14/05/2020 14/05/2020 Στην καρδιά του Καΐρου, λίγα μόλις μέτρα από την ξακουστή αγορά του Χαν Ελ Χαλίλ, βρίσκεται το Χαμζάουι. Σε μια λαϊκή γειτονιά, σε ένα δρόμο που κυριαρχούν καταστήματα με υφάσματα, βρίσκεται η έδρα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλά...
14 Μαΐου, 2020 - 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2020 - 13:38

Μητρ. Μέμφιδος: Ήταν ένα Πάσχα θλίψης

Διαδώστε:
Μητρ. Μέμφιδος: Ήταν ένα Πάσχα θλίψης

Στην καρδιά του Καΐρου, λίγα μόλις μέτρα από την ξακουστή αγορά του Χαν Ελ Χαλίλ, βρίσκεται το Χαμζάουι. Σε μια λαϊκή γειτονιά, σε ένα δρόμο που κυριαρχούν καταστήματα με υφάσματα, βρίσκεται η έδρα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλά για το πώς αντιμετώπισε το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο την πανδημία του κορωνοϊού και για τα συναισθήματά του που τέλεσε την Ανάσταση στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου χωρίς πιστούς και κεκλεισμένων των θυρών.

«Ήταν ένα Πάσχα θλίψης» λέει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ σε εγκύκλιό του ζήτησε από όλους τους μητροπολίτες της Αφρικής να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του κάθε κράτους σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ναοί Λειτουργούσαν χωρίς πιστούς και κεκλεισμένων των θυρών.

 

 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Ορθοδοξίας στο Κάιρο. Η ίδρυση του χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Εδώ γίνονται οι λειτουργίες, οι χειροτονίες, οι νεκρώσιμες ακολουθίες των Πατριαρχών.

Στο ναό φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Ματθαίου και τα λείψανα του Αγ. Νεκταρίου. Δίπλα από το ναό βρίσκεται το κελί του Αγ. Νεκταρίου και ο ναός που φέρει το όνομα του αγίου.

Εσωτερικά, η διακόσμηση του ναού είναι επιβλητική και προκαλεί δέος. Η ξύλινη οροφή στηρίζεται σε μαδέρια πλοίων, πρώτες ύλες από τους Έλληνες ναυτικούς που συνέβαλαν στην ανέγερσή του. Το τέμπλο είναι περίτεχνο. Έχει εικόνες των Θ. Πάλλη και Π. Τσιριγώτη.

Η τελευταία αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε το 2020. Το 2006 αναστηλώθηκε το κελί και το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος υπηρέτησε αρχικά ως αρχιμανδρίτης και συνέχεια ως μητροπολίτης Πενταπόλεως (1886 – 1890). Δίπλα ακριβώς βρίσκονται τα γραφεία της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων