14/05/2019 14/05/2019 “Μια μπάλα και ένα ποδήλατο μπορεί να φέρουν τη χαρά στα παιδιά της Αφρικής” λέει η Μιχαέλα Ενέα, μια νεαρή γυναίκα από τη Ρουμανία που είναι περισσότερο από ένα μήνα στην Ουγκάντα στα πλαίσια ιεραποστολικής δράσης προς τους εκεί ορθοδόξους χριστιανούς. “Σκοπός μας είναι η οργάνωση της ποιμαντικής διακονίας σε επίπεδο δραστηριοτήτων όπως οι κατασκηνώσεις, τα...
14 Μαΐου, 2019 - 19:02
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2019 - 22:53

“Μια μπάλα και ένα ποδήλατο αρκούν για τη χαρά στα παιδιά της Αφρικής”

Διαδώστε:
“Μια μπάλα και ένα ποδήλατο αρκούν για τη χαρά στα παιδιά της Αφρικής”

“Μια μπάλα και ένα ποδήλατο μπορεί να φέρουν τη χαρά στα παιδιά της Αφρικής” λέει η Μιχαέλα Ενέα, μια νεαρή γυναίκα από τη Ρουμανία που είναι περισσότερο από ένα μήνα στην Ουγκάντα στα πλαίσια ιεραποστολικής δράσης προς τους εκεί ορθοδόξους χριστιανούς. “Σκοπός μας είναι η οργάνωση της ποιμαντικής διακονίας σε επίπεδο δραστηριοτήτων όπως οι κατασκηνώσεις, τα κατηχητικά σχολεία. Αλλά πάνω απ’ όλα ήρθαμε εδώ για να χαρίσουμε ένα ανεκτίμητο δώρο σε όλα αυτά τα παιδιά που δεν είναι άλλο από το χαμόγελο και τη χαρά που εδώ δεν θεωρούνται δεδομένα”,​ ανέφερε σε άλλο σημείο η Μιχαέλα.

Κατά την παρουσία της συνομίλησε στην Ουγκάντα συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις της ορθοδοξίας στην Αφρικανική ήπειρο. “​Πολλοί άνθρωποι βαφτίζονται, αλλά λίγοι παραμένουν στην Εκκλησία. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε τους πιστούς επειδή δεν υπάρχει κανείς για να τους κατηχήσει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι έρχονται με πολλές πεποιθήσεις και ιδέες που είναι δύσκολο να αλλάξουν. Αν, για παράδειγμα, έχουν άρρωστο παιδί παρά τη βοήθεια που θα του παράσχουμε, είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη θρησκευτική κοινότητα στην οποία ανήκουν και έρχονται σε εσάς. Δηλαδή, είναι μια επιφανειακή πεποίθηση, δεν υπάρχει ουσία. Εκείνοι που έρχονται στην Εκκλησία φέρνουν μαζί τους ορισμένες δεισιδαιμονίες που τους χωρίζουν από την ουσία της Ορθοδοξίας” αναφέρει χαρακτηριστικά η Μιχαέλα από τα όσα σημείωσε από τον διάλογο με τον Επίσκοπο της Ρουάντα.

Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ορθοδοξία στην Αφρική

Παρά τις διώξεις, τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς η Ορθοδοξία στην Αφρική όχι μόνο αντιστέκεται αλλά ανθεί με αξιοσημείωτους ρυθμούς.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Έλληνες Ιερείς και ιεραπόστολοι δίνουν καθημερινό αγώνα, κηρύττοντας τον λόγο του Θεού με κίνδυνο της ζωής τους, βαπτίζοντας Χριστιανούς και τελώντας γάμους.

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης αμερικανικής έρευνας του κέντρου Pew ο αριθμός των Χριστιανών στην αφρικανική ήπειρο αυξάνεται σταθερά και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό της τάσης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι το 2015 μόνο τρεις χώρες της Αφρικής συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των χωρών με αριθμητικά μεγάλο αριθμό Χριστιανών: η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αιθιοπία οι οποίες είχαν τότε συνολικά 216 εκατομμύρια Χριστιανούς.

Μέχρι το 2060, το Pew Center εκτιμά ότι στην Αφρική θα υπάρχουν 727 εκατομμύρια Χριστιανοί στην Αφρική, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται επίσης στην Τανζανία, την Ουγκάντα και την Κένυα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από ιεραποστολές οι Ιερείς με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και τη ζωή των οικογενειών τους κηρύττουν τον λόγο του Θεού. Η ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης αναφέρει ότι κάθε χρόνο γίνονται 1.300 έως 1.500 βαπτίσεις, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι βαπτίσεις γίνονται σε ιερούς ναούς, όπου υπάρχουν, σε ποτάμια, κάτω από δένδρα και πρόχειρες τέντες. Μετά το τέλος των βαπτίσεων γίνονται οι γάμοι των ενηλίκων, που έχουν οικογένεια.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων