29/07/2023 29/07/2023 Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος γιόρτασε πανηγυρικά ο φερώνυμος Ιερός Ναός του στο Ελληνικό Νοσοκομείου του Καΐρου. Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου τελέστηκε ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τον Μέγα Εκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης Παρθένιος και ο διάκονος Γιούσεφ. Ο...
29 Ιουλίου, 2023 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2023 - 11:02

Μνήμη Αγίου Παντελεήμονος στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Μνήμη Αγίου Παντελεήμονος στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (ΦΩΤΟ)

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος γιόρτασε πανηγυρικά ο φερώνυμος Ιερός Ναός του στο Ελληνικό Νοσοκομείου του Καΐρου. Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου τελέστηκε ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τον Μέγα Εκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο.

Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης Παρθένιος και ο διάκονος Γιούσεφ.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.).
Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Ο πατέρας Στέφανος στην ομιλία ανέφερε ότι ο Χριστός κατά την εγκόσμια εμφάνισή του δίδαξε τους ανθρώπους, τους ευσπλαχνίστηκε και έκανε πολλά θαύματα ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο. Σε παραλυτικούς έδωσε την δύναμη να ξανά περπατήσουν, λεπρούς έσωσε από την φοβερή αυτή μάστιγα της εποχής και όλους τους ανθρώπους που προσέρχονταν με ταπείνωση τους θεράπευε με την δύναμη της αγάπης. Από την ίδια αυτή αγάπη ορμώμενος και ο Άγιος Παντελεήμων γιάτρευε τους ανθρώπους της δικής του εποχής συνδυάζοντας την ιατρική επιστήμη που γνώριζε σε βάθος με την κατανυκτική του προσευχή προς τον φιλάνθρωπο Θεό.

Στη συνέχεια ο π. Στέφανος μίλησε για τον ρόλο της Εκκλησίας που φροντίζει όπως είπε για την σωματική και ψυχική του υγεία βοηθώντας τον άνθρωπο να ανατάσσει τα όποια εμπόδιο έρχονται στον δρόμο του και μέσα από την αγάπη και την προσευχή να βρίσκει την ισορροπία και την γαλήνη του.

“Δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε ούτε να το βλέπουμε ως τιμωρία τόνισε, για την όποια παροδική έλλειψη υγείας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε αρρώστια ως μια παιδευτική δοκιμασία που μας θέτει ο Πάνσοφος Θεός για να μας νουθετήσει”.

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και Θεία Λειτουργεία επί της εορτής του Αγίου Παντελεήμoνος. Το μυστήριο τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Διάκονος Γιούσεφ. Στην Λειτουργιά παρέστη μεταξύ άλλων ο ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης, όπως και η κα. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου. Και στις δύο πανηγυρικές ημέρες ο πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης έψαλε  τους ιερούς ύμνους.

Στον λόγο του ο π. Στέφανος αναφέρθηκε στις Ευχές της Θείας Λειτουργίας εστιάζοντας την προσοχή όλων μας στα σημείο που λέγουν ότι η μετάληψη τους σώματος και του αίματος του Χριστού είναι η σίγαση των σωματικών και ψυχικών ασθενειών μας. Μίλησε επίσης για τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Λουκά του Ιατρού που φυλάσσονται από την Πατριαρχική Επιτροπεία, προτρέποντας τους πιστούς να προσκυνήσουν στην χάρη τους και ανέφερε ότι θα πρέπει να επικαλούμαστε την βοήθεια των Αγίων Αναργύρων όχι μόνο για το προσωπικό μας όφελος, αλλά για όλο τον κόσμο που νοσεί.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Γηροκομείου.

Πηγή: ekkairo.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων