28/01/2019 28/01/2019 Το Σάββατο 26η Ιανουαρίου 2019, ο Σεβ.Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό προκειμένου να κηρύξει τη λήξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών (18-25 Ιανουαρίου 2019), υπό την ιδιότητα του Πρόεδρου του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό. Τη θεματολογία της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας...
28 Ιανουαρίου, 2019 - 13:31

Μητρ. Μπραζαβίλ: Λήξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής

Διαδώστε:
Μητρ. Μπραζαβίλ: Λήξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής

Το Σάββατο 26η Ιανουαρίου 2019, ο Σεβ.Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό προκειμένου να κηρύξει τη λήξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών (18-25 Ιανουαρίου 2019), υπό την ιδιότητα του Πρόεδρου του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Τη θεματολογία της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής ετοίμασαν χριστιανοί διαφόρων δογμάτων της Ινδονησίας, οι οποίοι αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (265.000.000 κάτοικοι), ενώ το 86% ασπάζεται το Ισλάμ. Σε αυτή την εθνική, γλωσσική και θρησκευτική ποικιλομορφία οι Ινδονήσιοι εφαρμόζουν την αρχή του “gotong royong”, δηλαδή μια ζωή αλληλεγγύης και συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν να μοιράζονται όλες τις πτυχές της ζωής, της εργασίας, των δοκιμασιών ή των επιτυχιών. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια αρμονικής συμβίωσης αποδυναμώνεται από πρακτικές και απειλές που οδηγούν σε μια έμπρακτη κοινωνική αδικία σε συνδυασμό με τη διαφθορά, την απληστία, την ανισότητα και τη διαίρεση του λαού της Ινδονησίας. Για το λόγο αυτό το αγιογραφικό θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Θα αναζητήσεις την δικαιοσύνη, τίποτε περισσότερο από την δικαιοσύνη» (Δευτερονόμιο.16, 18-30).

Στο κοινό Μήνυμα, το οποίο υπέγραψαν οι επικεφαλής των πέντε επισήμων Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό-Μπραζαβίλ και ανέγνωσε ο Πρόεδρος, Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ, στον υπαίθριο χώρο του εθνικού Μεγάρου «Palais des Congrès» της Δημοκρατίας του Κονγκό, μεταξύ άλλων τονίζεται: «…Η διαφθορά εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Αυτή η πραγματικότητα επηρεάζει την πολιτική ζωή και τον επιχειρηματικό κόσμο με καταστροφικές συνέπειες ακόμη και για το περιβάλλον. Επηρεάζει ιδιαίτερα τη δικαιοσύνη και την εφαρμογή των νόμων. Συχνά, όσοι υποτίθεται ότι προάγουν τη δικαιοσύνη και προστατεύουν τους αδύναμους κάνουν το αντίθετο. Αυτό συνεπάγεται την μεγέθυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών… Σε αυτό το πλαίσιο, οι χριστιανικές κοινότητες ανακτούν τη συνείδηση ​​της ενότητάς τους, υπογραμμίζοντας μεν από κοινού την παρούσα άδικη κατάσταση, παρέχοντας δε μια κοινή απάντηση. Διότι είμαστε υποχρεωμένοι ως Χριστιανοί ενώπιον του Τριαδικού Θεού να υψώσουμε τη φωνή μας εναντίον κάθε μορφής αδικίας.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτή η άσχημη κοινωνική πραγματικότητα που παρατηρείται στην Ινδονησία, εν πολλοίς βιώνεται σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου, όπου η διαφθορά, η απληστία, ο εγωισμός και η αδικία εισάγουν κοινωνικές ανισότητες και διαιρέσεις. Προσευχόμαστε διαπύρως ώστε ο Πολυεύσπλαχνος Θεός να μας δίνει τη σοφία να επαγρυπνούμε και να αποφύγουμε αυτές τις πρακτικές στην όμορφη χώρα μας, το Κονγκό…. Το φετινό θέμα «Θα αναζητήσεις την δικαιοσύνη, τίποτε περισσότερο από την δικαιοσύνη» παρουσιάζεται ως επιτακτική και επείγουσα εντολή. Ας επιστρέψουμε στον Κύριο που αποτελεί την πηγή της αιώνιας και τέλειας δικαιοσύνης. Θεμελιώδες καθήκον των χριστιανών είναι η προάσπιση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαιτέρως των φτωχών και των καταφρονημένων…»

Την εκδήλωση κάλυψαν τα ΜΜΕ της χώρας, ενώ ετίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελλος του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Σεβ. Ρ/Καθολικού Αρχιεπισκόπου Μπραζαβίλ κ. Anatole Milandou, o Πάστορας κ.Edouard Moukala, Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ, ο Πάστορας κ.Joseph Tchibinda Mavoungou, Πρόεδρος της Λουθηρανικής Εκκλησίας του Κονγκό και ο Κομισάριος κ. Onal Castor, Πρόεδρος του Στρατού Σωτηρίας του Κονγκό, εκπρόσωποι του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και περισσότεροι από 3.600 χριστιανοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην καταληκτική εκδήλωση της Παγκόσμιας Εβδομάδος Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ναό Αναστάσεως Κυρίου Μπραζαβίλ για να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών ανακαινίσεως αυτού, ως και τον ασθενούντα Εφημέριο π.Σέργιο Mabelemo. Αμέσως μετά επέστρεψε στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων