον Δεσποτικό Θρόνο χοροστατώντας στην πανηγυρικό Εσπερινό.

Την εορταστική τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η κα. Μαριά Κεχρή Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο βοηθός του Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας ,η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ.

Το παρών έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας και πλήθος εκπαιδευτικών από τα Ελληνικά Σχολεία της Ηλιούπολης.

Μετά την μυσταγωγική τελετή ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στον λόγο του ευχαρίστησε από καρδιάς όλους του παριστάμενους που προσήλθαν στον Ιστορικό Ναό του Πατριαρχείου για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Νικολάου. Του υπερασπιστή των αδυνάτων και των φτωχών που πολλές φορές όπως είπε χαρακτηριστικά τον είδαν στης θάλασσας τα θεόρατα κύματα απελπισμένοι ναυτικοί να τους δίνει κουράγιο και ελπίδα για να συνεχίσουν τον αγώνα για την ζωή τους.

Μίλησε με λόγια θερμά και συναισθηματικά φορτισμένα για την νωπή μνήμη και το αποτύπωμα που άφησε στις καρδιές όλων μας η 25η Νοεμβρίου. Η ημέρα των Θυρανοιξίων της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ που το μέγα πλήθος κληρικών και λαϊκών προσήλθε αθρόα για να συμπορευτεί μαζί του σε αυτή την Ιερή στιγμή για την Ορθοδοξία.

Σχέδιο ζωής η δημιουργία Καρδιολογικών Κέντρων για τα παιδιά της Αφρικής

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ευχαριστήρια επίσκεψή που πραγματοποίησε στο γραφείο του μεγάλου χορηγού της αναστήλωσης της Αγίας Αικατερίνης κ Ναγκίπ Σαουίρις, αλλά και στην συνάντηση που είχε εκείνη την ημέρα στο γραφείο του επιχειρηματία με τον διάσημο Καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.

Τα μάτια του Μακαριώτατου φωτίστηκαν από μια λάμψη πρωτόγνωρη και ζωογόνα, όταν μοιράστηκε με όλους το νέο του Ιεραποστολικό όραμα που γεννήθηκε σε αυτή την συνάντηση.

Η συνεργασία του γιατρού με το Πατριαρχείο όπως είπε για την δημιουργία 7 μεγάλων μεταμοσχευτικών καρδιολογικών κέντρων για τα φτωχά παιδιά στην Αφρική. Ένα μακρόπνοο σχέδιο ζωής που θα αγκαλιάσει με αγάπη και ελπίδα τα καρδιοπαθή παιδιά όλης της Αφρικής από τα υπερσύγχρονα κέντρα που θα κατασκευαστούν στην Αιθιοπία, στην Σενεγάλη, στην Ρουάντα, στην Μαδαγασκάρη, στην Μοζαμβίκη, στο Κονγκό και στην Νιγηρία.

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου Νικολάου η μέρα ξημέρωσε γιορτινή στον Καθεδρικό Ναό Του στο Χαμζάουι με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα αγγέλλοντας την έναρξη της Θείας Ακολουθίας.

Η είσοδος του Πατριάρχη στον Ιερό Ναό ήταν για ακόμα μια φορά μεγαλοπρεπής και φωτεινή. Αύτη την φορά όμως τα κεριά της προσωπικής του προσευχής, του τα προσέφερε η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Βάσω Γαζή.

Ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Γύρω στις εννέα και μισή το πρωί, η ενέργεια του χώρου άλλαξε, η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε και όλα τα βλέμματα όλων γύρισαν προς την πόρτα για να υποδεχτούν τους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου που με τα φωτεινά τους πρόσωπα και την τρυφερότητα της καρδιάς τους προσήλθαν για να εκκλησιαστούν.

Τους συνόδευαν η αναπληρώτρια συντονίστρια εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολης κ. Βασίλης Λάγιος, ο διευθυντής της Αμπετείου κ. Γιώργος Κοκορέλης, καθώς και εκπαιδευτικοί και των δύο εκπαιδευτηρίων.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε στην Θεία Λειτουργία ο νέος Πρέσβης της πατρίδας μας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατία κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος.

Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων και πλήθους πιστών.

Τα σωματεία της Καϊρινής Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Αντιπρόεδρος της Φιλωπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Βάσω Γαζή και η Γραμματέας κα Κάτια Καζακάκου καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης.

Ο Λόγος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος στον λόγο του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο γιατί όπως είπε μαζί με τους κληρικούς του, φροντίζει κάθε χρόνο να λάμπει ο Ναός και να ευωδιάζει η εικόνα του Αγίου Νικολάου από την ανθοφόρα πανηγυρική διακόσμηση.

Μίλησε επίσης για τον πόνο που αισθάνεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των Ομόδοξων Χριστιανών αδελφών και προσευχήθηκε για την πολυπόθητη ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Μακαριώτατος ζήτησε την βοήθεια και την προσευχή όλων για να συνεχίσει όπως είπε με δύναμη και πάθος το Ιεραποστολικό του έργο στις χειμαζόμενες χώρες της Αφρικής. Μίλησε για ακόμα μια φορά για το μεγάλο όνειρο της καρδιά του να δημιουργήσει με την βοήθεια του κορυφαίου Αιγύπτιου Καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ των επτά πρώτων μεταμοσχευτικών κέντρων.

Καλωσόρισε και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην θητεία του νέου Έλληνα Πρέσβη, του οποίου και προσέφερε μια καλαίσθητη εικόνα της Παναγίας επ’ ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του στο Καΐρο, αλλά και της ονομαστικής του εορτής.

Τέλος με τρυφερά συγκίνηση και λόγια από καρδιάς απευθύνθηκε σε όλους τους μαθητές τους οποίους και ευχαρίστησε για την παρουσία τους δίνοντάς τους ευχές για καλή πρόοδο στα μαθήματα και στην ζωή τους.

Τους ύμνους των Πανηγυρικών Ακολουθιών έψαλαν με την μελίρρυτη φωνή τους ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ. κ Αλέξανδρος Ρηγάκης, ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης και Άρχων Λαμπαδάριος κ. Τόνυ Ατάλα , ο κ. Ηλίας Σεμάαν , και ο κ. Παΐσιος Μπισόι.

Στην συνέχεια ακολούθησε κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου με τον Μακαριώτατο σε χαλαρό και φιλικό κλίμα να μοιράζεται όμορφες κοινωνικές στιγμές με όλους τους παριστάμενους.

(Πηγή: ekkairo.org)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων