28/09/2023 29/09/2023 Θεία Λειτουργία τελέσθηκε, μετά από περίπου 40 χρόνια, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κράτους της Ερυθραίας, στο Κέρεν. Σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί η χώρα της Ερυθραίας, εορτάσθηκε, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κληρικοί του Πατριαρχείου της Ερυθραίας, της Επισκοπής Κέρεν και...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2023 - 0:30

Μετά από 40 χρόνια τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Κέρεν της Ερυθραίας

Διαδώστε:
Μετά από 40 χρόνια τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Κέρεν της Ερυθραίας

Θεία Λειτουργία τελέσθηκε, μετά από περίπου 40 χρόνια, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κράτους της Ερυθραίας, στο Κέρεν.

Σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί η χώρα της Ερυθραίας, εορτάσθηκε, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κληρικοί του Πατριαρχείου της Ερυθραίας, της Επισκοπής Κέρεν και πιστοί από την περιοχή.

Συγκινημένοι οι κάτοικοι της πόλης, άκουσαν να ξαναχτυπά η καμπάνα της «εκκλησίας των Ελλήνων», την οποία αγαπούν και διαφυλάττουν για δεκαετίες, περιμένοντας ιερέα να λειτουργήσει. Η προσευχή και προσμονή τους πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα θα χαραχθεί στην ιστορία.

Η Ελληνική Κοινότητα Κέρεν ιδρύθηκε το 1896 και έκτοτε η παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, δια της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, υπάρχει έως σήμερα. Ο αείμνηστος Βλάσης Φραγκούλης ίδρυσε μια μικρή παροικία, τον Ιερό Ναό και το δημοτικό σχολείο, τα οποία διατηρούνται.

Άλλος φημισμένος Έλληνας υπήρξε και ο Πραξιτέλης Κυριακάκης, από το χωριό Μελιτινή της Σπάρτης, ο οποίος έζησε και εργάσθηκε σκληρά εκεί, καθώς και πολλοί άλλοι Πρόεδροι της Κοινότητας και μέλη της Παροικίας, από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Η Ελληνική Κοινότητα Ερυθραίας, στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, έφτασε να απαριθμεί 400 περίπου μέλη. Ωστόσο, κατά την δεκαετία του 1970, λόγω των μεγάλων αλλαγών, πολιτικών και οικονομικών, δέχθηκε καίρια πλήγματα. Σήμερα αποτελείται από ελάχιστους Έλληνες, οι οποίοι φυλλάσουν τα «ιερά και τα όσια» του Γένους.

Μετά την πρώτη επίσκεψη στην Ερυθραία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ τον Οκτώβριο του 2022, άνοιξε η οδός για να πραγματοποιηθεί αυτές της ημέρες η δεύτερη, αποτελούμενη από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Στέφανο Κατηφόρη, τον Αναπλ. Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δρ. Χρήστο Καρύδη, τον ομογενή εκ της Ερυθραίας κ. Λάμπρο Κυριακάκο και τον κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο.

Άξιες αναφοράς είναι οι δράσεις προσφοράς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης προς τον ευσεβή λαό της Ερυθραίας.

Καθημερινή λατρεία στις εκκλησίες, συναντήσεις και συσκέψεις με την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου της Ερυθραίας για την έναρξη συνεργασίας σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης, διαφύλαξης, καταγραφής και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, επισκέψεις και ενίσχυση Ιερών Μονών, εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Θεολογική Σχολή, συναντήσεις με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, επανένωση και ενίσχυση με νέα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, παροχή υποτροφιών για σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, ίδρυση Εργαστηρίου Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πατριαρχείο της Ερυθραίας υπό την επίβλεψη και αιγίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι κάποιες από αυτές τις δράσεις.

H αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης είναι επίσημα προσκεκλημένη από το Πατριαρχείο Τewahdo της Ερυθραίας και συμμετείχε στην μεγαλειώδη εορτή του Τιμίου Σταυρού (Meskel) στο κέντρο της Ασμάρας, με την παρουσία όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου υπό τον Τοποτηρητή Αρχιεπίσκοπο κ. Λουκά και ακολούθως έγινε δεκτή με επίσημη τελετή στο Πατριαρχικό Μέγαρο, όπου προσφέρθηκαν δώρα και συζητήθηκαν λεπτομερώς θέματα περαιτέρω συνεργασίας.

Η δεκαήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τους ιστορικούς θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο Πατριαρχείων (Αλεξανδρείας και Ερυθραίας) και θα συμβάλλει στην συνεργασία των δύο λαών, Ελλάδος και Ερυθραίας, οι οποίοι υφίστανται από τον 4ο αιώνα, από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα Πατριάρχη Αλεξανδρείας που χειροτόνησε πρώτο Επίσκοπο Αξώμης τον Ιεραπόστολο φωτιστή της Αβησσυνίας Άγιο Φρουμέντιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζεται το πνευματικό έργο της Εκκλησίας στην Ερυθραία

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Ερυθραίας «αναγεννάται από τις στάχτες της»

Νέα μέλη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Ερυθραίας

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων